Emmy Award voor jonge Friese topmusici

Een van de grootste Nederlandse trompettalenten heet Saleem Khan, opgegroeid in het Friese Oudega. Onlangs ontving hij het Zilveren Viooltje. Daar komt nu de Friese Emmy bij. Deze onderscheiding, in het leven geroepen door De Harmonie, wordt hem tijdens een feestelijk concert overhandigd door violiste in ruste Emmy Verheij. Samen met het VKSO Het orkest van de Veenkoloniën treedt de trompettist op in een volstrekt uniek concert. Niet eerder was dit orkest te horen in de Friese hoofdstad. Naast het trompetconcert van Haydn klinkt onder meer Doppers intrigerende en zelden te horen Amsterdamse symfonie. Een wandeling langs de grachten, een roerige Koninginnedag, u beleeft het allemaal. En dan de o zo aanstekelijke Tweede Jazz Suite van Sjostakovitsj. Opzwepend en koren op de molen van dit orkest.

Lees verder ...

Muzikaal spektakel SamenDOOR! in Ittervoort

Muzikaal spektakel SamenDOOR! in Ittervoort

Op woensdag 27 juni a.s. is Adams Muziekcentrale in Ittervoort (Aziëstraat 17-19) hét decor voor SamenDOOR! 2018. Een dag boordevol muziek in alle facetten en bedoeld voor iedereen die bezig is met ‘meer muziek in de klas’ in Limburg. Met onder andere het tekenen van het convenant, waarbij partijen met elkaar afspreken zich in te zetten voor het verduurzamen van muziekonderwijs, een concert met een groots kinder- en Pabokoor, philharmonie zuidnederland en workshops. De presentatie van het concert is in handen van Lex Uiting. De SamenDOOR!dag wordt georganiseerd door DOOR! masterplan muziekonderwijs Limburg in samenwerking met de stichting Méér Muziek in de Klas.

Lees verder ...

Nieuwe zakelijk leider Orlando Festival

Met ingang van 1 augustus 2018 wordt het team van het Orlando Festival uitgebreid met een zakelijk leider: Jurjen Toepoel. Hij zal in deze functie een aantal specifieke taken overnemen van manager Leonie Curvers en directeur Henk Guittart, die samen met Toepoel zullen werken aan de komende edities. Hij zal het werken voor Orlando combineren met zijn huidige werkzaamheden als Programmeur Klassieke Muziek & Opera bij Parkstad Limburg Theaters en als manager bij zijn eigen impressariaat, Toepoel International Management.

Lees verder ...

Klankwijzer nr.3 is verschenen.

Klankwijzer nr.3 is verschenen.

Deze week is bij de secretarissen van de KNMO-verenigingen Klankwijzer nr. 3 op de deurmat gevallen. Met onder meer reportages van de Europese Brassband Kampioenschappen, de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen, de Championships van Color Guard Nederland en de Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen.

Lees verder ...

WMC benoemt Björn Bus en Henk Smit als artistiek managers

WMC benoemt Björn Bus en Henk Smit als artistiek managers

Het algemeen artistiek management van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade ligt vanaf dit najaar in handen van dirigent Björn Bus. Huidig jurylid Henk Smit neemt het artistiek management van de mars- en showwedstrijden en de concertwedstrijden voor slagwerkensembles voor zijn rekening. Dat heeft het WMC-bestuur afgelopen week unaniem besloten. Harrie Reumkens, die sinds 1987 de artistieke leiding heeft over WMC, blijft parttime beschikbaar als adviseur en gaat zich vooral bezighouden met de documentatie van het festival.

Lees verder ...

Utrecht in het teken van de Gaudeamus Muziekweek

Utrecht in het teken van de Gaudeamus Muziekweek

Muziekfestival wars van genres, labels of hokjes biedt nieuwe luisterervaringen door unieke combinaties van muziek, elektronica, video, theater en performance.

Van 5 tot 9 september 2018 gaat Gaudeamus dwars door genres heen met een festivalprogramma vol nieuwe luisterervaringen voor muziekliefhebbers van nu. De jaarlijkse Gaudeamus Muziekweek vindt plaats in Utrecht en is uniek in de wereld. Het festival presenteert de vitaliteit en diversiteit van de nieuwste generatie componisten die zich bij uitstek laten beïnvloeden door ontwikkelingen buiten de klassieke muziek. Gaudeamus scout talent tot ver buiten de landsgrenzen, muziekpioniers die zich onderscheiden door een frisse eigen kijk op hedendaagse muziek. Met als resultaat een festival volledig gewijd aan de nieuwste muziek in al haar verschijningsvormen.

Lees verder ...

Gezocht: muziekstuk La Première

In verband met de viering van haar 125-jarig bestaan is muziekvereniging Excelsior uit Ouderkerk a/d IJssel hard op zoek naar de partijen van het allereerste muziekstuk dat de vereniging speelde. Dit muziekstuk heet La Première en werd in 1894 los uitgereikt. Excelsior vond een muziekstuk met dezelfde naam in een oud muziekboekje voor beginnende orkesten getiteld Série de Méthodes, uitgegeven door M.J.H. Kessels te Tilburg, en vermoedt dat het om hetzelfde muziekstuk gaat.

Lees verder ...

Uitslag Nationale Finale Prinses Christina Concours 2018

Uitslag Nationale Finale Prinses Christina Concours 2018

Mara Mostert (viool), Mayte Levenbach (viool), Trio Diotima (piano, viool & cello) en Niels Jacobs (trombone) hebben een eerste prijs gewonnen tijdens de 50e Nationale Finale van het Prinses Christina Concours. De finale vond plaats in het Zuiderstrandtheater in Den Haag.
De afgelopen maanden deden honderden jonge muzikanten (12 t/m 19 jaar*) uit het hele land mee aan de selecties van het Prinses Christina Concours. Voor de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours 2018 werden twaalf muziektalenten geselecteerd, waaronder twee ensembles.

Lees verder ...

Een vooruitblik naar Orlando Festival 2018

Een vooruitblik naar Orlando Festival 2018

Op 16 april 2018 gaat de kaartverkoop van de 37ste editie van het Orlando Festival van start. De programmering bevat ‘Goud van Oud’ en veel nieuwe ontdekkingen!

Lees verder ...

Vijftigste Nationale Finale van het Prinses Christina Concours

Op zaterdag 21 april vindt voor de vijftigste keer de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours plaats met daarin acht fantastische optredens in het Zuiderstrandtheater te Den Haag. Opvallend is dat er maar liefst twee ensembles in de finale staan. De finalisten werden geselecteerd uit honderden jonge muzikanten uit het hele land.

Lees verder ...