Muziek van Louis Andriessen op Orlando

Muziek van Louis Andriessen op Orlando

Het Orlando Festival (9-19 augustus) presenteert muziek uit de barok (o.a. Vivaldi’s Vier Jaargetijden, een van zijn fagotconcerten en veel Bach!), de klassieke periode, de romantiek, de twintigste eeuw en de 21ste eeuw. En bij dit alles is er ook nog veel aandacht voor Nederlandse kamermuziek. 33 internationale kamermusici treden op in solowerken en in ensembles, van duo tot nonet. De masterclass telt dit jaar een recordaantal internationale ensembles en jonge professionele zangers die behalve op de Orlando concerten ook op 23 regio concerten zullen optreden.

Lees verder ...

Rogier van Otterloo Award voor componist Tijn Wybenga

Rogier van Otterloo Award voor componist Tijn Wybenga

Componist en dirigent Tijn Wybenga krijgt dit jaar de Rogier van Otterloo Award van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro. Tijn Wybenga gaat een compositie schrijven voor Jong Metropole in de geest van Van Otterloo. Tijdens een concert van Jong Metropole bij Radio Kootwijk op vrijdag 10 augustus aanstaande wordt de prijs uitgereikt.

Lees verder ...

NJO Muziekzomer van start

NJO Muziekzomer van start

Tussen 3 en 19 augustus verzorgen ruim 300 gepassioneerde jonge talenten van het Nationaal Jeugd Orkest meer dan 65 concerten op de meest bijzondere locaties van Gelderland, met uitstapjes naar Amsterdam en Zeist. De NJO Muziekzomer biedt een gevarieerd programma vol opera, kamermuziek, dansvoorstellingen, muziektheater, de mooiste symfonieën en muzikale fiets-, wandel- en ontdekkingstochten.

Lees verder ...

Megafestival Grutsk trekt tienduizenden bezoekers naar binnenstad

Megafestival Grutsk trekt tienduizenden bezoekers naar binnenstad

Het megafestival Grutsk heeft zaterdag tienduizenden muziekliefhebbers naar de binnenstad van Leeuwarden getrokken. Ze genoten daar de hele dag van zestig Friese amateurmuziekverenigingen en andere artiesten. In totaal deden meer dan 2000 muzikanten mee aan concerten op vijf podia, een Taptoe op het Oldehoofsterkerkhof, parades door de binnenstad en een groot slotspektakel op CityProms-podium op het Wilhelminaplein.

Lees verder ...

Feestelijke start 30ste editie Robeco SummerNights

Feestelijke start 30ste editie Robeco SummerNights

Morgen, zaterdag 30 juni, gaat de 30ste editie van de Robeco SummerNights van start. Vanwege het jubileum is de opening van de zomerprogrammering van Het Koninklijk Concertgebouw extra feestelijk. Met een zomers getint concert van Laura Mvula en Gretchen Parlato, en de expositie van het werk van negen jonge kunstenaars die elk hun creatieve visie tonen op klassieke muziek. De expositie is het resultaat van de samenwerking tussen MOAM, het multidisciplinaire platform voor jong creatief talent, en Het Concertgebouw. Tot en met 31 augustus staan er meer dan tachtig concerten in allerlei muziekgenres op het programma. Zo zijn er tributes aan onder meer Elvis Presley en Aretha Franklin, is er Star Wars - Live in Concert* en is pianist Ronald Brautigam voor het 30ste jaar van de partij.

Lees verder ...

Koningin Máxima bij ondertekening convenant in Limburg

Koningin Máxima bij ondertekening convenant in Limburg

Koningin Máxima was vandaag in Muziekcentrale Adams in Ittervoort aanwezig bij de ondertekening van een convenant waarin tal van samenwerkende partijen afspreken dat alle kinderen in de provincie Limburg in 2020 structureel muziekonderwijs krijgen. Het convenant geeft de afspraken weer hoe het muziekonderwijs de komende jaren een plaats krijgt op alle basisscholen in de provincie.

Lees verder ...

Emmy Award voor jonge Friese topmusici

Een van de grootste Nederlandse trompettalenten heet Saleem Khan, opgegroeid in het Friese Oudega. Onlangs ontving hij het Zilveren Viooltje. Daar komt nu de Friese Emmy bij. Deze onderscheiding, in het leven geroepen door De Harmonie, wordt hem tijdens een feestelijk concert overhandigd door violiste in ruste Emmy Verheij. Samen met het VKSO Het orkest van de Veenkoloniën treedt de trompettist op in een volstrekt uniek concert. Niet eerder was dit orkest te horen in de Friese hoofdstad. Naast het trompetconcert van Haydn klinkt onder meer Doppers intrigerende en zelden te horen Amsterdamse symfonie. Een wandeling langs de grachten, een roerige Koninginnedag, u beleeft het allemaal. En dan de o zo aanstekelijke Tweede Jazz Suite van Sjostakovitsj. Opzwepend en koren op de molen van dit orkest.

Lees verder ...

Muzikaal spektakel SamenDOOR! in Ittervoort

Muzikaal spektakel SamenDOOR! in Ittervoort

Op woensdag 27 juni a.s. is Adams Muziekcentrale in Ittervoort (Aziëstraat 17-19) hét decor voor SamenDOOR! 2018. Een dag boordevol muziek in alle facetten en bedoeld voor iedereen die bezig is met ‘meer muziek in de klas’ in Limburg. Met onder andere het tekenen van het convenant, waarbij partijen met elkaar afspreken zich in te zetten voor het verduurzamen van muziekonderwijs, een concert met een groots kinder- en Pabokoor, philharmonie zuidnederland en workshops. De presentatie van het concert is in handen van Lex Uiting. De SamenDOOR!dag wordt georganiseerd door DOOR! masterplan muziekonderwijs Limburg in samenwerking met de stichting Méér Muziek in de Klas.

Lees verder ...

Nieuwe zakelijk leider Orlando Festival

Met ingang van 1 augustus 2018 wordt het team van het Orlando Festival uitgebreid met een zakelijk leider: Jurjen Toepoel. Hij zal in deze functie een aantal specifieke taken overnemen van manager Leonie Curvers en directeur Henk Guittart, die samen met Toepoel zullen werken aan de komende edities. Hij zal het werken voor Orlando combineren met zijn huidige werkzaamheden als Programmeur Klassieke Muziek & Opera bij Parkstad Limburg Theaters en als manager bij zijn eigen impressariaat, Toepoel International Management.

Lees verder ...

Klankwijzer nr.3 is verschenen.

Klankwijzer nr.3 is verschenen.

Deze week is bij de secretarissen van de KNMO-verenigingen Klankwijzer nr. 3 op de deurmat gevallen. Met onder meer reportages van de Europese Brassband Kampioenschappen, de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen, de Championships van Color Guard Nederland en de Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen.

Lees verder ...