Efteling Taptoe Kaatsheuvel weer vol verrassingen

Efteling Taptoe Kaatsheuvel weer vol verrassingen

Efteling Taptoe Kaatsheuvel, die bij de Nederlandse top-muzikanten en publiek hoog aangeschreven staat, zit dit jaar vol muzikale hoogtepunten. Vorig jaar lag er voor de organisatoren er niet alleen de uitdaging van de verhuizing van het vertrouwde Marktplein naar het Prins Mauritsplein, maar ook om het publiek een afwisselende show voor te schotelen. Dat is toen zeker gelukt, op een grasveld, met de uitgelichte bomen: het was een plaatje. Dat schept wel verplichtingen, niet alleen tegenover de sponsors maar ook voor het publiek. Die uitdaging is de Efteling Taptoecommissie dan ook niet uit de weg gegaan. De vaste bezoeker van Taptoe Kaatsheuvel is verwend en kan ook dit jaar weer met volle teugen genieten.

Lees verder ...

Fanfare Aurora uit Baexem 125 jaar

Fanfare Aurora uit Baexem 125 jaar

Dit jaar bestaat Fanfare Aurora Baexem 125 jaar en de plaatstelijke carnavalsvereniging de Plekploasters 5 x 11 jaar. En wat krijg je als je 125 jaar passie voor blaasmuziek vermenigvuldigt met 5 x 11 jaar carnavalsvreugde? Juist ja, een spectaculair cultureel feestweekend. Op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 mei is het drie dagen spektakel. Het totale programma speelt zich af in een groot feestpaviljoen op het Kerkplein in Baexem.

Lees verder ...

Lex Bohlmeijer leidt symposium tijdens blazersfestival OnWings!

Lex Bohlmeijer leidt symposium tijdens blazersfestival OnWings!

Tijdens het Internationaal Blazersfestival OnWings!, dat van 19 tot 21 mei plaatsvindt in De Oosterpoort en op diverse plaatsen in de binnenstad van Groningen, vindt er op vrijdag 20 mei een symposium plaats met als thema ‘presentatie’. Onder leiding van Lex Bohlmeijer, onder andere bekend als presentator bij radio 4, zullen diverse deskundigen uit het veld hun mening geven en ervaringen delen over het belang van goede presentatie op het podium.

Lees verder ...

Egbert Kroes van Concordia Balk geridderd

Egbert Kroes van Concordia Balk geridderd

Egbert Kroes, voorzitter van Streekharmonie Concordia Balk, is op 29 april 2011 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg deze bijzondere onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de Streekharmonie. Hij is meer dan veertig jaar muzikant bij Concordia en daarvan heeft hij 37 jaar deel uitgemaakt van het bestuur, waarvan een groot aantal jaren als voorzitter. Hij heeft vele jongeren gemotiveerd actief muzikant te worden. Mede daardoor is Concordia een bloeiende en groeiende vereniging met een relatief jeugdige bezetting.

Lees verder ...

Fluitenkruid met Nine Sligter

Op 14 mei staat Buren in het teken van Fluitenkruid. Centraal staat de bekende fluitiste Nine Sligter. Om 20.15 uur geeft zij een concert bij kaarslicht in de St Lambertuskerk in Buren. Voor fluitisten geeft zij 's middags een workshop. Tijdens het concert treedt zij op als lid van het MiNiMa Trio, met Michiel Holtrop (altviool) en Martin Kaaij (gitaar). Zij spelen prachtige muziek van Steve Reich, Takemitsu, Krüs, Kummer, Andriessen en Piazolla. Het is een heel bijzonder en toegankelijk programma met fantastische musici.

Lees verder ...

Taptoesignaal of Last Post bij dodenherdenking?

Taptoesignaal of Last Post bij dodenherdenking?

In Nederland vinden door het jaar heen veel herdenkingen plaats, verbonden aan specifieke historische gebeurtenissen. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei komen alle herinneringen samen. Men herdenkt burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Een vast onderdeel van deze herdenking is het spelen van het Taptoesignaal, meestal gespeeld op trompet of signaalhoorn. Rondom dit signaal blijken hardnekkig misverstanden te bestaan en het wordt vaak ten onrechte de Last Post genoemd.Daarom voor de duidelijkheid: het (Nederlandse) signaal Taptoe en de (buitenlandse) Last Post zijn verschillende signalen die niet op dezelfde ceremonie uitgevoerd horen te worden!

Lees verder ...

Marinierskapel geeft haar visitekaartje af met nieuwe taptoeshow

Marinierskapel geeft haar visitekaartje af met nieuwe taptoeshow

Aan de vooravond van Koninginnedag hebben de Marinierskapel van de Koninklijke Marine en de Tamboers & Pijpers van het Korps Mariniers zich in Den Helder gepresenteerd met de nieuwe taptoeshow ‘Met volle zeilen’. Deze werd aangeboden door de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten aan de Helderse bevolking.

Op het Bernhardplein, voor Schouwburg De Kampanje, werd de show aangevuld tot uitgebreide Marinetaptoe. Hierin natuurlijk traditionele elementen als het Gebed van Bortniansky, de Eremars van Rauscher en aan het eind het koraal ‘Eternal Father’, het Taptoesignaal en het Wilhelmus.

Natuurlijk ontbrak ook de Defileermars van de Koninklijke Marine niet.

Lees verder ...

Brass Band Schoonhoven vierde op EBK

Brass Band Schoonhoven vierde op EBK

Nederlands kampioen Brass Band Schoonhoven beleefde afgelopen weekend een droomdebuut tijdens de Europese Brassband Kampioenschappen in het Zwitserse Montreux. Te midden van professionele orkesten behaalden de top-amateurs uit de Zilverstad een eervolle vierde plaats. “Met een zeer opmerkelijk debuut zoals we vrijwel nooit zien, was Schoonhoven dit weekend de grote verrassing’, aldus de Noor Ulf Rosenberg, voorzitter van de European Brass Band Association (EBBA).

Lees verder ...

Tweede tournee Nice to meet Music van start

Tweede tournee Nice to meet Music van start

Nice to meet Music (NM2) is een muzikale ontmoeting tussen enthousiaste en jonge muzikanten, nieuw publiek en een vernieuwend en verfrissend repertoire. NM2 is een project-fanfareorkest.

Het doel is om blaasmuziek van een andere kant te laten zien én horen. Dat het juist wel een hobby is die bij deze tijd past en dat dit ook heel goed door jonge mensen gedaan kan worden. Na 2 intensieve repetitiedagen zal het NM2-orkest maar liefst 4 concerten geven ten behoeven van promotie van de blaasmuziek.

NM2 zoekt dit jaar samenwerking met onder andere een band, DJ Browbeat, zangeres Anne Ziel, marimba-speler Paul van Dalen en nog een heel bijzondere gast! Hiermee is een spectaculair en uitdagend programma samengesteld. Het geheel staat onder artistieke leiding van Arno Groeneveld en Arjan Dunning.

Lees verder ...

Sint Petrus en Paulus Wolder zet Franse muziek centraal

Sint Petrus en Paulus Wolder zet Franse muziek centraal

Van Berlioz tot Brel: Vive la Musique Française. Dat is de titel van een concert van harmonie Sint Petrus & Paulus Wolder-Maastricht op zondag 5 juni om 20.15 uur in Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Harmonie Sint Petrus & Paulus plaatst deze avond Franse muziek centraal. Voor de pauze ligt de nadruk op klassieke componisten uit de romantiek en het impressionisme, zoals Saint-Saëns en Ravel. Na de pauze draait alles om de in 1978 overleden Jacques Brel. Vocale medewerking verleent Filip Jordens.

Lees verder ...