‘Haalbaarheid buitenconcours onvoldoende onderzocht’

‘Haalbaarheid buitenconcours onvoldoende onderzocht’

“We zijn in principe niet tegen veranderingen. We denken alleen dat de praktische haalbaarheid van een buitenconcours onvoldoende in kaart is gebracht.” Dat zegt Priscilla van Etten, namens de organisatie van de Marching & Music Contest en het Showconcours in Schiedam.

De organisatie maakte deze week bekend dat het Concours Schiedam volgend jaar terugkeert op de kalender. Aanleiding hiervoor is het annuleren van het eerste NK Mars in de openlucht dat de KNMO deze maand zou houden in Spakenburg. Voor deze wedstrijd hadden zich slechts twee korpsen aangemeld. “We zijn bang dat dit volgend jaar weer gaat gebeuren en dat dit er uiteindelijk in zal resulteren dat voor met name korpsen uit het middensegment een platform om zich te presenteren volledig wegvalt”, zegt Van Etten.

Concours Schiedam was de enige indoorwedstrijd die vorig jaar kon doorgaan. Het per 1 januari ingevoerde nieuwe reglement voor mars- en showwedstrijden gaat echter alleen nog uit van buitenwedstrijden. Daardoor zag de organisatie zich genoodzaakt om de wedstrijd van de kalender te halen. Van Etten: “Het enige binnenconcours dat goed draaide is afgeschoten voordat is aangetoond dat het alternatief werkt. Waarom is er niet voor gekozen om Schiedam in tact te houden en in de tussentijd uit te testen of het concept van de buitenwedstrijd werkt. Als blijkt dat het functioneert, kun je alsnog definitief voor openluchtwedstrijden kiezen.”

Van Etten stelt dat met name verenigingen uit de middenklasse de dupe zijn geworden van het besluit. Korpsen die niet iedere vier jaar naar het WMC gaan, maar voor competitie juist zijn aangewezen op bondswedstrijden. “Een buitenconcours zal vanwege het weer juist georganiseerd moeten worden in de maanden waarin verenigingen geld kunnen verdienen met optredens. Geld dat hard nodig is om hun begroting rond te krijgen. Ze zullen eerder de voorkeur geven aan optredens waarmee ze geld kunnen verdienen dan aan een concours dat geld kost.”

Concours Schiedam wordt op 7 november 2020 gehouden in de Margriethal in Schiedam. Het evenement valt niet onder de reglementen van de KNMO en telt dus ook niet mee als officieel concours. Wel zal bij de beoordeling het nieuwe reglement als uitgangspunt worden aangehouden. Ook wordt de lengte van het wedstrijdterrein aangepast aan de normen van het KNMO-reglement. Van Etten: “Concreet betekent dit dat de uitslagen niet gebruikt kunnen worden als referentiekader voor bijvoorbeeld deelname aan het WMC. Het gros van de deelnemers aan Concours Schiedam neemt echter normaal gesproken niet deel aan het WMC. We gaan er van uit dat het ontbreken van een officiële status voor deze korpsen geen belemmering zal vormen.”

Tekst en foto: Redactie KNMO Klankwijzer

Blijf op de hoogte van het nieuws uit de amateurmuziekwereld. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis KNMO Klankwijzer Nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale KNMO Klankwijzer Nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/kwmagazine/

Gepubliceerd: 07 JUN 2019 - 10:19
Laatste update: 07 JUN 2019 - 13:35