Primeur voor Brabants team bij International Cup in Limoges

Een team van majorettes en twirlers van Brabantse verenigingen komt tijdens de International Cup in Limoges (Frankrijk) in actie op het onderdeel Artistic Group. Het is voor het eerst dat een Nederlandse groep in deze discipline aan een wedstrijd meedoet.

Bij Artistic Group gaat het vooral om de effecten in de choreografie en de gelijkheid. Daarom zijn er veel beperkingen in de twirltechnieken die uitgevoerd mogen worden. Het gaat niet om de twirltechnisch beste groep, maar om de groep die een routine neerzet met de meeste entertainmentwaarde en gelijkheid in uitvoering. In de video een opname van Artistic Group Japan uit 2017. 

Filmpje
Het idee om met Brabants Selectie Team (BST) aan dit onderdeel deel te nemen is ontstaan tijdens de vorige IC in 2017 Porec (Kroatië). Het filmpje van de Japanse deelnemers op het onderdeel Artistic Group werd onder leden van Nederlandse clubs enthousiast gedeeld op Facebook. Dat moeten wij ook kunnen in Brabant, dacht Ingrid Diender, bestuurslid van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen. “De reacties van verenigingen op dit idee waren bijzonder positief. Dat was voor ons aanleiding om te gaan bekijken of het financieel haalbaar was en of er inderdaad ook voldoende belangstelling was om zo’n grote groep te vormen.”

Selectie
Nadat de BBM aangaf financiële middelen beschikbaar te willen stellen voor dit bijzondere project, kwam alles in een stroomversnelling. Midden- en topklasse deelnemers konden zich aanmelden. Op 1 september vorig jaar vond in sporthal De Slagen in Waalwijk de selectie plaats. Uiteindelijk werd een kernteam van 24 personen samengesteld met 2 reserves. Tijdens een tweedaags trainingsweekend werd het eerste deel van de choreografie ingestudeerd. Diender: “Het is leuk om te zien hoe mensen uit verschillende verenigingen samenwerken en welke onderlinge banden er ontstaan door dit project.”

Choreografie
De choreografie van de routine is gemaakt door Diana Lips en Annelies van Kempen. Diana Lips heeft, samen met Tamara Hoevenaars, de trainingen voor haar rekening genomen. Van tijd tot tijd geholpen door Alma Veldhuis en Monique Jansen en op het eind door Astrid en Martin Stevens. Lagretto uit Mierlo sponsort de pakken van het team. “Het is voor ons allemaal heel spannend hoe we hier voor de dag gaan komen”, zegt Diender. “We hebben immers geen voorbeeld in Nederland van hoe je zo’n show samenstelt. Het enige referentiekader zijn filmpjes op YouTube. Het is een super mooi onderdeel. Japan en Amerika nemen ieder met drie groepen deel aan de International Cup in Frankrijk. Dat geeft aan hoe groot de sport daar is. Hopelijk gaan meer bonden en verenigingen in Nederland dit in de toekomst oppakken.”

De International Cup is van 4 t/m 8 augustus in Limoges (Frankrijk). Verschillende leden van het BST nemen ook op individuele onderdelen deel aan de International Cup.

Meer over de IC-cup in Limoges: KLIK HIER.

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/kwmagazine/

Gepubliceerd: 25 JUL 2019 - 14:34
Laatste update: 25 JUL 2019 - 17:43