Journey to Britain: promsconcert in Vorden (Gld.)

Toegevoegd op: 28 mei 2011
Journey to Britain: promsconcert in Vorden (Gld.)

Op zaterdagavond 3 en zondagmiddag 4 september 2011 zal in sporthal ’t Jebbink te Vorden (gemeente Bronckhorst) een groots opgezet promsconcert plaatsvinden dat in het teken zal staan van Groot-Brittannië en Ierland. Aan dit concert wordt medewerking verleend door ongeveer 125 musici en dansers. De productie van dit evenement is in handen van Cultuurfonds Vorden en de muzikale leiding van dit afwisselende concert is in handen van de Vordense dirigent Joop Boerstoel (zie foto).

De helft van de deelnemers vormen samen de Bronckhorst Wind Symphony, een symfonisch blaasorkest dat is samengesteld uit muzikanten uit diverse orkesten in de gemeente Bronckhorst, aangevuld met musici uit de provincie Gelderland en Overijssel en zelfs daarbuiten. Twee jaar geleden traden zij met groot succes voor het eerst op tijdens een muzikale ode aan Italië.

Verder verlenen de solisten Nathaly Masclé (vocaliste), Maartje Epema (vocaliste) en Frank Fritschy (tenor) hun medewerking. Tijdens het concert zullen twee koren optreden. Dit zijn de vocalgroup ‘Eigenwijs’ uit Lochem en het voor dit evenement speciaal opgerichte ‘Bronckhorst Kinderkoor’. Uiteraard mag een pipeband tijdens een aan Groot-Brittannië gewijd concert niet ontbreken. De organisatie is dan ook blij met de medewerking van de ‘Concord Pipe Band’ uit Hengelo (O). Dansleerlingen van de Muzehof uit Zutphen zullen tijdens diverse composities een dans voor het voetlicht brengen. Bij binnenkomst van de concertlocatie wordt het publiek muzikaal onderhouden door de Vordense formatie ‘Band to Venhorst’. Ook tijdens het concert zullen zij muzikaal actief zijn.

Voorafgaand aan het concert wordt er door de koren tijdens de eigen wekelijkse repetitie geoefend en het orkest heeft voor de zomervakantie drie zaterdagen gepland om de thuis in te studeren composities samen tot klinken te brengen. Direct na de zomervakantie is er een grote gemeenschappelijke bijeenkomst om de puntjes op de “i” te zetten, waarna het evenement van start kan gaan.

Een promsconcert is altijd zeer afwisselend met elementen van klassiek en licht repertoire, dans- en volksmuziek. Engeland, Schotland, Wales en Ierland hebben een fantastische muziektraditie waaruit geput kan worden. In de Italiaanse editie lag het accent op opera- en volksmuziek, deze keer is veel aandacht voor volksmuziek, en highlights uit de genres film, musical en pop. Zo kunt u genieten van muziek van Andrew Lloyd Webber, nummers van ‘the Beatles’ en ‘Queen’. De geselecteerde filmmuziek komt o.a. uit James Bond films en de titelmuziek van de ‘Dam Busters’ en als exponent van de Ierse volksmuziek zingt Frank Fritschy ‘Irish Tune from County Derry’, beter bekend onder de titel ‘Danny Boy’.


In opdracht van Cultuurfonds Vorden schreef de Schotse componist Bruce Fraser een medley van bekende Britse kinderliedjes onder de verzamelnaam ‘Songs from Britain’. Deze compositie zal tijdens dit weekend in première gaan.

Cultuurfonds Vorden is een groep enthousiaste vrijwilligers die het roer in 2008 overgenomen heeft van “De maatschappij tot het Nut in het Algemeen”. Zij is de motor achter deze activiteit en heeft diverse subsidiegevers en sponsors - zowel lokaal als nationaal - gevonden voor de realisatie van dit concert. Het concert vindt plaats in een tot theater om te bouwen sporthal.
De aanvang van het concert op zaterdagavond 3 september is 20.00 uur en de zondagmiddagvoorstelling op 4 september begint om 14.30 uur. De zaal gaat een uur voor aanvang van de voorstelling open.

De kaartverkoop is inmiddels gestart. Kaarten, zowel in de voorverkoop als indien voorradig aan de kassa, kosten € 17,50 (inclusief consumptie). De voorverkooplocaties in Vorden zijn boekhandel/postagentschap BRUNA (Raadhuisstraat 20) en VVV-kantoor Vorden (Kerkstraat 1b). Ook kunnen kaarten worden besteld via de website.

Voor meer informatie over het evenement en kaartverkoop kunt u terecht op www.cultuurfondsvorden.nl