Symfonisch Blaasorkest zet Gaanderen op de kaart in Europa

Toegevoegd op: 06 juli 2011
Symfonisch Blaasorkest zet Gaanderen op de kaart in Europa

Een viertal unieke optredens op bijzondere locaties vormden de rode draad tijdens de succesvolle concerttour van Symfonisch Blaasorkest Gaanderen door Tsjechië en Oostenrijk. In de periode van 30 juni tot en met 5 juli speelde men in Praag, Slavkov en Wenen. Hoogtepunten waren de gezamenlijke uitvoering van Tsjaikovski`s Ouverture 1812 met het Praags Filharmonisch Orkest en een optreden op het beroemde Schloss Schönbrunn in Wenen.

Allereerst bezocht men de Tsjechische hoofdstad Praag, voor een concert op vrijdag 1 juli. Plaats van handeling: de binnenplaats van het historische paleis Liechtenstein, middenin het oude stadscentrum. Vervolgens ging het door naar Slavkov, in het Duits Austerlitz genaamd. Daar werd op zondag 3 juli deelgenomen aan een groots opgezet muziekfestival met maarliefst 12 deelnemende orkesten, afkomstig uit Nederland en België. Gedurende de gehele dag waren er optredens op het beroemde barokkasteel Slavkov. Het Gaanderense orkest voerde, onder de bezielende leiding van dirigent Joop Boerstoel, een gevarieerd programma uit met ondermeer Antonín Dvořák’s Slavische Dans nr. 1 en bekende melodieën uit Verdi’s opera Aïda. Ook speelde men legendarische werken van Nederlandse bodem, zoals de Hollandse Rhapsodie van Hugo de Groot en Monuments of the Netherlands van Louis Andriessen. Verder klonk er originele muziek voor symfonisch blaasorkest en kwamen musical liefhebbers aan hun trekken met een reeks bekende songs uit The Sound of Music, destijds met schitterende hoofdrollen, vertolkt door Julie Andrews en Christopher Plummer. Aanvankelijk zou er in de kasteeltuin worden geconcerteerd, maar omdat het die dag regenachtig was werd er gekozen voor de arcade van het kasteel. Voor de akoestiek bleek dit overigens een meer dan uitstekend alternatief. Het dolenthousiaste publiek schoof haar waardering voor het Gaanderense orkest niet onder stoelen of banken, zo bleek meermaals uit het daverende applaus dat dirigent en musici in ontvangst mochten nemen.


Ouverture 1812  samen met het Praags Filharmonisch Orkest

Eén van de absolute hoogtepunten tijdens de concertreis vormde het gezamenlijke optreden met het Praags Filharmonisch Orkest (PFO) op de zondagavond. Eerst concerteerde het PFO zelf met een eigen programma. Nadat de duisternis was ingevallen, klonk de bekende Ouverture 1812 van Peter Tsjaikovski, als grande finale onder leiding van Friedemann Riehle, chef-dirigent van het PFO. Naast het PFO zelf, deden alle festivalorkesten daaraan mee. Voor zowel publiek als muzikanten was dit een hele bijzondere ervaring: spelen in een totaalorkest van vele honderden musici! Daar kwam nog bij dat de toeschouwers gelijktijdig konden genieten van een prachtig vuurwerk boven het kasteel. Wat een klank en wat een plaatje!

Opvallend en uniek: spelen op Schloss Schönbrunn in Wenen

Na Slavkov passeerde men de Oostenrijkse grens en ging het op maandag 4 juli door naar Wenen. Het Symfonisch Blaasorkest Gaanderen was gevraagd een optreden te verzorgen op het wereldberoemde Schloss Schönbrunn, wellicht de meest geliefde bezienswaardigheid in de Oostenrijkse hoofdstad. Een zeer unieke gelegenheid voor het orkest, waar men met recht bijzonder trots op is. Onder een stralende zon, werd ook hier een eigen programma uitgevoerd, qua repertoire grotendeels in overeenstemming met de eerdere optredens. Wederom was het internationale publiek, met daaronder veel Japanners, laaiend enthousiast. Aansluitend volgde nog een fotoshooting, want ja een dergelijke gelegenheid krijg je natuurlijk maar één keer. Het was voor de musici prachtig om een klein beetje dat ‘André Rieu gevoel’ te krijgen: spelen voor je plezier in een optimale ambiance en met een zeer enthousiast publiek.

Op dinsdag 5 juli ging het weer huiswaarts. Onderweg was er een afsluitend diner en maakte voorzitter Wim Papperse van de gelegenheid gebruik iedereen te bedanken voor hun waardevolle bijdrage. In het bijzonder noemde hij dirigent Joop Boerstoel en degenen die op voortreffelijke wijze de reis hebben weten te organiseren, waaronder secretaris George Smits. “We kunnen met heel veel plezier, gepaste trots en zelfs al met een beetje weemoed terugkijken op dit prachtige muzikale avontuur, waaraan we met zijn allen maximaal ons steentje hebben bijgedragen en waarbij we ons van onze beste kant hebben laten zien”, aldus Papperse.

Wilt u meer weten? Kijk op www.sbo-gaanderen.nl.

Bron: Persbericht Symfonisch Blaasorkest Gaanderen.