Toporkest Banda Sinfonica Portuguesa in het Munttheater

Toegevoegd op: 13 juli 2011
Toporkest Banda Sinfonica Portuguesa in het Munttheater

Op 1 oktober ontvangt het Munttheater in Weert een bijzondere gast. Het toporkest Banda Sinfonica Portuguesa (BSP) uit Porto treedt dan op. De BSP laat horen wat de beste blaasorkesten ter wereld te bieden hebben. Vooruitblikkend, sprak Richard Dumont, bestuurslid Kerkelijke Harmonie St.-Joseph 1880 Weert, met dirigent Alex Schillings die dit orkest goed kent.

Het concertprogramma omvat blaasmuziek van de bovenste plank. Hoe verhoudt zich dat tot lichte muziek?

Het repertoire moet aansluiten bij de mogelijkheden van een orkest. Omdat de BSP bestaat uit getalenteerde muzikanten is serieuze muziek uitdagend. Zij zijn in staat om deze muziek interessant te maken voor het publiek. Dat talent heeft niet elk orkest. 

Lichte en onderhoudende muziek is populair, maar niet minderwaardig. Pleinen en stadions stromen daarvoor vol. Ook daarbij moet het artistieke niveau hoog blijven. Na de pauze van dit concert wordt ook verder gegaan met een luchtiger programma. Het werkt net als een goed diner; de gangen moeten afwisselend zijn, maar de kwaliteit moet goed blijven.

BSP is een internationaal toporkest. Heb je nog aarzelingen of bezorgdheid over de uitvoering in Weert?
Ik mocht als gastdirigent enkele optredens verzorgen met dit orkest. Het nam me verrassend mee met haar artistieke rijpheid en het Zuid-Europese temperament. Het invoelingsvermogen van de orkestleden is van grote klasse. Ik zie geen enkel probleem voor de uitvoering in Weert. Het Munttheater is een mooi theater om dit orkest goed te beleven.

Het orkest doet overigens mee aan de concertdivisie – wedstrijden van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade op 2 oktober. Het is een kanshebber om daar hoog te scoren.

Hoe heeft de BSP dit hoge niveau bereikt?
Er wordt hard gewerkt en samengewerkt. Dat kun je horen. Ze leggen de lat erg hoog. Dat moet ook wel want de concurrentie aan de top is hoog. Verder heeft het orkest zich tot dit niveau kunnen ontwikkelen door vast te houden aan het principe dat de werken uitdagend moeten zijn voor zowel individuele leden als het totale orkest. De dirigent Francisco Ferreira speelt daarbij het spel van “verscheidenheid in eenheid”. Daar bedoel ik mee: gerenommeerde solisten in dit orkest zijn duidelijk herkenbaar, maar samen toveren zij een unieke klankkleur tevoorschijn.

Richard Dumont, bestuurslid Kerkelijke Harmonie St.-Joseph 1880 Weert

 

Programma: Jean Absil - Rites; David Maslanka – Traveler; José Suñer Oriola - Venus de las Luces Sinfonia nº 2; Duarte Pestana - Abraço a Portugal.

Kaarten voor het concert van Banda Sinfonica Portuguesa zijn verkrijgbaar via de website en van het Munttheater in Weert (www.munttheater.nl). De kaarten kosten 15 euro.