Clarinets Unlimited speelt ‘HOUT’

Toegevoegd op: 12 juni 2017
Clarinets Unlimited speelt ‘HOUT’

Op zondag 9 juli zijn de houten klanken van klarinetorkest Clarinets Unlimited te horen in de Hortus in Haren. Het houtblazersorkest legt tijdens dit concert de nadruk op de oorsprong van hun geluid, namelijk ‘HOUT’. Ook zal er een lezing worden gegeven over de herkomst van het hout waar de meeste klarinetten van gemaakt zijn. Raakt dit hout uitgeput? Of is er hoop op een duurzaam gebruik? Bioloog, ecoloog en klarinettist Henk Jansen legt het uit.

HOUT

Clarinets Unlimited speelt muziek rondom het thema ‘HOUT’. Zo divers hout kan worden gebruikt, zo divers is ook dit keer het programma van dit Groninger klarinetorkest.

Bekende stukken zoals Serenade for Winds (Antonín Dvořák) en Dance of the Reed Pipes (Tsjaikowsky), worden afgewisseld met die van minder bekende, maar niettemin prachtige stukken als Woodland Sketches (Alexander MacDowell), Blackwood Breeze (Keiron Anderson) en Iguana Noir (Nigel Wood).

Geen betere plek om deze muziek ten gehore te brengen dan in de Hortus Botanicus te Haren.

Gastoptredens van Mandinka Percussie en Blokfluitensemble Vrijdag

Het concert wordt ondersteund door de groep Mandinka Percussie o.l.v. Heleen Groen van Djembé Barasé, een djembéschool uit Groningen. De houten drums zullen het concert inleiden.
Het blokfluitenensemble o.l.v. Tim Veldman van muziekschool Vrijdag bestaat uit 6 blokfluiten. Zij spelen muziek van o.a. Purcell en Bartók.

Het hout van de klarinet: bedreigingen en kansen

Het hout waarmee het leeuwendeel van de huidige klarinetten (maar ook de hobo’s, traverso’s en doedelzakken) van gemaakt wordt komt uit het oosten van Afrika: uit de boomsavannes van Kenya, Tanzania en Mozambique. De boomsoort Dalbergia Melanoxylon (ook wel M’pingo genoemd) wordt echter in 95% van de gevallen illegaal geoogst: de prijzen financiële opbrengst is voor de lokale bevolking bijzonder laag en er wordt niet gelet op het in stand houden van het bos. Dit is de reden waarom de soort in Kenya commercieel al is uitgestorven. Er is echter een alternatief: in Zuid Tanzania is door het MCDI verantwoord bosbeheer gekoppeld aan een eerlijke prijs, waar de lokale bevolking kan blijven beschikken over hun eigen bossen! MCDI staat voor Mpingo Conservation Development Initiative. Henk Jansen zal een en ander toelichten met beeld en filmmateriaal uit Tanzania.

Bron: persbericht Clarinets Unlimited