Finale Jonge Solisten 2017

Toegevoegd op: 25 juni 2017

Met maar liefst 58 solisten uit verschillende divisies is de Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen (LBM) op zondag 25 juni a.s. een dag boordevol muzikale optredens van jonge, talentvolle solisten en ensembles. Deelnemers die via geauspicieerde voorrondes zijn geselecteerd strijden vanaf 9.30 uur niet alleen om de wisseltrofee maar ook om de mogelijkheid een jaar lang te studeren aan het Conservatorium Maastricht en te soleren tijdens de LBM Concertconcoursen en met het Limburgs Jeugdorkest. De finale vindt plaats in Cultureel Centrum Don Bosco in Heel (Mgr. Savelbergweg 100) en is voor iedereen toegankelijk. De toegangsprijs bedraagt € 5,00 (incl. programmaboekje), jongeren t/m 16 jaar betalen € 2,50. Gouverneur Theo Bovens is aanwezig en maakt rond 21.30 uur de winnaar bekend.

Een vakkundige jury, die dit jaar bestaat uit Jos van de Braak en Fried Dobbelsteyn, beoordeelt de solisten tijdens de Finale Jonge Solisten op muzikaliteit, techniek, ritmiek, dynamiek, klank en zuiverheid. Een hele uitdaging, aangezien de winnaar van de Finale Jonge Solisten niet alleen een wisseltrofee en een medaille ontvangt, maar ook de mogelijkheid krijgt om een jaar lang te studeren aan het Conservatorium Maastricht én de kans om een solistisch optreden te verzorgen tijdens de LBM Concertconcoursen én met het Limburgs Jeugdorkest. Voorwaarde voor de Conservatoriumprijs is wel dat de winnaar zich middels de reguliere toelatingsprocedure weet te kwalificeren en aangenomen wordt door de selectiecommissie.

Ook dit jaar werkt de LBM samen met L1 in de televisieserie LEF!. De winnaars per divisie worden uitgenodigd om aan deze TV-serie deel te nemen. Ze krijgen de gelegenheid om hun enthousiasme voor muziek samen met bekende Nederlandse en Limburgse artiesten te verwoorden. Ook het verenigingsleven van de solist wordt in beeld gebracht. De afgelopen jaren was dit programma, dat gepresenteerd werd door Sef Thissen, al een groot succes. Zie www.l1.nl/lef voor afleveringen van het vorige seizoen.

Daarnaast wordt uit de deelnemers van de tweede en eerste divisie een solist geselecteerd door een afgevaardigde van philharmonie zuidnederland (PZN) die tijdens de HaFa-concerten van PZN een solistisch optreden mogen geven samen met de PZN. De jury wijst ook nog eens per sectie acht kandidaten aan voor een tweetal masterclasses voor koper- en houtblazers. Tevens zijn een aantal vrijkaarten te winnen voor concerten, beschikbaar gesteld door PZN en Stichting Cultureel Aerwinkel. Tot slot sponsort Adams Muziekcentrale een aantal tegoedbonnen.

Kortom, de Finale Jonge Solisten is een evenement waarbij jonge muzikanten hun muzikale talenten ten gehore brengen, podiumervaring opdoen en een aantal fantastische prijzen kunnen winnen waarmee de winnaars zich op muzikaal gebied verder kunnen ontwikkelen.

Wilt u weten welke toptalenten deze keer op het podium in Cultureel Centrum Don Bosco in Heel staan en wilt u genieten van hun muzikale talenten? Kom dan op zondag 25 juni a.s. vanaf 09.30 uur naar de Finale Jonge Solisten. Kijk voor het programma van die dag op: www.lbmblaasmuziek.nl/finale-jonge-solisten. Op deze website wordt na afloop van de Finale ook de uitslag bekend gemaakt.

Bron: persbericht LBM