16 orkesten tijdens Zomerfestival in Doezum

Toegevoegd op: 04 juli 2017
16 orkesten tijdens Zomerfestival in Doezum

Op zaterdag 24 juni vond in Doezum voor de 8e keer het Zomerfestival plaats. Met opnieuw een aanzienlijk deelnemersveld van 16 orkesten is het Zomerfestival van de Doezumers niet meer weg te denken in het rijtje gerenommeerde festivals zoals Het Gouden Spikerfestival en Survento. Omdat dit jaar het Wereld Muziek Concours plaatsvindt in Kerkrade bood de organisatie WMC deelnemers de mogelijkheid aan om voor een juryteam het WMC programma uit te voeren. Vier deelnemers maakten hier gebruik van en konden met een gedetailleerd juryrapport de laatste weken van de voorbereiding in gaan. De overige 12 deelnemers speelden het Festival programma waarbij minimaal een mars, een koraal, een groot werk en een licht concertwerk gespeeld dienden te worden.

De organisatie van het festival mocht zich verheugen op de komst van een breed deelnemersveld waaronder enkele toporkesten zoals Joost Wiersma Jistrum, Crescendo Drachten, de Martini Brassband en de Gereformeerde Brassband Groningen. Ook de overige divisies waren weer goed bezet met de orkesten uit Groningen en Friesland waaronder Boerakker welke alle edities van het Zomerfestival aanwezig waren. Als absolute afsluiter stond niemand minder dan topband Waldsang Buitenpost gepland. Met hun 14 nationale titels en 19 keer deelname aan de Europese Brassbandkampioenschappen lieten zij in Doezum horen niet voor niks in de hoogste amateurdivisie in Nederland uit te komen. Met 3 indrukwekkende uitvoeringen waren zij de winnaar van alle prijzen in hun divisie en volgens de jury al opvallend goed op weg richting Kerkrade.
In de B divisie (2e en 3e divisie orkesten) was de Gereformeerde Brassband winnaar van het Beste gespeelde grote werk en legde Crescendo Drachten beslag op de koraalprijs en had ook de beste solist (de 14 jarige Gerben Jongsma op vibrafoon). In de C divisie (4e, 5e en jeugdorkesten) was Juliana Harmonia de winnaar van de koraalprijs, ging de solistenprijs naar Concordia Buitenpost (Jitty Veenstra) en won De Bazuin Lutjegast de beker voor het beste gespeelde grote werk .
Vanwege de verbouwplannen voor kerkgebouw de Haven (mogelijk een verbouwing naar appartementen) is het nog niet zeker of volgend jaar het Festival kan plaatsvinden op dezelfde plaats. Het is wel zeker dat CMV Beatrix ook in 2018 een Zomerfestival gaat organiseren. De vereniging wil graag het Festival in het dorp blijven organiseren maar mogelijk wordt uitgeweken naar een andere locatie. Het Zomerfestival 2018 zal hoe dan ook plaatsvinden op zaterdag 23 juni 2018. Aanmelden kan via een persoonlijk bericht via de facebookpagina van CMV Beatrix Doezum.

Bron: persbericht CMV Beatrix Doezum