Vakantiemuzikanten actief in Zuid-West Drenthe

Toegevoegd op: 06 juli 2017

Woensdagavond 26 juli gaat het Drents Vakantie Orkest 2017 van start. Meer dan 70 amateurblaasmuzikanten verzamelen zich in de achterzaal van Café Brinkzicht (Cafe Hees) in Ruinen voor de eerste repetitie van dit projectorkest tijdens de zomervakantie. Het Drents Vakantie Orkest is een initiatief van Stichting Betoeterd uit Beilen en geeft individuele amateurmuzikanten van alle leeftijden de kans elkaar in de zomer te ontmoeten en om samen nieuwe en bestaande muziek voor harmonie/fanfare te spelen onder leiding van professionele dirigenten. Het Drents Vakantie Orkest komt bij elkaar in de periode dat muziekverenigingen zomerstop hebben. “We merken ook dit jaar weer dat er veel amateurmuzikanten zijn die hun hobby niet kunnen missen in de zomervakantie”, vertelt Petra Mones, één van de oprichters van Stichting Betoeterd. Deelnemers komen niet alleen uit Drenthe, maar ook uit Friesland, Groningen en Overijssel.

Dirigenten uit Twente en Friesland

Het Drents Vakantie Orkest staat dit jaar onder leiding van Nikki Kleijsen en Thom Zigterman. Nikki Kleijsen (Weerselo, Ov.) is dirigente van Muziekvereniging Caecilia Ootmarsum, Harmonie Vorden, Feuerwehr Musikzug Ottenstein (Dtsl.) en dirigeert ook een orkest van Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug. Daarnaast is Nikki actief als klarinettiste en als docente klarinet en saxofoon.
Thom Zigterman (Akkrum, Friesland) is actief als dirigent van CWO Groningen, Excelsior Schraard (Fr.) en Advendo Morra-Lioessens (Fr.). Hij maakt de afgelopen jaren naam als componist. Thom schreef o.a. het verplichte werk voor de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen 2017 en recent nog een compositieopdracht voor drie orkesten in Giethoorn/De Wieden.
Premières van nieuw repertoire
Het Drents Vakantie Orkest komt deze zomer voor de derde keer bijeen, en legt zich o.a. toe op het instuderen van nieuw repertoire. Dit jaar staan er enkele premières van werken van dirigent/componist Thom Zigterman op het programma. “Maar we gaan ook aan de slag met werken van andere toppers, zoals Johan de Meij en Vaughan Williams”, aldus Petra Mones. De wekelijkse (voor publiek toegankelijke) repetities op woensdagavonden worden twee keer gehouden in Ruinen, en vanaf 9 augustus in Het Groene Hart in Zuidwolde. De repetities leiden tot een Slotconcert op 30 augustus in Schouwburg Ogterop.

Alle informatie is te vinden op www.betoeterd.nl/dvo2017 Er is nog beperkt ruimte voor deelnemers.