Blaasmuziek op topniveau

Toegevoegd op: 12 september 2017

Op zaterdagavond 30 september zijn in Bergschenhoek twee orkesten van top niveau te bewonderen in de Hervormde kerk. Fanfare de Hoop uit Stellendam en het fanfareorkest van muziekvereniging Concordia uit Bergschenhoek zullen u blaasmuziek voorschotelen van het hoogste niveau. Een aanrader voor de liefhebbers van blaasmuziek.

Muziekvereniging Concordia uit Bergschenhoek organiseert op zaterdagavond 30 september een concert van het hoogste niveau van blaasmuziek in Nederland. Zij hebben namelijk fanfare de Hoop uit Stellendam kunnen strikken om samen een concert te gaan geven. Het orkest uit Stellendam is zo groot dat het niet in de normale thuisbasis, ’t Spectrum, van Concordia past. Daarom wordt uitgeweken naar de Hervormde kerk in Bergschenhoek, maar ook dit is een vertrouwde plek waar al vaker hoogstaande concerten gegeven zijn.
De verbindende factor tussen beide orkesten is de dirigent. Arie Stolk is sinds 1981 de dirigent van het orkest uit Stellendam en sinds 2012 de dirigent van het fanfareorkest van Concordia. Sinds de komst van Arie Stolk in Stellendam heeft het orkest zich ontwikkeld naar de absolute top van Nederland op gebied van blaasmuziek. Zij acteren in de hoogste divisie en zijn elf keer Nationaal Kampioen geworden. Door deze positie worden zij vaak gevraagd om aan uitdagende projecten mee te doen en concerten op bijzondere plaatsen te geven. In 2016 werd aan componist Harry Jansen de opdracht gegeven een groot werk voor fanfare orkest, verteller en vrouwenkoor te schrijven om de vele facetten van het eiland Goeree Overflakkee, waarop Stellendam ligt, muzikaal te schilderen. Op 4 november speelt De Hoop in de concertzaal te Tilburg dit werk.
Het orkest uit Stellendam zal het werk ‘ Spotlights’ van Thomas Doss ten gehore brengen; een werk voor saxofoonkwartet en fanfareorkest. Als saxofoonkwartet staat BLAST op de planken; het eigen kwartet van de Hoop. Daarnaast wordt een spectaculair werk van Stephen Mellilo uitgevoerd: Godspeed. Naast het symfonische werk worden ook de herkenbare klanken van de Beatle’s ten gehore gebracht.
Het fanfare orkest van Concordia werkt aan haar topvorm om op 11 november zich te kunnen meten tijdens een festival. Concordia doet al jaren mee aan festivals en concoursen. Het festival van 11 november zullen zij zelf organiseren, er doen dan 4 orkesten mee. Dit concert is een oefenwedstrijd om te kunnen meten waar zij staat. Het gedeelte van het concert wat Concordia voor haar rekening neemt zal dan ook vooral symfonisch zijn. Concordia zal openen met Faravista, een heldhaftig werk waar zowel de scherpe klanken van trompetten en trombones maar ook de zachte en ronde klanken van de bugels goed in naar voren komen. De werken ‘the Witch and the Saint’ en ‘ Noah’s Ark’ `zijn muziekstukken waarin een verhaal wordt verteld. Als je goed luistert herken je elementen van deze verhalen heel duidelijk zoals de hamers en zagen die nodig zijn om de ark van Noach te bouwen. Er wordt afgesloten met Birdland; een klassieker uit de Jazz, maar verassend swingend uitgevoerd door een fanfareorkest.
Kortom, een concert voor de echte liefhebber van blaasmuziek op topniveau.
We zien u graag op 30 september in ons publiek! Het concert begint om 20:00, de zaal is om 19:30 open. De entree bedraagt €7,50. Het adres is Kerkstraat 1 te Bergschenhoek. Voor meer informatie zie www.concordiabergschenhoek.nl.

Bron: persbericht Concordia Bergschenhoek