Muzikale kweekvijver Prinses Christina Concours viert vijftigjarig bestaan

Toegevoegd op: 13 september 2017

Het Prinses Christina Concours, de Nederlandse kweekvijver voor muzikale talenten, bestaat deze maand vijftig jaar. De stichting organiseert sinds 1967 muzikale wedstrijden (concoursen) en andere activiteiten om zo de muzikale ontwikkeling van kinderen en jongeren te stimuleren. Ongeacht of het gaat om kennismaken met muziek, actief (samen) muziek maken of talentontwikkeling. Bekende namen als Remy van Kesteren en Wibi Soerjadi komen uit de stal van dit nationale platform. Ter ere van het jubileum organiseert de stichting diverse bijzondere evenementen. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

Klassiek, jazz en compositie

Op zaterdag 16 september speelt de Big Band van het Metropole Orkest in Singer Laren met prijswinnaars van het Prinses Christina Jazz Concours: Sergio Abdoelrahman, piano (15 jaar), Olivier van Niekerk, gitaar (15 jaar), Tadjiro Velzel, altsax (15 jaar), en Lizzy Ossevoort, zang (21 jaar).
Op vrijdag 29 september vindt een jubileumconcert plaats. Laureaat Liza Ferschtman brengt dan twee romantische meesterwerken van Mendelssohn en Schubert ten gehore. Ook gaat die avond een werk van de jonge Nederlandse componist Max Knigge in wereldpremière. Knigge schreef zijn compositie voor het Residentie Orkest en vier jonge prijswinnaars van het concours: Hadewijch Elders, viool (18 jaar), Theresa Costa, dwarsfluit (20 jaar), Florianne Remme, cello (17 jaar), en Arjan Jongsma, marimba (21 jaar). De presentatie van het jubileumconcert is in handen van Floris Kortie.

Ook het Prinses Christina Compositie Concours, de eerstvolgende muzikale wedstrijd, heeft een feestelijk randje. De deelnemers kunnen voor deze editie een speciale compositie schrijven rondom het vijftigjarig jubileum. Pianist Ralph van Raat voorziet de deelnemers tijdens het juryberaad van adviezen middels een lecture recital. Dit concours vindt plaats op 18 november in het HKU Utrechts Conservatorium.

Ontwapenend
Het Prinses Christina Concours organiseert drie verschillende concoursen: een voor klassiek, een voor jazz en een voor componisten. Het eerste werd in 1967 in een gymzaal gehouden en was georganiseerd door Ruud van der Meer, oprichter van de stichting. “Ik vertelde jonge kinderen altijd dat uit kleine dingen hele grote dingen kunnen voortkomen”, vertelt de oud-directeur. “Het concours is daar het levende bewijs van. Maar nu zie ik dat er tal van muziekscholen en bibliotheken worden gesloten. Daar maak ik me soms wel zorgen over. Aan de andere kant geloof ik dat muziek niet kapot te krijgen is. Ik vind het ongelooflijk ontwapend om een kind muziek te zien maken.”

Muziek die je betovert
De stichting zet tal van activiteiten in om muziek levend te houden onder de jonge doelgroep. Zo organiseert het De Muziekwedstrijd, een onlinewedstrijd voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. Paradepaardje is de Classic Express, een reizende concertzaal die langs basisscholen gaat en waar jonge muzikanten uit de regio kinderen laten kennismaken met klassieke muziek. “Door de sfeer van de Classic Express kom je in een andere wereld”, zegt directeur Feyo Sickinghe. Speciale lichten en videobeelden versterken de werking van de muziek. Alle klanken en geluiden worden bovendien gereguleerd met een elektro-akoestisch systeem dat zelfs de klank van Het Concertgebouw in Amsterdam kan nabootsen. De kinderen zitten dicht op de musici en mogen vragen stellen en soms zelfs instrumenten aanraken en uitproberen. Zo worden jonge kinderen ‘aangestoken’ om zelf ook een instrument te bespelen.
Sickinghe: “Wij geloven dat muziek je gelukkig maakt en je helpt om een beter mens te worden. Daarom willen we muziek maken voor iedereen toegankelijk maken. Met de Classic Express en onze andere educatieve projecten laten we kinderen op jonge leeftijd al ervaren wat muziek met je doet. Door hen te betoveren met muziek en door hen te laten ervaren hoe mooi muziek is, worden ze vanzelf enthousiast om een instrument te bespelen of concerten te bezoeken. En zo zijn we verzekerd van goede muzikanten én toekomstig concertpubliek.”

Meer informatie over alle jubileumactiviteiten en kaartverkoop is te vinden op www.christinaconcours.nl.

Bron: persbericht Prinses Christina Concours