Prinses Christina Concours viert 50-jarig bestaan

Toegevoegd op: 30 september 2017
Prinses Christina Concours viert 50-jarig bestaan

Het Haagse Zuiderstrandtheater was vrijdag 29 december het toneel van de viering van het 50-jarig bestaan van het Prinses Christina Concours, de Nederlandse kweekvijver voor muzikale talenten. Tijdens het jubileumconcert bracht laureaat Liza Ferschtman op betoverende wijze twee romantische meesterwerken van Mendelssohn en Schubert ten gehore. “Een mooie avond waarbij gevestigde namen en aanstormend talent samenkwamen. Het is geweldig dat Nederland beschikt over zoveel talent. Dat moeten we koesteren ”, aldus directeur Feyo Sickinghe.

Tijdens het jubileumconcert ging ook de compositie ‘Reiziger in de regen’ van de jonge Nederlandse componist Max Knigge in première. Knigge schreef zijn compositie voor het Residentie Orkest en vier jonge prijswinnaars van het concours: Hadewijch Elders, viool (18 jaar), Theresa Costa, dwarsfluit (20 jaar), Florianne Remme, cello (17 jaar) en Arjan Jongsma, marimba (21 jaar).

Het Prinses Christina Concours is een kweekvijver voor muzikale talenten en organiseert sinds 1967 muzikale wedstrijden (concoursen) en andere activiteiten om zo de muzikale ontwikkeling van kinderen en jongeren te stimuleren. Of dat nu gaat om het kennismaken met muziek, het actief (samen) muziek maken of talentontwikkeling. Bekende namen als Remy van Kesteren en Wibi Soerjadi komen uit de stal van het nationale platform. Sickinghe: “Wij geloven dat muziek je gelukkig maakt en je helpt om een beter mens te worden. Daarom willen we muziek maken voor iedereen toegankelijk maken door jonge talenten een podium te geven.”

In het kader van het jubileum krijgt ook de eerstvolgende muzikale wedstrijd, het Prinses Christina Compositie Concours, een feestelijk randje. De deelnemers kunnen voor deze editie een speciale compositie schrijven rondom het 50-jarig jubileum. Pianist Ralph van Raat voorziet de deelnemers tijdens het juryberaad van adviezen middels een lecture recital. Dit concours vindt plaats op 18 november 2017 in het HKU Utrechts Conservatorium.

Meer informatie over alle jubileumactiviteiten en kaartverkoop is te vinden op www.christinaconcours.nl.

Bron: Prinses Christina Concours