Samen plezier beleven aan muziek tijdens 13e editie SAStiVAL

Toegevoegd op: 01 november 2017
Samen plezier beleven aan muziek tijdens 13e editie SAStiVAL

Op zaterdag 4 november aanstaande organiseert Harmonievereniging Crescendo Sassenheim de 13e editie van het SAStiVAL in Noordwijkerhout. Dit jaar komen 11 jeugdorkesten uit Noord- en Zuid-Holland bijeen op dit jaarlijks terugkerende muzikale festijn om samen muziek met veel plezier muziek te maken. De orkesten worden op twee niveaus ingedeeld en strijden daarin om de eerste plaats. Het orkest met de meeste punten gaat daarnaast met de wisselbeker naar huis.

Sinds 2005 biedt het SAStiVAL, opgericht door Harmonievereniging Crescendo Sassenheim en Valkenburg’s Harmonie, een podium aan startende leden van harmonieorkesten. “Ook al is dit de dertiende keer dat het SAStiVAL wordt georganiseerd, de basis is altijd hetzelfde; plezier en muziek maken door ‘newbies’ die pas gestart zijn met spelen maar die ondersteund worden door meer ervaren spelers”, aldus Willem van Delft, één van de organisatoren van het SAStiVAL. “Die combinatie maakt dat er op verschillende niveaus heel veel plezier beleefd wordt aan het samen maken van muziek. En dàt is in mijn beleving de kern van het SaStiVAL!”. Bart van der Vlugt, mede-organisator, is het daar roerend mee eens. “Jong en oud zien genieten van het maken van muziek; daar gaat het ons vooral om!”.

Harmonieorkesten
Dit jaar nemen maar liefst 11 harmonieorkesten uit Noord- en Zuid-Holland deel. “Het is een verscheidenheid aan deelnemers”, vertelt Van der Vlugt. “Zo komt er een orkest helemaal uit Klaaswaal, maar verwelkomen we ook orkesten uit de regio, zoals Adest Musica en Da Capo”. Tijdens het SAStiVAL krijgen verschillende orkesten de kans zich van hun beste muzikale kant te laten zien. “Het leuke van het SAStiVAL is dat elk orkest op het eigen niveau gewaardeerd wordt. Veel orkesten zien we regelmatig terug op het SAStiVAL, maar gelukkig zijn er ook elk jaar nieuwe orkesten die het SAStiVAL ontdekken”, aldus Van Delft.

Tips
Een deskundige jury beoordeeld ieder optreden naar gelang ieders niveau, waarna per categorie een winnaar wordt uitgeroepen. De jury bestaat dit jaar uit Jos Lustberg, dirigent, slagwerkinstructeur en docent muziek, en Iwan Wiering, trompettist, docent, dirigent en arrangeur. “Zonder een orkest onterecht de hemel in te prijzen, zal de jury hun beoordeling altijd op een positieve manier onderbouwen”, legt Van Delft uit. Een spannende wedstrijd blijft het natuurlijk wel. Wat zouden de deelnemers nog kunnen doen om zich voor te bereiden? “Laat het publiek bijvoorbeeld spandoeken maken voor de benodigde support vanuit de zaal”, betoogt Van der Vlugt. Van Delft besluit: “Niet zenuwachtig zijn; zorg er gewoon voor dat je met z’n allen plezier hebt in wat je doet. Als je dàt uitstraalt dan sta je al met 1-0 voor!”.

De organisatie van het SAStiVAL nodigt iedereen van harte uit om de aanwezigen orkesten aan te moedigen en te luisteren naar hun optredens, mét of zonder spandoek. Het SAStiVAL vindt aanstaande zaterdag 4 november plaats en begint vanaf 12:30 uur op het Teylingen College Locatie Leeuwenhorst Langelaan 1 2211 XT Noordwijkerhout. Voor meer informatie bezoekt u de website van het SAStiVAL (http://SAStiVAL.wix.com/SAStiVAL).

Bron: persbericht SAStiVAL