Mis voor Vrienden in versie voor symfonieorkest

Toegevoegd op: 16 november 2017

Tijdens haar traditionele najaarsconcert op zaterdag 9 december, met als thema ‘Vriendschap’, zal Toonkunst Bussum o.l.v. Yiorgo Moutsiaras, de Missa Amicitiae ‘Mis voor Vrienden’ van componist Co Vriend uitvoeren.
Co Vriend is in 1940 in Benningbroek (West-Friesland) geboren en zal de uitvoering zelf bijwonen. Het is de eerste keer dat deze mis wordt uitgevoerd door een koor en een symfonieorkest. De mis is oorspronkelijk geschreven voor (gemengd) koor en orgel en werd in vriendschap opgedragen aan Het Volendams Vocaal Ensemble, dat in 1996 de première voor zijn rekening nam. Later heeft Vriend de muziek bewerkt voor harmonie, fanfare en brassband. En nu dus voor een echt symfonieorkest.

Toonkunst Bussum is een van de zeer weinige muziekverenigingen in Nederland die kunnen beschikken over zowel een koor als een orkest, een ideale combinatie voor deze Missa Amicitiae. 
Het thema ‘Vriendschap’ wordt nog verder uitgediept door composities van de onderling bevriende componisten Schumann, Brahms en Dvořák. Het koor (begeleid door het orkest) voert de liederen Zigeunerleben en Nachtlied  van Robert Schumann uit; het orkest speelt een aantal Slavische Dansen van Dvořák en een aantal Hongaarse dansen van Brahms.
Programma:
Co Vriend -  Missa Amicitiae ‘Mis voor vrienden’ (koor en orkest) (première)
Robert Schumann - ‘Zigeunerleben’ en ‘Nachtlied’ op.108 (koor en orkest)
Johannes Brahms - ‘Hongaarse Dansen’ : 1, 5, 6, 7, 19 en 20 (orkest)
Antonin Dvořák - ‘Slavische Dansen’ op. 46: 2 en 8 / op. 72: 2 en 8 (orkest)
Gegevens:
Zaterdag 9 december 2017, 20.00 uur
Wilhelminakerk in Bussum
Toegang € 17,50 (inclusief pauzedrankje en programmaboekje)

 

Bron: Toonkunst Bussum