Herdenkingsconcert Frans Scheepers

Toegevoegd op: 23 november 2017
Herdenkingsconcert Frans Scheepers

Op zondag 3 december (14.00 uur) vindt in TheaterHotel De Oranjerie het herdenkingsconcert plaats van dirigent, arrangeur en klarinettist Frans Scheepers. Hij overleed op 26 april 2016 op 65-jarige leeftijd. Een aantal orkesten hadden een speciale band met Frans: Harmonie De Vriendenkrans Heel, Koninklijke Harmonie Lentekrans Linne en Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden. Zij brengen tijdens dit concert een aantal arrangementen van Frans ten gehore. Een prachtig eerbetoon aan deze bijzondere musicus die meer dan 40 arrangementen naliet voor de symfonische wereld van de blaasmuziek. Voor aanvang van het concert (13.15 uur) zal Alex Schillings het leven van Frans de revue laten passeren tijdens een “In Memoriam”-bijeenkomst in de Orange Club van De Oranjerie.

Frans begon als sopraansaxofonist bij de Koninklijke Fanfare de Vriendenkring in Montfort en als klarinettist bij Koninklijke Harmonie Lentekrans Linne. Hij studeerde aan het Conservatorium Maastricht met de hoofdvakken klarinet, schoolmuziek en HaFa-directie. In 1984 behaalde hij zijn einddiploma.

Prijzen
Van 1976 tot 1994 was hij als dirigent verbonden aan de Koninklijke Harmonie Lentekrans uit Linne. Met dit orkest behaalde hij diverse landskampioenschappen met als hoogtepunt het landskampioenschap in de Concertafdeling ((1989). Verder was hij dirigent van de Gildenbondsharmonie Boxtel, met wie hij in de superieure afdeling Brabants kampioen werd.
Ook Harmonie St. Caecilia uit Geulle, Harmonie De Vriendenkrans uit Heel, Harmonie St. Caecilia uit Schinveld en Harmonie Wilhelmina Wolder (Maastricht) stonden een tijd onder zijn leiding. Met een aantal orkesten nam Frans ook LP’s en CD’s op.
Werkzaamheden
Naast dirigeren gaf Frans muziekles op het Stedelijk Lyceum in Roermond en was hij als gastdocent verbonden aan het Noord-Nederlands Conservatorium in Groningen. Regelmatig trad hij op als klankregisseur en nam hij deel aan het radiopanel bij de live-radio-uitzendingen van de bondsconcoursen die werden uitgezonden door Omroep Limburg, de voorloper van L1. Frans stond echter vooral bekend om zijn voortreffelijke arrangementen van klassieke werken voor harmonieorkest.
Arrangeur
Zijn arrangementen waren erg geliefd en werden uitgevoerd door zowel professionele orkesten (o.a. Groot Harmonieorkest der Gidsen, de Marinierskapel der Koninklijke Marine) als ook door gerenommeerde symfonische blaasorkesten uit de amateurwereld. Tijdens concoursoptredens met diverse orkesten spraken vooral zijn eigen transcripties als 'The Young Person's Guide to the Orchestra (Britten), 'Divertissement' (Ibert), 'The Adventures of Háry János' (Kodály) en 'La valse' (Ravel) tot de verbeelding. Een aantal van deze werken staan op het programma van dit herdenkingsconcert.