Gezamenlijk herdenkinsconcert watersnoodramp in Krimpenerwaard

Toegevoegd op: 29 november 2017

Het is bijna 65 jaar geleden dat in Nederland de watersnoodramp plaatsvond. Om hierbij stil te staan organiseren gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel en Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) een herdenkingsconcert. Voorafgaand aan het concert is een educatief programma op scholen in beide gemeenten. Ook is er een expositie over de watersnoodramp in streekmusea.

Waterveiligheid
In Nederland verdronken bijna 2000 mensen tijdens de watersnoodramp. Ook in Krimpen en Ouderkerk aan den IJssel waren er slachtoffers en veel schade. De Nederlandse regering reageerde op de ramp met het Deltaplan, met in 1958 het eerste Deltawerk, de Hollandsche IJsselkering in Krimpen aan den IJssel. Inmiddels is er een tweede Deltaplan, waarbij de dijken in het binnenland verder worden versterkt. In de Krimpenerwaard is de Lekdijk verstevigd en de komende jaren wordt gewerkt aan het versterken van de IJsseldijk. Waterveiligheid is nog steeds een actueel thema, vanwege het stijgen van de zeespiegel en de klimaatverandering. Het is belangrijk dat we stil staan bij wat er is gebeurd, maar ook wat er kan gebeuren nu en in de toekomst. Dat doen we met het herdenkingsconcert, het educatieve programma en de exposities. Hier werken veel inwoners uit Krimpen en de Krimpenerwaard aan mee.
Herdenkingsconcert
Het concert is op 1 februari 2018 in sporthal de Walvis in Krimpen aan de Lek. Daar werken 150 muzikanten van 3 orkesten uit de Krimpenerwaard aan mee. Concordia uit Krimpen aan den IJssel o.l.v. Rob Sloekers, fanfareorkest Lekkerkerk o.l.v. Ria Cornet en Crescendo uit Krimpen aan de Lek o.l.v. Carlo Balemans. Trompet solist Teus Nobel speelt het Requiem van Eric Vloeimans met begeleiding van de drie gezamenlijke orkesten.Het programma is opgedeeld in drie thema’s: de ramp in 1953, de huidige dijkverzwaringsprogramma’s en de toekomst. Gedurende het vijf kwartier durende concert zijn bij de muziek achtergrondbeelden te zien van onder andere de watersnoodramp in de waard en de bouw van de Hollandse IJsselkering. Tijdens finale van het concert bouwen kinderen van de deelnemende scholen met elkaar een audiovisuele dijk voor het podium. Hiermee symboliseren ze de voortdurende strijd tegen het water. Op zelfgemaakte ritmische objecten spelen ze een speciaal voor deze gelegenheid gearrangeerd muziekstuk. Studenten van Codarts – het conservatorium uit Rotterdam – maken de arrangementen voor de bijpassende muziek voor de drie samenwerkende orkesten.
Onderwijs
Met meer dan 500 leerlingen van negen scholen uit de Krimpenerwaard wordt stil gestaan bij de ramp in 1953. Naast de door de organisatie voorbereide lessen op school kunnen de leerlingen ook naar exposities in de streekmusea in Haastrecht en Krimpen aan den IJssel. Ooggetuigen uit beide gemeenten vertellen de leerlingen daar uit eigen ervaring over de ramp. Maar ook andere geïnteresseerden kunnen in januari naar het Poldermuseum en het Streekmuseum van de Krimpenerwaard om de expositie te bezoeken.”
Het gehele project rondom de herdenking van de watersnoodramp worden gecoördineerd door muziekvereniging Concordia en mogelijk gemaakt door gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel, Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard, Cultuur Werkplaats Krimpen, Streekfonds Krimpenerwaard, Prins Bernhard Cultuurfonds en Erasmusstichting.

Bron: persbericht Concordia Krimpen a/d IJssel