Concoursseizoen begint op 27 januari

Toegevoegd op: 10 januari 2018
Concoursseizoen begint op 27 januari

Vanaf 13 januari gaan ze samen aan de bak, alle 150 leerlingen die deelnemen aan het Artamuse Solistenconcours 2018. Elke deelnemer krijgt pianobegeleiding, repeteren is nodig om straks te kunnen shinen voor de jury. Vanaf de eerste voorronde op 27 januari tot en met de finale op 3 februari om 19.00 uur in Sittard is er veel aandacht en begeleiding voor de jonge musici die meedingen naar een van de winnaarstitels.De winnaars van het Artamuse Solistenconcours zijn muzikanten om in de gaten te houden. Vaak is het winnen van dit concours een voorbode van nog meer titels en prijzen die gepakt gaan worden gedurende het jaar. Het Artamuse Solistenconcours is een vroege en veelbelovende aftrap van het Limburgse concoursseizoen.

Limburg is nog steeds een provincie waar concoursen de kers op de HaFa-taart zijn. Of het nu gaat om het Wereld Muziek Concours of de Finale Jonge Solisten van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, er is veel aandacht voor de prestaties en optredens van harmonie- en fanfarewedstrijden voor solisten en orkesten.

Begrijpelijk, al die aandacht. Het niveau van de gemiddelde HaFa-leerling en de orkesten ligt hoog. De kwaliteit van de muziek staat in de hele sector, naast het sociale aspect van het muziek maken in verenigingsverband, nog altijd centraal. De sector zelf ontvangt nog steeds de meeste muzieksubsidies.

Artamuse heeft van oudsher goede relaties met de HaFa-wereld. Er is ook veel HaFa-talent te vinden op het centrum voor muziek, dans en cultuureducatie. Neem hoornist Camiel Lemmens die in 2017 de NK Blazers Solisten won. Ook hoorniste Lynn Tijssen stond in 2017 volop in de spotlight, o.a. bij LEF TV van L1.

Niet alleen de leerlingen van hoorndocent Jan Kitzen doen het goed voor hun HaFa-vereniging en als solisten. Er worden elk jaar veel eervolle vermeldingen uitgedeeld tijdens het Artamuse Solistenconcours. Er zijn meerdere divisies met elk een eigen winnaar: van de starters- en de jeugddivisie tot en met de eerste divisie.

Artamuse geeft geen grote prijzen weg maar dat maakt de talenten zelf niet uit. Zij spelen gelukkig ook voor en vanuit een ongelofelijke passie en plezier. Elk concours, elk optreden, elke repetitie draagt bij aan de ervaring. Wat ervaring doet en hoe het beoordeeld wordt, kun je live meemaken tijdens het Artamuse Solistenconcours 2018.
De voorronde jury bestaat uit: Frank Rademakers (slagwerk), Noël Speetjens (koper) en Jacques Claessens (hout). In de finale wordt de uitslag bepaald door André Seerden. Coördinator van de Young Talent Class van het Conservatorium Maastricht.
De houtblazers blazen af op zaterdag 27 januari, gevolgd door de koperblazers en de slagwerkers op zaterdag 3 februari. De finale is op 3 februari om 19.00 uur in de Concertzaal van de Artamuse locatie aan de Broeksittarderweg in Sittard.

Het definitieve programma is vanaf 15 januari te vinden op www.artamuse.nl
Zowel de voorrondes als de finale zijn gratis bij te wonen voor publiek en pers.

Bron: persbericht Artamuse