Muziek verbindt

Toegevoegd op: 18 januari 2018

Het Winterswijkse Volksfeest had in augustus 2017 als muzikale gast het orkest Ghaqda Muzikali Vizitazzjoni van het eiland Gozo (Malta). Het orkest liep 2 dagen mee in de optocht rondom het bloemencorso. Als spontane tegenprestatie nodigde zij muziekvereniging Crescendo Ratum uit Winterswijk uit om eind november naar Gozo/ Gharb te komen.

De burgemeester van het eiland, en tevens voorzitter van het orkest, organiseerde eind november rondom de inauguratie van het Gharb Welcome monument, een muziekfestival ‘Make music great 2017’.

Het gehele weekend waren er festiviteiten, die door Crescendo (als eregast) en de korpsen van Gozo (Ghaqda Muzikali Vizitazzjoni) en Sicilië (Banda Pace del) gezamenlijk muzikaal verzorgd werden.

41 deelnemers vertrokken. De reis ging via Frankfurt, naar Malta, en met de ferry naar Gozo.
Zomerse temperaturen deden de groep als snel op het terras belanden.

Na installatie in de appartementen vertrok het gezelschap voor een eerste repetitie naar de basisschool van Gharb. Crescendo speelde die avond samen met de Mela band van Sicilië op het plein voor de kapel. Een concert dat via livestream voor de thuisblijvers te volgen was.

Zaterdag overdag was er een officieel programma voor de bestuursleden en kregen de overige aanwezigen een rondleiding in de kapel van Gharb en het museum aldaar.
Gezamenlijk werd de dag verder doorgebracht op de Hop on-Hop off bus en kregen ze een goede indruk van het eiland, haar cultuur en toeristische attracties. Enkelen maakten van de gelegenheid gebruik om tijdens de lunch, het zeewater uit te testen bij een buitentemperatuur van 23 graden.

Zaterdagavond was er een groot defilé van alle aanwezige orkesten, waaronder Pipes en drums, de Gharb band en de orkesten uit Ratum en van Sicilië.
De laatste drie verzorgden op het kerkplein een afwisselend concert. Tot in de late uurtjes verbleven de muzikanten op het plein alwaar Crescendo het roeien introduceerde bij de overige orkesten.

Zondag, vroeg uit de veren vanwege de officiële inauguratie van het Gharb monument. Deze was vooraf aan de kerkdienst gepland. In de kerkdienst werden vlaggen en vaandels van de orkesten gezegend.
Het officiële programma werd rond de klok van 13 uur afgesloten met een optocht door de straten van Gharb van alle aanwezige orkesten en een optreden voor de tribune voor genodigden en notabelen van Gharb.

Na de lunch kwam het feest nog 1 x op gang toen op de tonen van Barcelona de orkesten van Sicilië en Ratum elkaar troffen op het kerkplein. Een geweldige muzikale afsluiting. Het moment om de organisatie en de burgemeester David Apap Agius te bedanken en in het zonnetje te zetten. Zijn enthousiasme en inzet hebben de leden van Crescendo en haar aanhang een onvergetelijk, goed verzorgd en goed georganiseerd weekend bezorgd.
Voor foto’s en filmmateriaal verwijzen we naar de site van Crescendo Ratum.

Deze unieke reis werd financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Gharb (Gozo), de organisatie van het festival, een eigen bijdrage van de leden en een subsidie van de Gemeente Winterswijk, waarvoor ook enige PR werd gedaan.

Bron: persbericht Crescendo Ratum