ZIMIHC organiseert Utrecht Brass Weekend

Toegevoegd op: 23 april 2018
ZIMIHC organiseert Utrecht Brass Weekend

Als opwarmer voor de European Brass Band Championships 2018 organiseert ZIMIHC het Utrecht Brass Weekend. Op zaterdag 28 en zondag 29 april kunnen amateurmuzikanten, dirigenten, componisten, bestuurders, (semi-)professionals en andere geïnteresseerden in blaasmuziek hun hart ophalen met inspirerende lezingen, leerzame workshops en gezellige netwerkmomenten. De dagprogramma’s sluiten af met concerten van de nationale brassbandkampioenen van België en Nederland.

Op zaterdag vindt de gratis toegankelijke Utrecht Brass Conferentie plaats. Deze begint om half twee met een interview met Martine Spanjers en Wolter Lommerde van ZIMIHC. Zij delen hun ervaringen met het Utrechtse structurele blaasmuziekprogramma Utrecht Blaast/Utrecht Brass en de resultaten die dit tot nu toe teweeg heeft gebracht. Vervolgens is het de beurt aan Matthijs van Ganzewinkel (dirigent Harmonie Orkest Vleuten en betrokken bij het basisschoolproject Muziek is de basis). Van Ganzewinkel verzorgt de lezing Van blaasorkest tot community. Tot slot is er de lezing For your eyes only͟ door René Ranzijn. Hij vertelt over visuele vernieuwing in de hafabra-sector en hoe een orkest een visueel attractief programma kan realiseren om daarmee (nieuw) publiek te trekken.

Gratis workshops
Voor muzikanten en toehoorders zijn er vervolgens gratis workshops van twee Yamaha-artiesten: trompettist Rik Mol (solotrompet Metropole Orkest) en tubaïst David Kutz (solotuba Nederlands Philharmonisch Orkest). Deze worden gevolgd door de opening van een fototentoonstelling met prachtige foto’s van solisten en dirigenten die hebben opgetreden tijdens WASBE 2017, het vorige grote internationale blaasmuziekevenement onder de vlag van Utrecht Brass. Daarna is er een plenaire afsluiting en een borrel.

Gedurende de hele zaterdag presenteren diverse blaasmuziekorkesten uit Utrecht stad en regio zichzelf met openluchtconcerten op de Stadhuisbrug en vanaf bootjes op de Oudegracht.

Lunchgesprek met brassbandfenomeen Russell Gray
Op zondag 29 april is er tijdens een lunchgesprek gelegenheid de Schotse dirigent Russell Gray het hemd van het lijf te vragen over brassbands en dirigeren. Gray begon zijn carrière bij de Stavanger Brass Band (Noorwegen). Hij heeft de afgelopen jaren menig succes behaald in diverse brassbandcompetities. Hij is verbonden aan Yamaha en een veel gevraagd leider van workshops, clinics and seminars.

Try-out concerten
Zowel zaterdag als zondag worden afgesloten met concerten van de beste brassbands uit de Benelux. Brassband De Wâldsang vertegenwoordigt Nederland op de European Brass Band Championships. Er staat veel op het spel: kan deze Friese brassband zich straks een jaar lang Europees kampioen noemen? Om goed beslagen ten ijs te komen, spelen ze vast hun concoursprogramma tijdens dit try-out concert dat een onderdeel is van de Utrecht Prijs die ZIMIHC aan hen heeft uitgereikt tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Op hun programma staat onder meer het verplichte werk van EBBC2018: Time for Outrage! van de Luxemburgse componist Marco Pütz en hun keuzewerk. Voor de pauze is het podium aan Brassband Amersfoort, een ‘british-style’ brassband bestaande uit zo’n dertig enthousiaste koperblazers en slagwerkers.

Afsluiter van het Utrecht Brass Weekend vormt het dubbelconcert van Brassband Schoonhoven en Belgisch kampioen Brassband Willebroek. Brassband Willebroek laat tijdens dit try-out concert vast horen wat het in zijn mars heeft. Op hun programma staat onder meer tevens het verplichte werk van EBBC2018: Time for Outrage! Voor de pauze neemt vice-nationaal kampioen Brassband Schoonhoven op het podium plaats. Ondanks dat deze brassband niet meedoet aan de kampioenswedstrijden spelen ze een grote rol op EBBC2018. Het orkest begeleidt namelijk de finalisten van de EBBC Solistencompetitie op donderdag 3 mei. Ter voorbereiding hierop brengen ze nu vast een deel van dat programma ten gehore.

European Brass Band Championships 2018
Tussen 28 april en 6 mei organiseert ZIMIHC de European Brass Band Championships in Utrecht. Kijk voor het volledige programma op www.ebbc2018.nl.

Utrecht Brass
EBBC2018 is onderdeel van het cultuurprogramma Utrecht Brass van ZIMIHC dat als doel heeft de blaasmuziek in Utrecht te promoten en te ondersteunen.
Facebook @utrechtbrass - Twitter @ebbc2018 - Instagram #utrechtbrass

Utrecht Brass Weekend
28 en 29 april, ZIMIHC theater Zuilen
Conferentie – gratis (reserveren noodzakelijk)
Workshops – gratis (reserveren noodzakelijk)
Lunchgesprek – € 25 (reserveren noodzakelijk)
Concerten – € 12,50 (koop tickets online)

Meer informatie, aanmelden en kaartverkoop via http://www.zimihc.nl/spotlights/zimihcmaatwerk/agenda/utrecht-brass-conferentie-ebbc2018/

Foto: Nick van Ormondt

Bron: persbericht ZIMIHC