European Brass Band Championships 2018 bijna van start

Toegevoegd op: 23 april 2018
European Brass Band Championships 2018 bijna van start

Zaterdag 28 april gaan de European Brass Band Championships 2018 (EBBC2018) van start in Utrecht. Een week lang bruist deze stad van de blaasmuziek. Duizenden liefhebbers en muzikanten komen van heinde en verre, zelfs vanuit Zuid-Afrika, Japan en Australië, naar Utrecht om mee te maken wie dit jaar de felbegeerde kampioenstitel mee naar huis neemt. EBBC2018 bestaat uit verschillende concertwedstrijden (voor solisten, brassbands en jeugd), gratis toegankelijke voorrondes en openluchtconcerten in de stad. Hoogtepunten zijn de – inmiddels uitverkochte – wedstrijden – op 5 mei, het optreden van de European Youth Brass Band tijdens het Utrechtse Bevrijdingsfestival en het Galaconcert met o.a. de Europees kampioen 2017, renaissance ensemble Capella de la Torre en het Utrechtse K.O. Brass!

De European Brass Band Championships 2018 beginnen met een opwarmertje: het Utrecht Brass Weekend, georganiseerd door ZIMIHC op zaterdag 28 en zondag 29 april. Winkelend publiek komt vast in de stemming met gratis pop-upconcerten in de binnenstad op zaterdag. Utrechtse verenigingen, ensembles en bigbands verzorgen optredens op de Stadhuisbrug en vanuit langsvarende bootjes.
Op zaterdag en zondag kunnen amateurmuzikanten, dirigenten, componisten, bestuurders, (semi-)professionals en andere geïnteresseerden in blaasmuziek in ZIMIHC theater Zuilen hun hart ophalen met gratis inspirerende lezingen, gezellige netwerkmomenten, leerzame workshops van trompettist Rik Mol en tubaïst Dave Kutz en een netwerklunch met cornettist en dirigent Russel Gray. De dagprogramma’s sluiten af met concerten van de nationale brassbandkampioenen van België en Nederland. Aangezien hun wedstrijdconcerten op 5 mei uitverkocht zijn is dit dé kans om deze twee topbrassbands nog live in actie te zien!

Solistenkampioenschap
Op 1 en 2 mei vinden de gratis toegankelijke voorrondes van het Solistenkampioenschap plaats tussen 10 en 17 uur in ZIMIHC theater Zuilen. Uit alle windrichtingen van Europa hebben jongeren video-audities ingestuurd waaruit twintig top-talenten geselecteerd. Zij spelen, begeleid door piano, op 1 mei hun verplichte solo-werk en op 2 mei een compositie die zij zelf hebben uitgekozen. Drie Nederlanders hebben zich voor deze selectie weten te kwalificeren: Robert Ernest (cornet), Luc Geraats (tuba) en Youji Shin (marimba). Een jury bepaalt welke drie jonge solisten een plek in de finale bemachtigen. Deze is op 3 mei in TivoliVredenburg en bestaat uit een spetterend solo-concert begeleid door Brassband Schoonhoven.

Wedstrijden
Op vrijdag 4 mei om 16 uur beginnen voor de twaalf beste brassbands van Europa de wedstrijden om de prestigieuze titel van Europees Kampioen in TivoliVredenburg. In dit eerste deel van de kampioenschappen spelen zij na elkaar allemaal hetzelfde verplichte werk Time for Outrage! van de Luxemburgse componist Marco Pütz. Marco Pütz laat in dit werk zijn persoonlijke ongenoegen over alle huidige crises in de wereld tot uiting komen. Niet dat hij de illusie heeft dat zijn muziek verlichting kan bieden, maar het geeft op zijn minst uiting aan de verontwaardiging. Je kunt niet anders dan verontwaardigd zijn, volgens Pütz: als je dat niet bent, let je niet op. Een vleugje sarcasme verdoezelt Pütz’ machteloosheid: de daders worden in het derde deel (Rock the Culprits) niet ‘gestraft’ maar ‘gerockt’. Dit concert wordt onderbroken voor de Nationale Dodenherdenking. Om 20.00 uur zullen twee minuten stilte in acht worden genomen.
Op de tweede dag van de Europese Brassbandkampioenschappen is het vanaf negen uur ‘s ochtends eerst de beurt aan de vijf orkesten uit de Challenge section. Zij verzorgen ieder een kort programma bestaand uit het verplichte werk en vijftien minuten muziek naar eigen keuze. De verplichte compositie is een nieuw geschreven werk van de hand van de jonge Nederlandse componist Hendrik de Boer.
Dan volgt vanaf half een van de hoogtepunten van de competitie: het keuzewerk van de kampioensdivisie. Europa’s twaalf beste brassbands laten met dit programmaonderdeel hun eigen karakter en kleur zien. Met virtuoze passages, lyrische solisten en uitdagende composities proberen ze elkaar de loef af te steken. Muzikaal vuurwerk gegarandeerd!

Bevrijdingsfestival
Wie geen kaarten heeft weten te bemachtigen voor de concerten in TivoliVredenburg kan nog een vleugje brassband meepikken op het Utrechtse Bevrijdingsfestival. Daar opent de European Youth Brass Band om 12 uur het dagprogramma van het Vrijheidspodium. Dit orkest is speciaal samengesteld ter gelegenheid van EBBC2018 en bestaat uit veertig fanatieke jonge talenten afkomstig uit heel Europa. Zij gaan vanaf 28 april ‘in quarantaine’. Het doel? Onder leiding van de bevlogen dirigent Ivan Meylemans samen muziek maken op een uitzonderlijk hoog niveau. Ongetwijfeld weten zij het complete publiek te enthousiasmeren voor hun passie voor brassmuziek.

Galaconcert
Tijdens een spectaculair Galaconcert op zaterdag 5 mei wordt het fenomeen ‘Brassband’ in de spotlight gezet door Eikanger-Bjørsvik Musikklag uit Noorwegen (Europees kampioen 2017), de European Youth Brass Band en bijzondere ‘brass’-gasten Capella de la Torre en brasskwintet K.O. Brass!. In een wervelend programma met Caravaggio als thema wordt het publiek meegenomen door de historie van de brassmuziek. Van de renaissance klanken van het historisch blazersensemble Capella de la Torre naar de energieke, prikkelende performance van K.O. Brass!. Een mind-blowing, visueel spektakel in de geest van Caravaggio!

Europese Jeugd Brassband Kampioenschappen
De laatste festivaldag op 6 mei is voor de jeugd. Europa kent een groot aantal jeugdbrassbands die op uitzonderlijk hoog niveau presteren. Op zondag meten zij hun kwaliteiten met buitenlandse collega-orkesten. De jeugdbrassbands stellen zelf hun programma samen. Echter, ze moeten daarin wel een van de twee verplichte werken opnemen. Dit worden negen gevarieerde, inspirerende en enthousiasmerende concerten door super getalenteerde, jonge muzikanten.
Als extraatje kunnen kinderen, en natuurlijk hun ouders, deze dag om half elf en half twee meedoen met gratis trompet- en tromboneworkshops door Mr. P-bone. Ook zijn er tussen half drie en half vier op de Rabo Open Stage in TivoliVredenburg optredens van de winnaars van de ZIMIHC publieksprijs van het NK-solisten. Deze dag, en dus EBBC2018, wordt afgesloten met het uitzwaaiconcert door de European Youth Brass Band onder leiding van Ivan Meylemans. EBBC2018 is ten einde!

European Brass Band Championships
Tussen 28 april en 6 mei organiseert ZIMIHC in samenwerking met de European Brass Band Association de European Brass Band Championships in Utrecht. Kijk voor het volledige programma op www.ebbc2018.nl of volg Utrecht Brass op Facebook, Twitter en Instagram!

Programma
28/29 april – Utrecht Brass Weekend, ZIMIHC theater Zuilen
1 mei – Solistencompetitie voorronde 1 (vanaf 10 uur)
2 mei – Solistencompetitie voorronde 2 (vanaf 10 uur)
3 mei – Solistencompetitie finale (vanaf 20 uur)
4 mei – Championship divisie/verplicht werk (vanaf 16 uur)
5 mei – Challenge divisie en Championship divisie/keuzewerk (vanaf 9 uur)
5 mei – Openingsconcert Vrijheidspodium Bevrijdingsfestival Utrecht door European Youth Brass Band (12 uur)
5 mei – Galaconcert en Brass Party (vanaf 20.30 uur)
6 mei – European Youth Brass Band Championships (vanaf 9.30 uur)

Bron: persbericht EBBC