Rob Goorhuis: “Bestuur NBK laat zich chanteren”

Toegevoegd op: 25 juni 2018
Rob Goorhuis: “Bestuur NBK laat zich chanteren”

Componist Rob Goorhuis heeft geen goed woord over voor het besluit van het bestuur van de NBK om zijn werk Trajectum terug te trekken als verplicht werk voor de kampioensdivisie. “Ik vind dit een onbegrijpelijk besluit”, zegt de componist in een reactie. Volgens Goorhuis heeft het bestuur de oren laten hangen naar een aantal dirigenten die samen hebben gespannen om het werk te schrappen.

Goorhuis reageert  fel op het besluit van de NBK. “Het werk is door de procedure geweest en onvoorwaardelijk goedgekeurd in het Repertoire Informatie Centrum”, zegt hij. “Nu bepalen een paar dirigenten dat het werk niet gespeeld gaat worden. Het bestuur heeft geen ruggengraat. Men laat zich chanteren door de dreigende boycot van een paar brassbands die de koppen bij elkaar hebben gestoken, terwijl ze nauwelijks aan het werk gerepeteerd kunnen hebben.”

 

Goorhuis zegt nu reacties te ontvangen van andere gerenommeerde dirigenten die hun afschuw uitspreken over het besluit. “Destijds werd mijn verplichte werk voor de EBK in eerste instantie te gemakkelijk gevonden. Ik heb er toen ondanks de opmerkingen die gemaakt werden niets aan veranderd en het bleek heel moeilijk te zijn. "The best testpiece ever" zei David King van de Yorkshire Building Society Band na afloop.

 

De teleurgestelde componist stelt dat hij door de hele affaire in een negatief daglicht is geplaatst. “Ik vind dat het bestuur van de NBK mij persoonlijk schade berokkent. Ik heb een prachtig werk afgeleverd, maar had mijn tijd beter kunnen gebruiken.”

 

 

Bericht: Redactie Klankwijzer

Foto: FV Media Ptroducties.