Prestigieuze prijs voor Gé Reinders

Toegevoegd op: 26 augustus 2018

Op 15 september om 20.15 uur ontvangt Gé Reinders de Veldeke Oeuvreprijs van het Limburgse lied in de Venlose Maaspoort. De Veldeke Oeuvreprijs wordt voor de twaalfde keer door Dialectvereniging Veldeke Venlo uitgereikt tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed, het grootste jaarlijkse Limburgse dialectmuziek-festival. Deze onderscheiding wordt elk jaar toegekend aan een persoon of groep met jarenlange verdienste voor de Limburgse dialectmuziek in en buiten de provincie. De winnaar krijgt een kunstwerk gemaakt door Mariëlle Franssen en een oorkonde.

Gé: Prachtig dat ik juist nú zo’n mooie prijs mag krijgen. We hebben net mijn laatste CD opgenomen en staan aan het begin van mijn afscheidstour. De timing is perfect en de Veldeke Oeuvreprijs voelt als een zeer eervolle kroon op mijn werk.

Aansluitend op dit feestelijk moment presenteert Gé zijn nieuwe CD Oetblaoze in een optreden van 45 minuten met Het orkest van de Nederlandse Douane onder leiding van Björn Bus, waarmee Oetblaoze is opgenomen.
Aanvang 21.00 uur. Rond 21.30 zal Gé het eerste exemplaar van de CD overhandigen aan Felix Meurders.
Gé: Op mijn allereerste Limburgstalige CD zong ik een lied waarin Felix een belangrijke rol speelt. Het voelt logisch om hem nu mijn laatste album te overhandigen. Ik ben erg trots op deze plaat. Prachtige arrangementen en wat een orkest en wat een dirigent! Deze harmonie bestaat voor bijna de helft uit beroepsmuzikanten en de andere musici zijn top-amateurs, die werken bij het Ministerie van Financiën en door de strenge audities zijn gekomen. Björn en ik hebben heel intensief naar de opnames toegewerkt. Dat hoor je!

Gé’s samenwerking met blaasorkesten begon in 1999 toen hij met Fanfare Eendracht Nieuwenhagerheide onder leiding van Hardy Mertens zijn grootste hit opnam: Blaosmuziek. Deze bijna symfonische climax van 3 minuten en 32 seconden werd een klassieker, met als voorlopig hoogtepunt plaats 27 in Top 2000 van 2007.

Oetblaoze is Gé’s derde album met louter blaasmuziek. Voor Blaos mich nao hoes, in 2005 opgenomen met 15 Limburgse verenigingen, kreeg hij een gouden CD. Blaos mich ’t landj door, waarop uit elke Nederlandse provincie één orkest speelt, werd in 2008 bekroond met een Edison.
Tussen 2005 en 2011 gaf hij vijf theatertours met plaatselijke orkesten. Zowel de vele bezoekers, de musici als de media waren enthousiast: De Volkskrant: Zwoele fanfare-gekte van Reinders, De Telegraaf: Furore met blaosmuziek.

Gé: Na die vijf seizoenen was ik bang dat ik me zou overeten aan de heerlijke slagroomtaart van de blaasmuziek. Maar hoewel ik geen volledige tour meer deed bleven orkesten vragen. Ieder jaar deed ik zo’n vijf optredens, door het hele land. Dan krijg je van zelf weer zin! In nieuwe nummers, in nieuwe arrangementen, in een nieuwe CD en in een nieuw programma.
Vanaf 29-9-18 staat Gé in 32 theaters door heel Nederland met een plaatselijk orkest.

 

Bron: Persbericht Gé Reinders.