Johan de Meij dirigeert eigen muziek

Toegevoegd op: 05 september 2018
Johan de Meij dirigeert eigen muziek

Johan de Meij is één van Nederlands bekendste componisten van symfonische blaasmuziek. Woensdagavond 26 september dirigeert de internationaal erkende maestro het Johan de Meij Jubileum Orkest, samengesteld uit 75 musici uit (Noord-)Nederland tijdens een eenmalig concert in de RABO Theater De Meenthe Steenwijk. Het concert From the British Isles vormt tevens het startconcert van de HRFSTWND-concertserie van hoogstaande blaasmuziek en wordt gepresenteerd door Ab Nieuwdorp, bekend van het dagelijks radio4-programma De Klassieken.

Harmonieorkesten, fanfares en brassbands over de hele wereld kennen, spelen en waarderen het repertoire van Johan de Meij. In 2017 ontving De Meij, sinds 10 jaar woonachtig in de Verenigde Staten, de BUMA Classical Award voor zijn gehele oeuvre. Dertig jaar geleden schreef hij zijn eerste meesterwerk, Symphony No. 1 The Lord of the Rings. Ter gelegenheid van dit jubileum werd begin dit jaar het Johan de Meij Jubileum Orkest opgericht, door dirigenten Thom Zigterman (Akkrum) en Floris de Wever (Groningen) en cultureel ondernemer/saxofonist Jeannet Boverhof (Beilen). “Overal ter wereld zijn musici van harmonieorkesten, fanfares en brassbands ‘in de ban van’ Johan de Meij. Hij componeert en arrangeert al jaren prachtige muziek. Musici uit het hele land schreven zich in voor deelname aan dit projectorkest”, vertelt Boverhof, ”wij zijn enorm vereerd dat Johan de Meij zelf naar Steenwijk komt om zijn eigen werk te dirigeren”.

Er staan twee grote werken van Johan de Meij op het programma, The Wind in the Willows en Loch Ness, waarbij de laatst genoemde een bijzonder tintje krijgt door twee gastspelers. Daarnaast klinken ook zijn harmoniebewerkingen van Henry the Fifth, Gustav Holst’s Jupiter Hymn en Jig en speelt het orkest werk van Percy Grainger en Ralph Vaughan Williams. En natuurlijk ontbreken de Hobbits uit de Meij’s The Lord of the Rings niet.

Kaarten voor het eenmalige concert From the British Isles op 26 september in de Meenthe Steenwijk zijn verkrijgbaar via de website van De Meenthe Steenwijk: www.demeenthe.nl. Op zaterdagavond 29 september speelt het Johan de Meij Jubileum Orkest een kleine reprise in de foyer van de Oosterpoort Groningen, voorafgaand aan het concert Applaus voor Johan de Meij, waarbij de Meij het Noord Nederlands Orkest dirigeert tijdens de integrale (symfonische versie van de) The Lord of the Rings.

Bron:persbericht Buro Reprise.
Foto: Theo Boonstra