Combiconcert in Benevia Muziekcentrum

Toegevoegd op: 17 oktober 2018

Op zaterdagavond 10 november is het Benevia Muziekcentrum te Dordrecht, de thuishaven van het Dordrechts Philharmonisch Orkest, het decor voor een wel heel bijzonder concert. Twee harmonieorkesten uit de eerste divisie en één harmonieorkest uit de concertdivisie zullen die avond hun opwachting maken. Kaarten à €12,50 inclusief 1 consumptie zijn te verkrijgen door een mail te sturen naar gasten@dpho.nl. Bezoekers onder de 16 jaar en Vrienden van de Phil betalen slechts €10,-.

Deze avond treedt onder meer Door Samenwerking Sterk uit Aarlanderveen aan. DSS is een fanfare die onder leiding staat van Danny Oosterman. In de hafabrawereld heeft dit orkest haar sporen meer dan verdiend; het orkest speelt al sinds 1991 in de concertdivisie. Het andere orkest wat te gast is tijdens dit combiconcert is Koninklijke harmonie Orpheus uit Tilburg. De harmonie bestaat al meer dan 150 jaar en belooft deze avond op de toppen van haar kunnen te zijn. Slechts een week na dit concert zal Orpheus deelnemen aan het bondsconcours om hopelijk met verve haar plaats in de eerste divisie te prolongeren.

Het Dordrechts Philharmonisch Orkest speelt deze avond letterlijk een thuiswedstrijd. In haar eigen concertzaal zal het orkest een wervelend programma ten gehore brengen. Op de lessenaar staat onder meer de eerste suite in Es van Gustav Holst. Dit werk bestaat uit drie delen. Het werk opent met een chaconne. Het werk start met het thema in het lage koper en vervolgens wordt dit thema vervlochten door alle instrumenten in het hele orkest. Er volgt een intermezzo in een vivace tempo, met solo’s in de fluit, hobo en cornet. Het werk eindigt met een mars.
Naast de suite van Holst speelt het orkest de complete suite ‘Valencian Widow’ van de Armeense componist Aram Khathaturian. Deze suite bestaat uit vijf delen, waaronder verschillende dansen, een serenade en een intermezzo.

Bijzonder om te vermelden is dat dirigent Jan Gerrit Adema dit jaar tien jaar dirigent is van het grootorkest van het Dordrechts Philharmonisch Orkest. Onder leiding van deze dirigent heeft het orkest een heleboel bijzondere concerten gespeeld, waaronder een samenwerking met DJ Lucien Fort in Poppodium 013 in Tilburg, een succesvol concert in de Beurs van Berlage in Amsterdam, diverse concerten in de reeks Verrassende Ontmoetingen en meer recentelijk een tributeconcert voor de Nederlandse componist Rogier van Otterloo in samenwerking met diens zoon Thijs van Otterloo. Daarnaast leidde Adema het orkest tweemaal succesvol tijdens concoursen, met tweemaal als gevolg een behoud van plaats in de eerste divisie van de Nederlandse amateurmuziek.