Getuigenis van een oorlog - Waterlandse Harmonie

Toegevoegd op: 08 november 2018
Getuigenis van een oorlog - Waterlandse Harmonie

Getuigenis van een oorlog - Waterlandse Harmonie
16/17 november 20.00 uur in het auditorium van het Hyperion Lyceum Amsterdam

dirigent Thomas Geerts
verteller Jean Paul de Vries
film Erik Odijk

Hoe een amateurorkest uit Waterland in een klein Frans dorp de Eerste Wereldoorlog herdacht.

Op 11 november 1918 om 11 uur ‘s ochtends werd de wapenstilstand van de eerste Wereldoorlog getekend. Hoe is het mogelijk om je te verplaatsen in een oorlog waaraan Nederland niet heeft deelgenomen maar die desondanks een vernietigende effect heeft gehad op onze geschiedenis?

De Waterlandse Harmonie wil met het concert `Getuigenis van een oorlog’ een poging wagen. Eerder deze maand speelden we dit concert in een klein dorp in Noord-Frankrijk , Châtel-Chéhéry, 100 jaar eerder vrijwel volledig verwoest tijdens de oorlog.
In een ander Noord-Franse plaatsje, Romagne sous Montfaucon, is het museum van de Nederlands/Franse Jean-Paul de Vries gevestigd: Romagne 14-18. Tientallen jaren struinde hij over de voormalige slagvelden en verzamelden de resten van deze `oercatastrofe van de twintigste eeuw’.
Jean-Paul de Vries vertelt tijdens het concert korte anecdotes over de achterkant van de oorlog, aan de hand van objecten uit zijn collectie. Het zijn deels onbeduidende spullen, een schoen, een koffiepot, een stuk prikkeldraad, maar ook een bom of een helm. Hoe was het dagelijks leven van de soldaten?
De Waterlandse Harmonie speelt muziek geënt op de oorlog, ondermeer Fields of Honour van Thierry Deleruyelle, In Flanders Field van Roger Derongé en Band of brothers van Michael Kamen .
Beeldend kunstenaar Erik Odijk filmde het `schuldige landschap’ van de Argonne op de plekken waar de oorlog zich afspeelde.`Schuldig’ niet omdat het de gruwelijkheden heeft laten gebeuren, maar omdat het getuigenis weigert. Wat er ook gebeurt, de natuur groeit gewoon door. De beelden van Odijk worden geprojecteerd achter het orkest. Pieter Stellingwerf heeft aan dit concert meegewerkt als regie-adviseur. Een ensemble van jonge muzikanten, voor een groot deel afkomstig van het Hyperion Lyceum, speelt een bijzondere rol bij dit concert.

Hyperion Lyceum - Badhuiskade361 - 1031KV Amsterdam
Aanvang 20.00 uur, entreeprijs 10.00euro ,
reserveren kaartenwaterlandseharmonie@live.nl

Met dank aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Fonds Cultuurparticipatie