Afscheid van Sint Servatius na 45 jaar
Wanneer dirigent en vereniging het bijna een halve eeuw met elkaar uithouden, moet er wel sprake zijn van een bijzondere band. In het geval van dirigent Corné van der Meulen en fanfare Sint Servatius uit Biesland-Maastricht is dat ook absoluut het geval. Toch komt er zondag 22 oktober een einde aan de samenwerking tussen dirigent en orkest. Na een dirigentschap van 45 jaar neemt Van der Meulen afscheid.
Tekst: Redactie KNMO Klankwijzer
Foto: Aanlevering Sint Servatius
Dirigenten die het zolang volhouden bij een orkest zijn dun gezaaid. Corné van der Meulen legt uit waarom de jaren bij Sint Servatius voorbij zijn gevlogen. “Er is in al die tijd nauwelijks een onvertogen woord gevallen”, zegt hij. “Sint Servatius is een heel fijne vereniging. Het is een muzikale fanfare met een enorme speelvreugde. Er heerst altijd een positieve sfeer. De samenwerking met bestuur, damescomité en achterban is voorbeeldig. Ik zou die hele periode zo weer over willen doen.”
Passie
Van der Meulen is op en top Mestreechteneer. Hij is er bijna 68 jaar geleden geboren, speelde er zijn eerste noten, studeerde er aan het conservatorium, dirigeert er diverse muziekgezelschappen en woont er nog steeds. Al in zijn jeugdjaren wist Corné dat muziek zijn passie zou worden. Op zevenjarige leeftijd werd hij trompettist bij de fanfare Sint Hubertus in Boscherveld, waar hij overigens ook al 44 jaar op de bok staat. Tijdens zijn studie aan het Maastrichts Conservatorium was hij onder meer trompettist bij het orkest van Willy Schobben en freelance musicus bij platenmaatschappij Johnny Hoes in Weert. In 1990 studeerde hij af voor het diploma HaFa-directie. Sinds 1978 is hij werkzaam als muziekdocent en als dirigent bij diverse orkesten.
Jeugdopleiding
Bij zijn aantreden bestond het fanfareorkest uit circa 18 leden. Inmiddels is Sint Servatius een bloeiende vereniging met 80 spelende leden, verdeeld over een fanfareorkest en een slagwerkgroep. Dat succes mag voor een belangrijk deel op het conto van Corné van der Meulen geschreven worden. Via de door hem ingestelde jeugdopleiding en geleidelijke kwaliteitsverbetering is de fanfare langzaam en gestaag gegroeid. “Mijn loopbaan bij de fanfare van Biesland kun je verdelen in twee periodes. De eerste loopt van vanaf mijn aanstelling in 1978 tot rond 2000. Direct na mijn komst heb ik de jeugdopleiding opgestart. Langzaam hebben we gebouwd aan het orkest dat er nu staat. In die periode waren we ook succesvol op concoursen. We wonnen diverse keren het Limburgs kampioenschap en de landswimpel van de toenmalige Federatie van Katholieke Muziekbonden. Maar op een gegeven moment hadden de leden het gehad met de concoursen. We zijn ons toen gaan toeleggen op grote concerten. Op podia zoals het MECC, het Theater aan het Vrijthof en La Bonbonnière verzorgen we optredens met artiesten waarbij we gebruikmaken van allerlei theatertechnieken. Achteraf was dit een uitstekende beslissing. Daarmee brak voor de fanfare een nieuw tijdperk aan. We zijn sindsdien muzikaal enorm gegroeid.”
Concert
Met een concert in Opus 9 (de voormalige Theresiakerk, die tegenwoordig dienst doet als repetitieruimte van philharmonie zuidnederland) neemt Corné van der Meulen zondag 22 oktober afscheid van Sint Servatius. Het muzikale programma heeft hij deels zelf samengesteld. Gespeeld wordt onder andere Castles In Spain van Randy Beck. Een compositie die bij leden en dirigent een bijzondere herinnering oproept. Toen het orkest dit werk wilde spelen in de tuin van de toenmalige voorzitter brak er een enorm noodweer los. Het hilarische filmpje waarop te zien is hoe het orkest zich in allerijl in veiligheid brengt, ging destijds de wereld over en behaalde in America zelfs een prijs.
Verder klinkt de Rivieren Cyclus van Arie Malando, het laatste werk dat het orkest onder leiding van Van der Meulen heeft ingestudeerd. Om de homogeniteit tussen de fanfare en de drumband de benadrukken wordt een gezamenlijk werk uitgevoerd. Daarna draagt Corné van der Meulen het dirigeerstokje symbolisch over aan zijn opvolger Ad Triepels. “Ik wil wat meer tijd hebben om te genieten van het leven. Ik heb me altijd voor de volle honderd procent voor het verenigingsleven ingezet. Binnenkort word ik 68 jaar. Tijd om samen met mijn vriendin nog wat te ondernemen.”
Goed gevoel
Van der Meulen laat Sint Servatius met een goed gevoel achter. “Het is een bloeiende vereniging met een eigen zaal met een prachtige repetitieruimte en leslokalen. Ik ben er van overtuigd dat mijn opvolger Ad Triepels met deze vereniging nog veel successen zal behalen. Ik hoop dat de fanfare onder zijn leiding nog groter en beter wordt. Maar de verbondenheid blijft ook daarna bestaan. Ik zal altijd iemand van de fanfare blijven en nog regelmatig op bezoek komen.”
Op de foto: Dirigent Corné van der Meulen neemt na 45 jaar afscheid van fanfare Sint Servatius uit Maastricht.
Gepubliceerd: 04 okt 2023 - 18:48
Laatste update: 10 okt 2023 - 04:51