ZO 23 JUN 2019 • 15:00 uur
Amsterdam • Undercurrent

Dubbelconcert met The Lord of the Rings als slotstuk

Dubbelconcert van Amsterdamse ‘suikerfabriekorkesten’
De Amsterdamse Wester Harmonie en muziekvereniging Eensgezindheid uit Halfweg zijn van oorsprong personeelsorkesten van een suikerfabriek. De Wester is ontstaan uit de Amsterdamse Wester Suikerraffinaderij en Eensgezindheid uit de suikerfabriek in Halfweg/Zwanenburg. Zondag 23 juni delen de beide fabrieksorkesten het podium om samen The Lord of the Rings van Johan de Meij uit te voeren.

Het dubbelconcert vindt plaats in Undercurrent, gelegen aan het IJ in Amsterdam. Aanleiding voor deze grootschalige productie is het 115-jarig bestaan van de Amsterdamse Wester Harmonie. Onder leiding van dirigent Rob van der Sterren brengen de orkesten allereerst een eigen programma ten gehore. Na de pauze voert Johan de Meij muzikanten en publiek in The Lord of the Rings mee in de wereld van de orks en elfen. Omdat deze compositie een uitgebreide bezetting vraagt, zijn de orkesten speciaal voor deze gelegenheid samengevoegd en aangevuld met gastspelers waaronder ook een piano, contrabas en verteller.

Johan De Meij baseerde zijn 1e symfonie voor harmonieorkest in 1988 op de populaire Lord of the Rings trilogie van J.R.R. Tolkien, lang voordat de gelijknamige film uitkwam. Het behoort wereldwijd tot de meest gespeelde composities voor harmonieorkest. Het vijfdelige muziekstuk neemt je met de boertige, lichtvoetige hobbits mee langs de duistere mijnen van Moria naar de Grijze Havens, langs dansende elfen, marcherende Orks en de zwarte heerser Sauron. In de grillige sopraansax hoor je Gollum terwijl de stijgende lijn van Gandalfs-thema alom tegenwoordig is.

Programma voor de pauze: Wester Harmonie: Nanga Parbat, King of Mountains (Michael Geisler),
Riet en biet suite; the four elements of sugar (jubileumcompositie voor de WesterHarmonie van Vincent van den Bijlaard uit 2014), Paris Montmartre (Hubert Giraud, George Auric & Louis Abel, Pierre Louiguy, Joseph Kosma, Henri Betti, arr. Toshio Mashima). Eensgezindheid: Nimrod (Edward Elgar, arr. Alfred Reed), Cycles and myths (Nuno Osório), The blues factory (Jacob de Haan).

Informatie: www.westerharmonie.nl.

WIE: Wester Harmonie Amsterdam en muziekgezelschap Eensgezindheid Halfweg.

BIJZONDERHEDEN: Viering 115-jarig bestaan Wester Harmonie.

INFORMATIE: www.westerharmonie.nl.

Gepubliceerd op: 01 APR 2019