Bericht op Klankwijzer valt verkeerd
Het bericht op Klankwijzer over de geringe opkomst van dirigenten tijdens het Fanfare Repertoire Festival is bij veel dirigenten in het verkeerde keelgat geschoten. In een column in de digitale KNMO Klankwijzer Nieuwskrant reageert de redactie op alle verontwaardiging. Hieronder volgt de integrale tekst van de column.
Mentaliteitskwestie
Oeps, het dirigentengilde voelt zich op zijn tenen getrapt. Het berichtje op onze website over de bedroevende belangstelling vanuit het artistieke kader voor het Fanfare Repertoire Festival in Ede is verkeerd gevallen. Onze redactie moet het op social media ontgelden. Is kennelijk van een andere planeet als ze niet begrijpt dat dirigenten het superdruk hebben in deze tijd van het jaar.
Toegegeven, de datum voor het symposium was niet echt gelukkig geprikt. Je mag niet verwachten dat je een paar honderd dirigenten op de been krijgt als half Nederland druk is met het optuigen van de kerstboom. Maar is dat een geldig alibi voor de deelname van slechts zeven (!) auditoren aan een paneldiscussie op klaarlichte dag? Of voor de aanwezigheid van een handvol orkestleiders voor een live-presentatie van veertien nieuwe composities op de vroege zaterdagochtend? Terwijl deze sector de noodklok luidt?
Als stukjesschrijver mag ik al zo’n jaar of dertig meehobbelen in het muziekcircuit. Heb in die hoedanigheid in alle uithoeken van het land vele tientallen congressen, informatiesessies, forumdiscussies en scholingsactiviteiten mogen verslaan. De keren dat organisaties met een voldaan gevoel terug konden kijken op de belangstelling van de dirigenten zijn in al die jaren op één hand te tellen.
Tjdens het KNMO Congres op 1 december in Eemnes kwam voor artistieke kaderleden uit alle doelgroepen een aantal interessante onderwerpen voorbij. Ook toen blonk de vakgroep dirigenten uit door afwezigheid. In tegenstelling tot het kader van de showwereld dat ruim vertegenwoordigd was. Toen was het Sinterklaas die ingehaald moest worden.
Nee, de hafabra-sector moet zichzelf niet bij de neus nemen. Hier is meer aan de hand dan alleen een drukke agenda. Het is een chronisch kwaaltje. Een mentaliteitskwestie. In het bedrijfsleven is bijscholing – al dan niet binnen werktijd – verplicht. In de blaasmuziek hebben alleen ambitieuze dirigenten het plichtsbesef om na het behalen van hun ‘boterbriefje’ verder te werken aan hun ontwikkeling. Daarom zie je bij dit soort gelegenheden ook altijd dezelfde gezichten.
Tijd voor een kijkje in de spiegel. De artistieke verantwoording nemen over een vereniging, stopt zeker in deze roerige tijden niet bij twee uurtjes repetitie per week. Dat bewustzijn dient er niet alleen bij dirigenten te zijn, maar ook bij besturen. Zij mogen hun opdrachtnemers best wel eens meer op hun verantwoordelijkheid wijzen. Maar moeten daar dan ook meer faciliterend aan bijdragen.
Frank Vergoossen, redactie KNMO Klankwijzer
Reageren? redactie@klankwijzer.nl
In de digitale nieuwskrant (klik HIER) staat ook een verslag van de forumdiscussie over de toekomst van de fanfare.
Gepubliceerd: 20 dec 2018 - 17:25
Laatste update: 12 sep 2023 - 09:33