Brass music 2.0. Ook iets voor jouw orkest?
WMC haalt met BLOW! een dwarsdoorsnede van de blaasmuziek voor het voetlicht. Genres en stijlen die nog niet eerder een plek kregen in het programmaboekje van het WMC, staan nu prominent in de line-up van BLOW! Zo treedt vanavond op de Markt in Kerkrade het Broken Brass Ensemble op. Valt het WMC daarmee van zijn geloof? Nee, want ook bij deze nieuwe bands is het DNA van de blaasmuziek volop aanwezig. De roots van de muzikanten liggen veelal bij traditionele blaasorkesten.
Het nieuw album is pas uit. Witt a Vengeance! refereert aan actiefilms van de jaren ’90. In tracks met titels zoals Dux, Rockatansky en Ripley spat de energie ervan af. “We hebben op deze plaat onze energieke live-sound weten te vangen”, vertelt Arjen Attema, trombonist van Broken Brass Ensemble. “Het is een superdik klinkende plaat geworden, waar de band alles uit de kast haalt qua songwriting, energie en het gebruik van effect en distortion pedals. Alles verwijst naar wat cool is aan actiefilms: snelheid, ontploffingen, larger than life characters, enzovoort.” Het is even wennen. De terminologie waarmee de brass music 2.0 wordt omschreven, verschilt nogal van wat we in de klassieke wereld gewend zijn. Brass riot party attack! Het klinkt toch allemaal net iets hipper dan een aankondiging van een donateurs- of uitwisselingsconcert.
Brassmuziek
Broken Brass Ensemble is in 2012 opgericht. De jonge band speelt brassmuziek in de New Orleans-stijl. De achtkoppige formatie bestaat uit Nick Feenstra (alt- en baritonsaxofoon), Reinaldo Gaia (percussie), Luc Hudepohl (trompet), Joël Botma (trompet), Arjen Attema (trombone), Sjors Dijkstra (trombone), Hendrik Baarda (sousafoon) en Pieter Klaas de Groot (drums). Met een cover van het nummer Thrift Shop (Macklemore & Ryan Lewis) had de Friese band in 2013 meteen een wereldwijde YouTube-hit te pakken. De muziek en de bijbehorende videoclip bedachten de bandleden na afloop van een repetitie. In twee uur tijd ging het als grap bedoelde filmpje viral. Alleen al op YouTube is de clip inmiddels ruim 912.000 keer bekeken. De band mixt de aanstekelijke brass sound met de flow van hiphop, de drive van funk, de muzikaliteit van jazz en energie van soul. Broken Brass Ensemble zette met zijn overrompelde sound in binnen-en buitenland inmiddels 500 zalen en festivals op zijn kop. North Sea Jazz, Into the Great Wide Open, Oerol, Eurosonic/Noorderslag, Paaspop, overal waar het gezelschap neerstreek, was het feest. “Bijna alle bandleden hebben in hun jonge jaren gespeeld bij een lokale fanfare, brassband en/of dweilorkest in Friesland”, legt Attema uit. “Van sousafoon bij dweilorkest Hegemer Dekdweilers tot trombone bij brassband Hosannah uit Heeg. Hendrik Baarda speelt nog steeds bij Soli Brass Leeuwarden.”
Containerbegrip
BLOW! schaart ensembles zoals Broken Brass onder het genre van de blaasmuziek. Ook Attema vindt dat de muziek van de jonge brassbands onder dit containerbegrip valt. “De brassmuziek die wij spelen is zeker een vorm van blaasmuziek. Ik zou niet weten waarom je je zou willen distantiëren van de basis van je muziek. We zijn er met z’n allen trots op dat onze roots bij de amateurorkesten liggen.” Jonge muzikanten van harmonieën, fanfares of brassband zouden het wellicht heel cool vinden om bijvoorbeeld tijdens een verenigingsconcert een ensemble te vormen en een blok te vullen met muziek in de stijl van de nieuwe bands. “Dat is zeker realistisch”, zegt Attema. “Als je het niet probeert, gaat het ook niet gebeuren, toch? Het zou juist heel cool zijn als nieuw te vormen bands/ensemble tijdens verenigingsconcerten covers van onze muziek spelen.” Broken Brass Ensemble geeft zelf alvast een voorzet. De band werkt aan een songbook met arrangementen van nummers zoals The Unusual and the Unknown, Peas en Got The Funk. “Daarmee maken we het voor jonge muzikanten uit blaasmuziekorkesten nog makkelijker om hiermee aan de slag te gaan. We geven ook regelmatig workshops en masterclasses aan kids, jongeren en muziekscholen om muzikanten enthousiast te maken voor brass music. Keeping the brass alive!”
Informatie: https://www.brokenbrass.com.
Tekst: Onze redactie – Foto: Marc de Fotograaf
Dit artikel is overgenomen uit de KNMO Klankwijzer Nieuwskrant van week 27. Blijf op de hoogte van het nieuws uit de amateurmuziekwereld. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis KNMO Klankwijzer Nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale KNMO Klankwijzer Nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/kwmagazine/
Gepubliceerd: 06 jul 2019 - 10:17
Laatste update: 19 sep 2023 - 05:22