Bugel scoort plek in Het Museum van Nederland

“Super dat het gelukt is”, zegt Gerard Hilhorst. Zijn missie om de bugel een plek te geven in Het Museum van Nederland is geslaagd. De jury van het nieuwe MAX-programma boog in de derde aflevering van het gelijknamige programma voor de argumenten van Hilhorst dat harmonie- en fanfareorkesten van grote waarde zijn voor de cultuur van Nederland.

Het viel niet mee om muziekexpert Atze de Vrieze, popjournalist bij 3voor12, over de streep te trekken om de bugel als symbool voor de vele muziekverenigingen in Nederland een plaatsje te geven in Het Museum van Nederland. “Toen ik wees op de grote talenten die de bugel heeft voortgebracht en vertelde over de verbindende rol van de harmonie- en fanfareorkesten in de lokale gemeenschappen was hij helemaal om”, vertelt Gerard.

Specialisten
Het Museum van Nederland is een programma van Omroep Max. De presentatoren Dione de Graaff en Diederik Ebbinge ontvangen in elke aflevering zo’n vijftien mensen die vanuit heel Nederland hun persoonlijke voorwerp voordragen. Een object waarvan iedereen weet dat het typisch Nederlands is, of iets wat juist in de vergetelheid is geraakt. Iets waar we trots op zijn, dat ons typeert, of waar we ons wellicht een beetje voor schamen. Een team van specialisten buigt zich over de voordrachten en bepaalt of het onderwerp een plekje verdient in Het Museum van Nederland. Zo kwam in een eerdere aflevering de zoon van wielrenner Gerrie Knetemann langs met de fiets waarmee ‘de Kneet’ de Amstel Gold Race won, boden nabestaanden van een slachtoffer van de MH-17 ramp een bijzonder en persoonlijk voorwerp aan en beoordeelde expert Janny van der Heijden Nederlands meest bekende koekje: de stroopwafel.

Te bescheiden
Max zendt vijf afleveringen van het programma uit. Gerard Hilhorst (61) was vorige week woensdag met de bugel op NPO 1 te zien in de derde aflevering. Behalve op de maatschappelijke functie van harmonie- en fanfareorkesten wees hij jurylid Atze de Vrieze ook op de vele grote talenten die de bugel heeft voortgebracht. Zoals Rein van den Broek van de symfonische rockband Ekseption, Ack van Rooijen en Kyteman. “De amateurmuziekwereld is eigenlijk veel te bescheiden”, zegt de muzikant van muziekvereniging Sint Caecilia uit Hoogland. “Daarom is het goed dat onze sector eens op deze manier in de publiciteit komt.”

Hoempapamuziek
De titel van het programma zou de indruk kunnen wekken dat het gaat om voorwerpen die door de tijd zijn ingehaald en hun bestaansrecht inmiddels verloren hebben. Maar dat is dus niet de intentie van het programma. Het gaat om onderwerpen met eeuwigheidswaarde die staan voor onze cultuur en Nederland tot Nederland maken. Gerard Hilhorst wees expert Atze de Vrieze erop dat wel het vooroordeel dat harmonie- en fanfareorkesten alleen hoempapamuziek spelen uit het collectieve geheugen geschrapt mag worden. “Die suggestie hoort inderdaad thuis in het museum. Want harmonieën en fanfares spelen tegenwoordig muziek van klassiek tot pop. Dat hoop ik met dit initiatief voor het voetlicht te hebben gebracht.”

Virtueel
Het Museum van Nederland is ingericht in de Kunsthal in Rotterdam. Behalve de bugel zijn ook het vaandel en andere attributen van Sint Caecilia Hoogland in het museum te zien. Omdat de Kunsthal vanwege de coronamaatregelen gesloten is, worden de geselecteerde objecten virtueel geëxposeerd op www.museumvannederland.nl. In dit interactieve museum kunnen bezoekers de voorwerpen bestuderen en kennismaken met de mensen achter de objecten.

Tekst: Still uit Het Museum van Nederland
Foto: Aanlevering Gerard Hilhorst

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 30 dec 2020 - 21:30
Laatste update: 29 sep 2023 - 11:14