Championships 2024: dé apotheose van het CGN-seizoen 

Het Indoor Sportcentrum in Eindhoven schudt zaterdag 23 maart op haar grondvesten als het circus van Color Guard Nederland (CGN) er weer neerstrijkt voor haar jaarlijkse Open Nederlandse kampioenschappen, beter bekend als de CGN Championships. Het evenement draagt met recht het opschrift Open, want de kampioenschappen trekken al vanaf begin jaren tachtig veel buitenlandse deelnemers. Dit jaar zijn zes landen tijdens de strijd om de titels in de diverse klassen vertegenwoordigd.

“CGN zit weer in de lift na de vervelende coronajaren en dat is geweldig om te merken. We zitten nog niet op het aantal deelnemers dat we net voor corona hadden, maar we groeien weer ieder jaar en dat is belangrijk”, zegt Paul Doop, voorzitter van CGN aan de vooravond van de seizoensfinale.

FILOSOFIE
CGN kent een trouw publiek. Een groot deel van de bezoekers bestaat uit familieleden van de optredende muzikanten en dansers en mensen die zelf ooit op diezelfde wedstrijdvloer stonden. Dit maakt de sfeer uniek. Iedere deelnemer krijgt applaus en dat voelt voor de vele deelnemers als een warme deken. Dat maakt het ook voor nieuwe groepen een mooi welkom. “Natuurlijk is het een wedstrijd, maar onze filosofie is echt anders ten opzichte van traditionele concoursen”, legt Doop uit. “De meeste groepen zijn hier om de beste versie van hunzelf neer te zetten. Een betere show dan de keer hiervoor. Natuurlijk is er een competitie om plek 1 in de verschillende klassen, maar voor de meesten is dat niet de belangrijkste reden om mee te doen. Veel van de deelnemers doen in de aanloop naar het kampioenschap aan bijna alle wedstrijden mee, want het gevoel dat je krijgt als je de progressie van je eigen groep in zo’n drie maanden ervaart, is niet te beschrijven. Dat moet je echt meemaken. Voor nieuwe deelnemers is dat iets wat ze nog nooit ervaren hebben.” Doop merkt op dat ook scores totaal anders zijn dan tijdens andere muziekwedstrijden. “Een score van 60 punten in dit circuit is al best behoorlijk want dit staat gelijk aan een zes op school en dat is een mooie voldoende. De score heeft dan ook niet zo’n negatief effect als je weleens bij andere wedstrijden meemaakt. Ze willen de progressie terugzien en horen in de jurycommentaren. Dat maakt dit circuit best uniek en geeft de deelname veel meer waarde.”

CIRCUS
Het woord circus is toepasselijk want als CGN ergens neerstrijkt, komt er een heel circus mee, inclusief een grote groep vrijwilligers. In het oog springt de CGN-vrachtwagen waar alle benodigdheden inzitten. Van de theatrale zwarte achtergrond tot en met de professionele geluidsinstallatie, alles neemt CGN zelf mee. Maar ook de deelnemende groepen komen met grote bestelwagens en soms vrachtwagens. Zij nemen eigen showvloeren mee en grote decors. Ieder programma duurt tussen de 6 en 8 minuten en dat betekent dat het publiek een grote variatie aan programma’s krijgt voorgeschoteld. Ook de mix van color guard, spectaculaire slagwerkshows en innovatieve showprogramma’s door de indoor windsgroepen maakt van een CGN-wedstrijd een dag vol entertainment.

TEMPI
Color guard is een vorm van dansport in combinatie met attributen zoals vlaggen, kunststof sabels en kunststof- of houten geweren. De slagwerkgroepen laten techniek en theater samen komen, soms in heel hoge tempi, terwijl de windsgroepen een soort blaasensembles zijn die korte theaterprogramma’s brengen. De shows variëren van musicals tot en met maatschappelijke thema’s. De combinatie van de drie wedstrijdvormen maakt het voor het publiek een heel aantrekkelijk evenement. Voor de Championships in Eindhoven zijn al ruim 1000 kaarten verkocht. Het belooft dus weer een groot feest te worden.

TOPJURYTEAM
Alle optredens worden beoordeeld door een gerenommeerd internationaal juryteam. Alle juryleden bezitten de CGN-licentie die vereist is om te mogen jureren. Het team bestaat uit mensen uit Nederland, Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten van Amerika. Doop: “De deelnemers doen mee op hoog niveau en een aantal zeker op wereldniveau. Dan is het noodzakelijk dat het juryteam uit alleen maar topjuryleden bestaat. Ieder van de juryleden heeft zijn/haar sporen verdiend en een aantal heeft zelf deel uitgemaakt van voormalige (wereld)kampioenen of zelf shows geschreven waarmee hun groep (wereld)kampioen is geworden. Daarmee worden alle juryleden herkend en erkend als de beste ter wereld en vult CGN haar missie in om de groepen te ontwikkelen naar een hoger niveau. Toen we begonnen eind jaren zeventig/begin jaren tachtig, konden onze groepen echt niet meekomen op het wereldniveau. Door de investeringen in workshops, trainingen, clinics en een eigen juryopleiding, heeft CGN de groepen kunnen stimuleren zich te ontwikkelen en inmiddels kan de Nederlandse top ook meedoen op het wereldpodium op het hoogste niveau.”

SLUITSTUK
De CGN Championships zijn het sluitstuk van een heel spannend en druk CGN-seizoen. Vanaf januari is een volle agenda afgewerkt met wedstrijden in Drachten, Purmerend, Wijchen, Almere en Leeuwarden. De evenementen werden goed bezocht door zowel groepen als publiek. Er is veel regionale interesse geweest vanuit de lokale en regionale media die de CGN-evenementen hebben ‘ontdekt’ en goed gepromoot hebben.

De finale in Eindhoven belooft volgens Doop in een aantal klassen enorm spannend te worden. Dat was al voelbaar in de laatste twee wedstrijden. In een aantal klassen is het verschil tussen de nummers 1 en 2 echt een kwestie van tienden van punten. “We weten dat die groepen in de twee weken die er zitten tussen de laatste wedstrijd en de Championships nog vele uren maken in de repetitiezalen. Het zal ongekend spannend worden en dat is smullen voor het publiek.”

EDUCATIEDAG
In februari is er een grootse educatiedag geweest in Eemnes waar in samenwerking met de doelgroep SMP een keur aan topdocenten de sector hebben geïnspireerd om zichzelf weer verder te ontwikkelen. “Wat van die dag bij blijft, is de diversiteit van verenigingen die daarbij vertegenwoordigd waren en relatief veel jongeren, ook in de kadersessies”, kijkt Paul Doop op deze dag terug. “Er komt een nieuwe generatie aan!”
Om te kunnen investeren in kennisontwikkeling kreeg CGN ook financiële steun van het Wereld Muziek Concours (WMC) en de Muziekorganisatie Noord Holland/Utrecht (MNHU) waar een deel van de deelnemers lid van is. Een mooie ontwikkeling, vindt Doop. “Deze organisaties zien het belang om te investeren in ontwikkeling van de sector en hebben nadrukkelijk de samenwerking opgezocht in plaats van dat iedere organisatie dit alleen probeert te doen. Samenwerking en bundeling van krachten is wat we nodig hebben in de muziekwereld. Dat is wat de verenigingen van ons vragen.”

HUIVERIG
Deze educatiedagen worden weliswaar hoog gewaardeerd, maar het werven van deelnemers was volgens Doop niet eenvoudig. “We hebben veel moeten promoten, veel gesprekken moeten voeren en veel moeten vertellen. Veel verenigingen zijn huiverig voor het fenomeen CGN. We zetten best veel Amerikanen in en men denkt dat we daarmee de sector ‘veramerikaniseren’. Het tegendeel is waar, merken de deelnemers. In Nederland proberen we eigenlijk steeds het wiel opnieuw uit te vinden, terwijl dit op andere plaatsen in de wereld al is gebeurd. De Amerikanen die we uitnodigen zijn allen professionals op hun vakgebied en hebben echt de hele wereld afgereisd om daar te werken. Daarentegen gaan wij in Nederland nauwelijks buiten onze grenzen om te leren. Ja, wel om op te treden voor geld maar niet om te leren van andere culturen. Dat is het mooie van onze docenten. Die hebben zoveel gezien dat ze dat snel kunnen vertalen naar onze activiteit in Nederland. Daar moet je dan wel voor open staan. Heel mooi om te zien is hoe snel en goed de docenten met hun Nederlandse collega’s kunnen samenwerken. Ook de Nederlandse docenten die we inzetten zijn professionals op hun gebied. Je ziet dat het hele team van docenten vooral elkaar bevraagt en ervaringen uitwisselt en zich niet voordoet alsof ze alles al weten. Iets wat met hun reputatie best had gekund. Als je al meer dan tien wereldtitels op je naam hebt staan als choreograaf, dan heb je echt wel wat te bieden. Dat zagen we ook terug op onze evenementen. Groepen met uiteenlopende stijlen, allemaal naast elkaar leren van topdocenten, hoe gaaf is dat en waar zie je dit?”
Doop wijst erop dat CGN bekend staat als een goed georganiseerde organisatie die kwaliteit aflevert op het wereldpodium. “Daar zijn we trots op en daar moeten we hard voor werken, ieder jaar weer en dan is het toch heel fijn om te merken dat dit ook in Nederland wordt gezien. Soms heb ik het gevoel dat de waardering van buiten Nederland groter is dan binnen Nederland.”

PROGRAMMA
Terug naar de CGN Championships. De dag begint om 9.00 uur met de zogenaamde prelims. Dit zijn de voorrondes waarin voor een aantal seniorklassen (met leden vanaf 17 jaar) wordt bepaald wie door mogen naar de finales aan het eind van de dag en in de avond. Deze duren tot ongeveer 15.15 uur. Daarna beginnen voor de jeugdklassen de finales. De jeugd heeft een groot aandeel bij CGN. Bijna de helft van alle deelnemende groepen bestaat uit leden met een maximumleeftijd van 16 jaar. Vanaf 11.30 uur starten in de sportzaal van de Fontys Hogeschool (naast het Indoor Sportcentrum) de prelims van de slagwerk- en blazersgroepen. Vanaf dat moment zijn er dus simultaan in twee hallen wedstrijden bezig. Een hele organisatie, maar voor het publiek geweldig. Ze kunnen kiezen waar ze willen kijken en dat allemaal voor de prijs van één kaartje. Vanaf 16.00 uur start de jeugdklasse van de Indoor Winds en daarna spelen alle wedstrijden zich weer af in de grote hal van het Indoor Sportcentrum. Vanaf dat moment wordt vanaf de lagere klassen opgebouwd naar de apotheose van het kampioenschap in de hoogste klasse. Het wordt in vele klassen ontzettend spannend. De verschillen in punten zijn erg klein. Sommige groepen zijn dit seizoen nog niet tegen elkaar uitgekomen. Het kan dus nog hier en daar verrassingen opleveren. Voor het publiek ontvouwt zich op de grote wedstrijdvloer een programma dat zich laagje voor laagje opbouwt in kwaliteit en spektakel.
En dan de Olympic Retreat, oftewel de prijsuitreiking aan het eind van de avond. Alle deelnemers komen de vloer op. Velen laten hun emoties de vrije loop. Soms van teleurstelling maar vooral van de spanning van een heel seizoen. Er wordt letterlijk een feestje gebouwd. De onderlinge sfeer tussen de groepen is vriendschappelijk en hartelijk. Competitie tijdens de wedstrijd en vriendschap erna; zoals het hoort. Ook alle medewerkers nemen het dankbare applaus van het publiek in ontvangst. Want CGN zonder vrijwilligers kan niet. De Olympic Retreat is ook het moment waarop voorzitter Paul Doop na al die jaren nog steeds een brok in de keel krijgt. “Als je dat feest op de vloer ziet, weet je waarom je dit allemaal doet.”

Praktisch
CGN Championships | zaterdag 23 maart, 9.00 uur prelims – 13.15 uur finals | Indoor Sport Centrum Eindhoven | Kaarten aan de kassa | Informatie: https://www.cgnunited.nl/nl/activiteiten/cgn-competitie/championships-eindhoven 

Foto©: Marjolein/Becht Fotografie

Gepubliceerd: 20 mrt 2024 - 09:21
Laatste update: 15 jul 2024 - 14:28