Column: Toekomstmuziek bij seniorenorkesten

Mariëtte van Raalte, studente aan Hogeschool Windesheim in Zwolle, gaat voor de KNMO een onderzoek doen naar de actieve muziekbeoefening bij ouderen. In een column in KNMO Klankwijzer deelt ze haar ervaringen.

“Bij een onderzoek naar oudere leden van muziekverenigingen is er uiteraard aandacht voor seniorenorkesten. Waarom zou u daar wel of niet bij willen spelen? Als voordelen worden vooral het muziek maken met gelijkgestemden, het onderhouden van sociale contacten en het langer actief blijven genoemd. Ook het repeteren overdag wordt door de ouderen als prettig ervaren. De orkesten werken wel naar optredens toe, maar gaan niet op concours. Dat maakt dat de muzikanten minder druk ervaren. Vooral de leden van seniorenorkesten waarderen de lagere prestatiedruk en vinden het een heerlijke vorm van ontspanning: het ‘moeten’ is eraf.

Dat wil niet zeggen dat seniorenorkesten praat/toeterclubs zijn waar mensen vrijblijvend plaatsnemen. Ook deze orkesten zijn prestatiegericht, maar wel op een niveau dat bij de muzikanten past. Een wat eenvoudiger repertoire moet nog steeds zo goed mogelijk uitgevoerd worden om er echt voldoening uit te halen. Naast meedoen en acceptatie is inzet daarom ook goud waard bij een seniorenorkest.

Toch past een seniorenorkest niet bij iedereen. Sommige muzikanten voelen zich niet op hun plek in zo’n orkest omdat het simpelweg niet aansluit op hun ambitie en/of interesse. Daarnaast zijn seniorenorkesten vaak regionale orkesten. Het komt daardoor wel eens voor dat de afstand naar de repetitielocatie te groot is. Vooral wanneer iemand op leeftijd een eind moet reizen met een zwaar instrument kan het een flinke logistieke uitdaging zijn.

Verder willen veel muzikanten juist met jong en oud samen muziek blijven maken en blijven ze liever lid van hun ‘eigen’ vereniging (al is het seniorenorkest in de praktijk vaak een mooie aanvulling op de eigen vereniging!). Maar ook hier is een mouw aan te passen: er bestaan inmiddels ook ‘overdagorkesten’ voor mensen van alle leeftijden. Dat is niet alleen een uitkomst voor de wat oudere leden, maar ook voor muzikanten die de lat wat lager willen leggen omdat ze net beginnen met muziek maken of veel ’s avonds werken.”

Denkt u dat er toekomstmuziek zit in een seniorenorkest of in een overdagorkest? Laat het mij weten via https://www.facebook.com/verzilverdemuziekvereniging

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 27 mrt 2021 - 12:59
Laatste update: 03 okt 2023 - 11:45