
Dianto Reed Quintet laat oeroude klanken herleven
Hoe klonk de aarde vóór de mens muziek noteerde? Welke geluiden verbindt ons aan onze verste voorouders? In het programma Echoes of Our Planet gaan het Dianto Reed Quintet en de Spaanse multi-instrumentalist en instrumentenbouwer Abraham Cupeiro samen op zoek naar de oorsprong van klank en muzikale expressie. Een unieke muzikale reis waarin vergeten instrumenten, hedendaagse virtuositeit en culturele werelden elkaar raken.
FOTO’S: VÍCTOR FORMOSELLE FOTOGRAFÍA
Het programma vormt een inspirerende ontmoeting tussen vijf jonge, bevlogen rietblazers en een musicus die letterlijk klankgeschiedenis blaast in zelfgebouwde instrumenten uit lang vervlogen tijden. Van een twee meter lange Keltische karnyx tot een sjofar (ramshoorn) en een hulusi uit China: Cupeiro’s collectie is even indrukwekkend als zeldzaam.
AKOESTISCH-HISTORISCH ONDERZOEK
Centrale werk in het programma is Pangea (2018), een compositie van Cupeiro zelf, speciaal voor Dianto gearrangeerd door Max Knigge. De titel verwijst naar het oercontinent waaruit alle huidige continenten ooit ontstonden. In deze compositie onderzoekt Cupeiro primitieve muzikale vormen uit verschillende delen van de wereld, waarin muziek nog functioneerde als ritueel, communicatie of natuurbeleving. De klanken van de gebruikte instrumenten zijn niet slechts exotisch, maar brengen een fysieke resonantie teweeg – een soort herinnering in het lichaam, aan iets dat we zijn vergeten maar nog in ons dragen.
Cupeiro’s rol in dit programma is meer dan die van solist. Hij is ook verhalenverteller, onderzoeker, bouwer en gids door een klanklandschap waarin culturele grenzen vervagen. Zijn optredens combineren muzikaliteit met een haast archeologische fascinatie voor het fenomeen geluid.
NIEUW WERK VAN ARJAN LINKER
Een tweede hoogtepunt in het programma is de wereldpremière van Fantasia and Jhalla (2025), een nieuwe compositie van Arjan Linker, geschreven voor Dianto Reed Quintet. Linker, zelf trombonist en componist, laat zich inspireren door Indiase muziek. De Fantasia is vloeibaar, expressief en vol kleurrijke versieringen à la tappa. In de Jhalla keert de rust terug via een snelle, ritmisch gelaagde afsluiting gebaseerd op dhrupad, de oudste nog levende vorm van Indiase klassieke muziek. Het stuk wordt verspreid over het programma gespeeld, verweven tussen de delen van Pangea – een boeiende dramaturgische keuze die het concert een ritmisch ademend verloop geeft.
Voor wie zich als blazer wil laten inspireren door vergeten tradities, innovatieve instrumentatie en hedendaagse compositie, biedt dit programma een zeldzame kans. Het is muziek die iets wakker maakt – diep, ongefilterd en verrassend actueel.
TEAM
Dianto Reed Quintet: María González Bullón (hobo); Ovidi Martí Garasa (saxofoon); María Losada Burgo (fagot); Erick Rojas Toapanta (basklarinet); María Luisa Olmos Ros (clarinet); Abraham Cupeiro (multi-instrumentalist, oude instrumenten) en Thomas Maas (scenografie).
OVER DIANTO REED QUINTET
De vijf Spaanse rietblazers vonden elkaar tijdens hun master studie aan het Conservatorium van Amsterdam en vormen samen het Dianto Reed Quintet (hobo, saxofoon, fagot, klarinet en basklarinet). Dianto staat bekend om hun energieke spel, verrassende repertoirekeuze en liefde voor het totaalplaatje. Elk concert is tot in de puntjes verzorgd, met aandacht voor scenografie, beweging en een sterke spanningsboog. Muzikale precisie gaat hier hand in hand met theatrale kracht – zonder dat het ooit geforceerd aanvoelt. Met hun frisse aanpak en oog voor detail geeft Dianto het klassieke rietkwintet een nieuw gezicht. Wat je hoort blijft bij, maar wat je ziet evenzeer. Sinds hun oprichting wonnen ze onder meer de Grachtenfestivalprijs en de Kersjesprijs 2024, en speelden ze in zalen als het Concertgebouw, Wigmore Hall en Philharmonie Luxembourg.
Echoes of Our Planet past in hun thematische reeks rond ‘oorsprong’, waarin ze later dit jaar ook het programma DNA zullen presenteren. De première van dat programma is op 23 november op het Calefax Riet Festival in het Muziekgebouw Amsterdam.
Praktisch
WIE: Dianto Reed Quintet en multi-instrumentalist en instrumentenbouwer Abraham Cupeiro.
WAT: Programma Echoes of Our Planet.
WAAR: Rosa Spier Huis Laren.
WANNEER: Donderdag 12 juni, 20.00 uur
WAAR: Nieuwe Kerk Den Haag.
WANNEER: Vrijdag 13 juni, 20.00 uur
WAAR: Concertgebouw Amsterdam.
WANNEER: Vrijdag 14 juni, 14.15 uur
WAAR: Grachtenfestival Amsterdam
WANNEER: Zondag 24 augustus, 16.00 yyr
INFORMATIE: Klik https://diantoreedquintet.com/nl/review-a-journey-through-the-rich-tradition-of-spanish-music-cloned-4839/
Dit artikel is overgenomen uit Klankwijzer eMagazine. Wil je Klankwijzer eMagazine voortaan (gratis) in je mailbox ontvangen? Meld je aan via: https://bit.ly/KWeMagazine
Wil je jouw concert of activiteit ook promoten met een redactioneel artikel in het eMagazine en de overige mediakanalen van Klankwijzer? Kijk voor de mogelijkheden op https://bit.ly/KWopties.
Gepubliceerd: 03 jun 2025 - 10:36
Laatste update: 05 jun 2025 - 08:57