Elke repetitie is een feest bij het G-orkest van UNI

Klankwijzer portretteert mensen die zich inzetten voor een meer inclusieve sector amateurkunst. Wie zijn ze, wat doen ze en wat drijft ze? In deze aflevering het verhaal van de Christelijke Muziekvereniging UNI uit Katwijk, die ter gelegenheid van haar 125-jarig bestaan een G-Muzikfeest organiseerde.

In 2025 viert Christelijke Muziekvereniging UNI uit Katwijk haar 125-jarig bestaan. Dit bijzondere jubileum wordt gevierd met verschillende activiteiten, waaronder het G-Muziekfeest, dat op 8 maart jongstleden plaatsvond. Voorafgaand aan dit feest vertellen voorzitter Henk Sierat en Alida van Duyvenvorde, de muzikaal leider van het G-orkest van UNI, over de betekenis van dit evenement en de ontwikkelingen binnen de vereniging.

DYNAMIEK
Henk Sierat, de voorzitter van UNI, begint enthousiast: “De vereniging staat er goed voor! We zijn een stabiele organisatie, waar de jeugd zich welkom voelt, goed begeleid wordt en veel ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. De samenwerking met de Cultuurhuis Planck is uitstekend, en dat zorgt voor een mooie dynamiek binnen de vereniging.” Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Henk vervolgt: “Ons verenigingsgebouw wordt te klein, dus we moeten uitbreiden. Maar we blijven niet alleen denken in termen van ruimte, ook de maatschappelijke rol van de vereniging is ontzettend belangrijk. Daarom hebben we in 2022 het G-orkest opgericht, een project dat echt een toevoeging is voor de gemeenschap.”

Het G-orkest, onder leiding van Alida van Duyvenvoorde, heeft snel zijn plek veroverd binnen de vereniging. Alida vertelt vol passie: “Elke repetitie is een feest. We zorgen voor een fijne sfeer, waar humor en muziek hand in hand gaan. Het is voor mij belangrijk om goed te voelen hoe de leden zich op dat moment voelen. Als er iets speelt, zoals het recent overlijden van Dieuwertje Blok, nemen we daar even de tijd voor. Daarna gaan we gewoon weer verder met muziek maken. Dat is de kracht van onze groep.”

GROEI EN ONTWIKKELING
Alida benadrukt dat het G-orkest niet alleen draait om plezier maken, maar dat er serieus gewerkt wordt aan de ontwikkeling van de leden. “Het is geweldig om te zien hoe de muzikanten groeien. Sommige leden beginnen met weinig ervaring, maar je ziet ze elke week vooruitgaan. Anderen zijn al verder gevorderd. Dat is precies wat onze vereniging zo bijzonder maakt – het is een plek waar verschillende niveaus, karakters en achtergronden samenkomen. En juist die diversiteit zorgt voor een unieke dynamiek. Iedereen is anders, maar samen zijn we één.”

MAATSCHAPPELIJKE MEERWAARDE
Was er ooit twijfel om het G-orkest op te starten? Alida vertelt dat er eigenlijk weinig koudwatervrees was. “We zagen meteen de maatschappelijke meerwaarde van het initiatief. Het idee om een G-orkest te starten was geweldig en we geloofden in de kracht ervan. De opstart ging dan ook relatief makkelijk. Je hebt een aantal dingen nodig om zo’n groep te beginnen: leden, vrijwilligers, instrumenten, ruimte en een enthousiaste muzikaal leider. Zodra die ingrediënten aanwezig zijn, komt de muzikale reis vanzelf op gang.”

En dat is precies wat er gebeurde. Het G-orkest organiseerde inmiddels meerdere optredens, waaronder het succesvolle G-Muziekfeest. Alida vervolgt: “Elke stap brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Als de groep groeit, komen er praktische zaken bij, zoals het aanschaffen van nieuwe instrumenten. Maar dat is vergelijkbaar met het reguliere orkest, dat heeft ook zijn eigen groeiproces.”

TIPS VOOR SUCCES
De oprichting van het G-orkest werd niet alleen gevoed door enthousiasme, maar ook door waardevolle adviezen van ervaren organisaties zoals Music Unlimited en de Jostiband. “We kregen enkele waardevolle tips mee”, zegt Henk. “Een daarvan was om er vijf jaar voor uit te trekken om echt succesvol te worden. Groei moet niet te snel gaan. Het is belangrijk om relevante netwerkcontacten uit te nodigen bij optredens. Ook hebben we geleerd om de lessen die we met het G-orkest leren, mee te nemen naar de andere orkesten van de vereniging. En een belangrijke; wees de leukste vrijetijdbesteding in de omgeving. Dan blijf je aantrekkelijk voor nieuwe leden, wordt er positief over je gesproken op bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes en bij de politiek en straal je aantrekkelijke positieve energie uit.”

MUZIEK VERBINDT
De boodschap van UNI is duidelijk: muziek verbindt. Of het nu gaat om het harmonieorkest of het G-orkest, de kracht van samen musiceren, het groeien als individu, en de maatschappelijke betekenis van muziek staan altijd centraal. “Onze vereniging is meer dan alleen muziek maken”, aldus Henk. “We willen een plek zijn waar iedereen zich welkom voelt, waar muziek een brug slaat tussen mensen, en waar we als gemeenschap sterker uitkomen.”

Het G-Muziekfeest was niet alleen een feest van muziek, maar een feest van verbondenheid, groei en positieve energie. Een inspirerend voorbeeld van hoe muziek kan bijdragen aan een betere samenleving. Het 125-jarig jubileum van UNI wordt zo niet alleen gevierd, maar is ook het begin van een veelbelovende toekomst voor de vereniging en haar leden.

Op de foto: Het G-Muziekfeest bij UNI Katwijk.

Gepubliceerd: 02 apr 2025 - 12:35
Laatste update: 02 apr 2025 - 12:36