Fanfare niet welkom in St. Caeciliamis
Fanfare De Maasgalm uit het Limburgse Elsloo mag niet langer de St. Caeciliamis in de plaatselijke St. Augustinuskerk opluisteren. Dat schrijft de fanfare op haar Facebookpagina. De pastoor vindt een optreden van de fanfare in de kerk niet passend.
Fanfare De Maasgalm Elsloo luistert ieder jaar de St. Caeciliamis op. De muzikale omlijsting van deze dienst, vernoemd naar de patrones van de muziek en muzikanten, is een belangrijke traditie binnen de Limburgse hafa-cultuur. Voor muziekverenigingen is de St. Caeciliamis een moment van bezinning en dankbaarheid voor de bijdrage van muziek aan de gemeenschap en de religieuze beleving. Tijdens deze jaarlijkse viering worden tevens de overleden leden van de vereniging herdacht.
RIEU-GEHALTE
Maar het kerkbestuur heeft de fanfare laten weten dat er al geruime tijd bezwaar bestaat tegen de muzikale inbreng van het orkest tijdens kerkdiensten. Daarom is de fanfare niet langer welkom om muzikaal bij te dragen aan de St. Caeciliaviering. Pastoor Rik Achten zegt in Dagblad De Limburger dat het kerkbestuur het geluid van de fanfare te hard vindt en dat het repertoire een te groot “Rieu-gehalte” heeft. “Mensen blijven weg omdat ze niet tegen het kabaal kunnen,” zegt de pastoor in de krant. Ook geeft hij aan dat er weinig verbinding bestaat tussen de fanfare en het geloof, omdat met name de jongere leden weinig op hebben met de kerk.
KORALEN
De fanfare zegt het besluit van het kerkbestuur te betreuren. Ze erkent dat er verschil van inzicht is ontstaan over de invulling van de viering. “Wij hebben tijdens het gesprek onze bereidheid uitgesproken om samen met het kerkbestuur te zoeken naar een manier waarop onze muzikale bijdrage kan aansluiten. Helaas bleek hier geen ruimte voor te zijn,” aldus het bestuur. Volgens voorzitter Barbara Mehlkop speelt de fanfare altijd koralen in de kerk. “Afgelopen jaar hebben we stukken gespeeld zoals Pavane van Fauré, Air Pathétique van Beethoven en Nightglow van Hollings. Met onze 35 muzikanten klinken we niet harder dan andere orkesten.”
Het is niet de eerste keer dat het botst tussen de kerk en De Maasgalm. Eerder dit jaar mocht de fanfare de kinderen van Elsloo niet meer begeleiden bij hun eerste heilige communie omdat het kerkbestuur een sobere viering wilde.
Altijd en overal het laatste nieuws uit de instrumentale muziekwereld bij de hand.
Download de Klankwijzer App.
Gepubliceerd: 21 nov 2024 - 15:36
Laatste update: 22 nov 2024 - 10:06