Finale van Op verzeuk op bezeuk
Een ongecompliceerde manier om het plezier in samen muziek maken en optreden voor publiek weer zo vlug mogelijk terug te brengen. Dat was de insteek van het concept Op verzeuk op bezeuk (Op verzoek, op bezoek) waarmee pianist en presentator Rob Mennen de Limburgse harmonieën en fanfares na de coronacrisis weer op het concertpodium kreeg. Inmiddels is het programma 38 keer met veel succes op de planken gezet. Komende zaterdag is in Thorn de 39e uitvoering. Daarna gaat de formule de kast in.
TEKST: FRANK VERGOOSSEN – FOTO: AANLEVERING ROB MENNEN
Tijdens Op verzeuk op bezeuk roept Rob Mennen een lid van het orkest of een prominente persoon uit de zaal naar voren om op ludieke en luchtige wijze een gesprek mee aan te knopen. Onder een potje ‘toren van Pisa’ of ‘nageltje klop’ worden de actualiteit van de dag doorgenomen, herinneringen uit het verleden opgehaald of gepraat over koetjes en kalfjes.
INFORMELE SETTING
Op verzeuk op bezeuk is een erfenis uit de coronalockdowns. Een van de weinige goede dingen die de pandemie heeft nagelaten. In de tijd dat vrijwel niets kon en mocht, nodigde Rob Mennen voor zijn programma op de provinciale zender L1 iedere zondag een bekende zanger of zangeres uit voor een bezoek bij hem thuis in Berg en Terblijt. Buiten in zijn tuin werd samen met de gast coronaproof muziek gemaakt, een spelletje gespeeld en wat gekletst. Heel puur in een kleine informele setting. Onder andere Stef Bos, Renée van Wegberg, Gé Reinders, Huub Stapel, Brigitte Heitzer en Ernst Daniël Smit kwamen bij Mennen op visite.
KATALYSATOR
Datzelfde concept is ook het uitgangspunt van de concerten met harmonieën en fanfares. Op verzoek van de vereniging komt Rob Mennen een avond op bezoek. Dat kan zijn in het verenigingslokaal, maar ook in een theater- of concertzaal. Het programma was aanvankelijk bedoeld als katalysator om de verenigingen, die door corona zo lang stil hadden gelegen en moeite hadden om weer op te starten, weer zo snel mogelijk aan de gang te krijgen. Muziek is het belangrijkste ingrediënt van het twee uur durende programma, met daarnaast ruimte voor ludieke activiteiten, interactie met orkest en publiek. De ambiance van de tuinconcerten bij hem thuis wordt op het podium nagebootst met een decor van kunstgras en boomstammetjes. Een vast draaiboek is er niet. De gesprekken met de gasten zijn spontaan en gemoedelijk, waarbij humor en ernst elkaar afwisselen. Mennen speelt, presenteert, zingt, interviewt, animeert en prikkelt. Muziek en plezier als verbindende factoren. Met de vereniging als het centrale middelpunt. Precies die ongecompliceerde gezelligheid waar mensen na die twee jaar corona zo naar hunkerden en aan toe waren. Maar ook in de jaren na de pandemie bleef Op verzeuk op bezeuk een succesnummer. Maar liefst 37 orkesten deelden de afgelopen jaren het podium met Rob Mennen. De komende weken staan nog concerten in Mheer en Thorn op de agenda. Dan staan er 39 uitvoeringen op de teller. Hoewel de uiterste consumptiedatum nog lang niet is verstreken, heeft Mennen besloten om ermee te stoppen. “Toen ik ermee begon had ik het idee om er maximaal 10 à 15 te doen”, licht hij het besluit toe. “Dat liep een beetje uit de hand. De aanvragen blijven komen, maar ik wil ermee stoppen nu ik het zelf nog superleuk vind om te doen. Ook omdat ik me meer op presentaties bij hafa-orkesten wil gaan toeleggen. Een nieuwe uitdaging die net zo leuk is! Maar ik ga het vast en zeker missen.”
OPEN AIR CONCERT
De finale van Op Verzeuk op Bezeuk is op zaterdag 6 juli tijdens het Thorn Open Air Concert met de Koninklijke Harmonie van Thorn. Het wordt een bijzondere uitvoering, waarbij de rollen worden omgedraaid. In plaats van dat Rob een bekend persoon interviewt, wordt hij nu zelf in de schijnwerpers gezet. Dirigent Jan Cober voelt de pianist en presentator tijdens deze laatste editie op humoristische wijze aan de tand. Voor de Bokken is deze uitvoering de afsluiting van een seizoen vol muzikale hoogtepunten, met optredens in Roermond, Heel, Eindhoven, opnieuw Roermond en Weert. Het orkest, dat voor deze gelegenheid onder leiding staat van Toon Rutten, opent het concert met het indrukwekkende Godspeed van Stephen Melillo. Dit krachtige werk viert de jeugdige energie en toewijding van jonge muzikanten en neemt het publiek mee op een emotionele reis vol hoop, moed en triomf. De drumband van de Koninklijke Harmonie voert vervolgens, samen met Rob Mennen, Gabriellas Sång‘ uit de Zweedse film As It Is in Heaven uit. Dit ontroerende stuk over vrijheid en zelfbeschikking zal zeker de harten van het publiek raken. Het programma vervolgt met het orkest en Rob die samen Als de liefde niet bestond ten gehore brengen, gevolgd door El Salon Mexico, een energiek stuk dat de rijke muzikale tradities van Mexico viert. Verder komen muziek van Hans Zimmer, het liefdeslied Voor Haar van Frans Halsema en de dynamische en meeslepende compositie Variation 16C voorbij. De avond wordt spectaculair afgesloten met Libertadores, een symfonisch gedicht voor blaasorkest, jeugdband en drumband, dat de geest van de Amazone en de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijders Simon Bolivar en Jose de San Martin viert. Deze compositie combineert rijke muzikale thema’s met krachtige visuele elementen en biedt een overweldigende finale waarin alle geledingen van de vereniging samenkomen. Tussen de muzikale stukken zorgt Rob Mennen voor verrassende intermezzo’s, waarbij hij het publiek betrekt met spel, zang, animaties en prikkelende presentaties.
Praktisch
Op verzeuk op bezeuk door de Koninklijke Harmonie van Thorn en pianist en presentator Rob Mennen | zaterdag 6 juli, 19.30 uur | Openluchttheater Thorn | klik voor kaarten HIER.
Op de foto: Onder een potje ‘nageltje klop’ worden de dingen van de dag besproken.
Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl.
Gepubliceerd: 26 jun 2024 - 13:12
Laatste update: 05 jul 2024 - 13:43