Gouwe ouwe en recente werken op ONFK 2024

De Stichting Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen heeft vier van de vijf van de verplichte werken voor de ONFK 2024 bekend gemaakt.

De muziekcommissie van het Repertoire Informatie Centrum (RIC) heeft tot nu toe vier werken geselecteerd voor de kampioenschappen op vrijdag 5 en zaterdag 6 april 2024 in Schouwburg de Lawei te Drachten. Het repertoire varieert van composities die hun sporen al verdiend hebben tot recente stukken. Het werk voor de 5e divisie ontbreekt nog en wordt binnenkort bekend gemaakt nadat het RIC een geschikt werk heeft geselecteerd. Met de bekendmaking van de verplichte werken is ook de inschrijving voor het kampioenschap geopend.

Een overzicht van de verplichte werken:
EERSTE DIVISIE
Mantra
Thomas Doss

De compositie Mantra werd door de Oostenrijker Thomas Doss geschreven in opdracht van fanfare Concordia Middelstum ter gelegenheid van haar 100-jarige bestaan. Als basis voor dit werk is de melodie van psalm 150 gebruikt. Dit motief wordt herhaald in fragmenten, op de wijze van een mantra. “Deze beschermende mantra voert ons door de gevaarlijke rotsen en wilde wateren van het leven, door serene eilanden als toevluchtsoord en plaatsen van kalme meditatie, uitmondend in een vol klinkend koraal dat de compositie op een elegante manier afsluit”, aldus de componist. Mantra is dus een werk dat verwoordt wat we als mens op onze reis in het leven tegen kunnen komen.

TWEEDE DIVISIE
Frames of Mind
Marco Pütz

Frames of Mind kan worden omschreven als het dwalen door de verschillende gemoedstoestanden van een mens (bijvoorbeeld tijdens een wandeling door de natuur). Klinkt de muziek aanvankelijk een beetje beklemmend of melancholisch, naarmate de wandelaar vordert wordt zijn stemming geleidelijk beter. Een beschouwend middendeel biedt veel creatieve en improvisatievrijheid voor solisten en orkest (meditatie op een schaduwrijke plek en zelfreflectie). Het korte accelerando aan het einde kondigt de vrolijke aankomst van de wandelaar aan. Frames of Mind is begin 2021 gecomponeerd in opdracht van Stichting CRON en het WMC. Marco Pütz heeft gepoogd een compositie te schrijven die enerzijds beantwoordt aan de gewenste criteria van een verplicht werk, maar anderzijds ook verschilt van de gebruikelijke, typische verplichte werken. Kenmerkend voor het hele stuk (op een heel vrij middengedeelte na) is een gestaag oplopend tempo.

DERDE DIVISIE
De Tijd
Jan de Haan

Jan de Haan schreef De Tijd, met al ondertitel Zeven tijdschetsen voor fanfareorkest werk in opdracht van CMV Excelsior uit Oostendorp ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan in 2023. De naam van de karakteristieke molen De Tijd in Oostendorp intrigeerde de componist. ‘Tijd’ werd dan ook de inspiratiebron voor deze compositie. Op verzoek van de opdrachtgever baseerde De Haan het thematische materiaal van de totaal zeven tijdschetsen op de hymne Blaenwern.
Schets 1, Verleden tijd: doormiddel van een vallend dissonant akkoord gaan we ver terug in de tijd. Uit oude geschriften blijkt dat er in het begin van de 20e eeuw, ruim voor de oprichtingsdatum van de vereniging al blaasmuziek werd gemaakt.
Schets 2, Tijdstip 1923: het jaar van oprichting van de muziekvereniging Excelsior wordt muzikaal uitgebeeld door een energiek thema.
Schets 3, Kerktijd: spelen in de kerk is een steeds terugkerende activiteit. De hymne Blaenwern wordt nu meer en meer herkenbaar in het werk.
Schets 4, Molen De Tijd: deze korenmolen is beeldbepalend voor Oostendorp. De constant draaiende beweging die hij maakt wordt muzikaal vertaald naar een vrolijke maar soms ook grillige wals.
Schets 5, Tijd en vlijt: met enorm veel ijver wordt er door Excelsior gerepeteerd op Blaenwern.
Schets 6, Vrije tijd: samen muziek maken is een prachtige bezigheid. Excelsior kan in deze ritmische schets volledig uit zijn dak gaan. Je voelt het werk naar een climax gaat maar dan gebeurt er tijdens het schrijven van dit werk iets waardoor de componist van slag raakt waardoor hij volledig afwijkt van het oorspronkelijke plan om dit werk op een majestueuze wijze af te sluiten. De tijd stond bij hem even stil toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. Dat prachtige land waarin hij 10 jaar geleden nog rondreisde.
In de 7e en tevens laatste schets, Ongewisse tijd wordt dan ook, gebruikmakend van het thematisch materiaal uit de hymne een sfeer van droefenis gecreëerd. De tijd zal uitwijzen wat deze tragedie in de nabije toekomst voor de wereld zal betekenen.

VIERDE DIVISIE
Fiefoerniek
Hardy Mertens

Hardy Mertens schreef Fiefoerniek in 1988. Het fictieve verhaal speelt zich af in 1684. Johan Claeszoon is na zijn studie medicijnen van plan om een rustige zomervakantie door te brengen op de watermolen van zijn oom en tante. Maar met die rustige vakantie wordt het niets. Op weg naar de watermolen, in het angstaanjagende Nekkersbos, ontmoet hij een vreemd mannetje met flaporen, een wipneus en een veel te grote hoed. Fiefoerniek is zijn naam en Johan neemt hem nauwelijks serieus. Als Johan tot over zijn oren verliefd wordt op Rosita krijgt hij te maken met Guy die eveneens een oogje heeft op Rosita. Guy zet alle middelen in om Johan te dwarsbomen. Maar dan schiet Fiefoerniek te hulp. Hij blijkt een alverman uit het geheimzinnige rijk Avion te zijn. Fiefoerniek haalt Johan uit de puree door Rosita te betoveren. Zo klopt Rosita’s hart voor altijd voor Johan.

ONFK 2024 | vrijdag 5 en zaterdag 6 april 2024 | De Lawei Drachten | Inschrijven kan tot en met 1 december 2023. Klik HIER.

Gepubliceerd: 19 jul 2023 - 10:04
Laatste update: 09 okt 2023 - 09:34