Harmonieorkest Vleuten: cultureel visitekaartje van Utrecht

Het kan dus toch! Een muziekvereniging met meer dan 200 actieve leden in een stad waar alles wat je kunt bedenken aan sport en andere vormen van amateurkunst beschikbaar is. Harmonieorkest Vleuten (HOV) geldt al jaren als een van de culturele visitekaartjes van de stad Utrecht. Alle reden om het 75-jarig bestaan op grootse wijze te vieren.

TEKST: ONZE REDACTIE – FOTO: GER. WIJTSMA@PHOTOTEC.NL

Februari 1949. Een klein aantal enthousiaste muzikanten richt de Christelijke Harmonie Vleuten op. Anderhalf jaar later volgt het eerste concert in Bosch’ Lunchroom (het huidige café Vallen). Al na enkele concerten barst de zaal uit haar voegen. Een nieuwe concertlocatie wordt gevonden in een omgebouwde garage aan de Schoolstraat. Maar ook deze accommodatie is verre van ideaal. De loods is in gebruik als opslagruimte voor vismeel. Iedere keer als de muzikanten een concert willen geven, moeten ze eerst een berg vismeel verplaatsen en de garage grondig luchten.

WIND IN DE ZEILEN
Op een dipje in de jaren zestig na heeft Harmonie Vleuten (kortweg HOV) gedurende haar hele bestaan vrijwel voortdurend de wind in de zeilen. Op concoursen worden mooie resultaten behaald, regelmatig worden concertreizen en uitstapjes gemaakt, concerten – vaak met bekende artiesten – worden prima bezocht, acties om de kas te spekken brengen voldoende geld in het laadje en ook over de aanwas van nieuwe leden heeft de vereniging over het algemeen niet te klagen.

PROFILEREN
Maar de stijgende lijn wordt pas echt ingezet als HOV zich ruim tien jaar geleden nadrukkelijk gaat profileren als een vereniging die een sociaal maatschappelijke rol van betekenis wil vervullen. Dat leidt tot mooie samenwerkingen, leuke optredens en vooral een goede naam. Het aantal optredens schiet omhoog. Datzelfde geldt voor het publieksbereik. Dit jaar verwacht de vereniging met concerten, optredens en acties 12.000 mensen te bereiken. “Harmonieorkest Vleuten wil een muziekvereniging zijn waarbinnen de leden met ambitie en plezier muziek kunnen maken en waarbij de muzikale ontwikkeling van zowel de individuele leden als de orkesten hoog in het vaandel staan”, legt voorzitter Robert de Bruijne uit. “Daarnaast wil de vereniging voor zowel de stadsdelen Vleuten en Leidsche Rijn als de stad Utrecht in zijn geheel een cultureel educatieve en sociaal maatschappelijk rol van betekenis spelen door muziek in te zetten als middel voor verbinding en verwondering.”

MUZIEKONDERWIJS
In de visie van HOV gaan ambitie en plezier hand in hand. In een goede sfeer wordt iedereen uitgedaagd muzikaal het beste uit zichzelf te halen. Daarnaast vervult HOV een voorbeeldfunctie als het gaat om succesvol jeugdbeleid. Met het project Muziek is de Basis! draagt de vereniging bij aan de maatschappelijke doelstelling om muziekonderwijs een impuls te geven. Het jaarlijkse muziekeducatieproject op diverse basisscholen in de omgeving levert ieder jaar instroom van beginnende muzikanten op. HOV onderhoudt goede contacten met muziekscholen en kunstencentra en laat zich zien tijdens de Nationale Kindermuziekweek, het Leidsche Rijn Festival en diverse andere gelegenheden. Ook organisatorisch heeft HOV het uitstekend voor elkaar. Missie, visie en hoofddoelstellingen zijn vastgelegd in meerjarenplannen. Tientallen vrijwilligers zetten zich in om de daarin gemaakte afspraken tot uitvoering te brengen.

VRUCHTEN
Al die inspanningen werpen hun vruchten af. De afgelopen tien jaar hebben dankzij HOV vele honderden kinderen kennisgemaakt met muziek. De vereniging telt ruim 200 actieve leden, verdeeld over zeven orkesten en diverse ensembles. De orkesten E t/m A lopen op in niveau en vormen zo een doorgaande leerlijn. Daarnaast kent de vereniging twee doelgroeporkesten: HOV-G voor mensen met een beperking en HOV-O voor ‘de wat oudere’ muzikant die nog graag op een ontspannen manier muziek wil blijven maken. Ook op het concourspodium laat HOV zich niet onbetuigd. Het B-orkest promoveerde in 2022 naar de derde divisie en het A-orkest behaalde vorig jaar onder leiding van Arjan Gaasbeek op het concertconcours in Zutphen een eerste prijs met lof der jury in de eerste divisie.

JUBILEUMJAAR
Naast de vele reguliere optredens staan er voor het jubileumjaar diverse extra activiteiten geprogrammeerd. Hoogtepunt is een galaconcert op zaterdag 8 juni in de grote zaal van TivoliVredenburg met de uitvoering van de Queen Symfonie en de wereldpremière van Symphonie nr 1 ‘To wonder & excitement’ van Dennis Hazenoot. Daarbij wordt samengewerkt met het imposante Toonkunstkoor Utrecht. In het najaar staat er een concert van een reünisten-orkest en een feestavond gepland. Het winkelpubliek in Utrecht wordt in de loop van dit jaar verrast met een flashmob, waaraan alle onderdelen van de vereniging meedoen. Verder organiseert HOV de Castellumcup, een nieuw festival voor orkesten waarin voornamelijk jongeren spelen. Volgend jaar staat nog een concertreis op het programma.

INFORMATIE
Volg de jubileumactiviteiten via de social media van HOV (Facebook, Instagram, X, en LinkedIn) en de website https://harmonieorkestvleuten.nl/

Op de foto: Harmonieorkest Vleuten: een cultureel visitekaartje van de stad Utrecht.

Gepubliceerd: 05 mrt 2024 - 19:54
Laatste update: 15 jul 2024 - 12:47