Jubilerend BMOL brengt ode aan Joop de Winter
Muziekvereniging BMOL uit ’s-Graveland heeft zaterdag bij de viering van het 125-jarig bestaan uit handen van waarnemend burgemeester Mark Verheijen de Koninklijke Erepenning ontvangen. De vereniging bracht tevens een ode aan oud-dirigent, componiste en arrangeur Joop de Winter. Vier werken van zijn hand zijn opgenomen en op YouTube en Spotify gezet.
De in 1899 opgerichte muziekvereniging heeft in de loop der jaren vele veranderingen ondergaan. De vereniging begon als fanfare, maar toen na de Tweede Wereldoorlog de verstopte koperblaasinstrumenten weer ter hand gepakt werden, waren zoveel gebitten er slecht aan toe, dat de vereniging verder ging als harmonie. En dit is altijd zo gebleven. In de loop van de jaren zijn majorettepelotons gekomen en gegaan en heeft de vereniging alle vormen van slagwerk ontdekt. BMOL heeft ook al vele jaren een zangafdeling.
JOOP DE WINTER
Het jubileum is onder meer gevierd met een bijzonder project: een muzikale ode aan Joop de Winter (1932-2017). Hij componist, dirigent en arrangeur. Maar hij was veel meer. Hij gaf dwarsfluitles, gaf ook les op piano en accordeon en als verenigingsman was hij betrokken bij menig evenement. Als dirigent maakte hij muziekvereniging BMOL groot. Dat deed hij ook bij andere orkesten, onder andere Wilskracht uit Amersfoort. Meer dan 70 composities staan op zijn naam. Zijn werken worden over de hele wereld gespeeld. De composities zitten logisch in elkaar en hebben mooie melodieën. Het zijn technisch niet altijd de moeilijkste werken – hij schreef ook veel voor jeugdorkest – maar altijd muzikaal. Joop woonde en werkte enige tijd in Canada. Die invloed nam hij mee in zijn muziek. Ook zijn voorliefde voor swing is in veel werken terug te vinden. Zo heeft hij diverse Sinterklaas- en kerstliedjes voorzien van een jazzy sound.
DIRIGENT
In 1970 werd Joop dirigent van BMOL. De vereniging waar zijn schoonvader jarenlang voorzitter was en later erelid werd. Ook Joop werd erelid. Net als zijn vrouw, die klarinet speelde. Zijn muzikale genen heeft hij doorgegeven aan zijn jongste dochter Yvonne. Ook zij heeft van muziek haar beroep gemaakt. Als hoboïste en dirigent is zij verbonden aan diverse muziekgezelschappen en -scholen. Joop de Winter kreeg voor zijn inzet voor de muziek het gouden federatie-insigne van de toenmalige Federatie van Katholieke Muziekbonden, hij werd geridderd en ereburger van de toenmalige gemeente ’s-Graveland.
YOUTUBE
Groot was de verbazing bij enkele leden van BMOL toen bleek dat er van Joop de Winter’s werken niet heel veel te vinden is op YouTube. En bewegende beelden zijn er nog minder. Van de binnen BMOL befaamde Maximars was helemaal geen opname te vinden. Daar wilden zij verandering in brengen. Eind maart werden enkele werken van Joop de Winter opnieuw opgenomen. BMOL wil met dit project aandacht vragen voor Joops muziek. Zijn muziek is nog steeds actueel. De Freedom Suite, bestaande uit zes delen, getuigt daarvan. Op het YouTube-kanaal van muziekvereniging BMOL en op Spotify is het resultaat inmiddels te zien en te beluisteren.
Praktisch
YouTube-serie Joop de Winter in Concert. Klik HIER.
Op de foto: BMOL laat de muziek van Joop de Winter herleven.
Gepubliceerd: 08 jul 2024 - 11:53
Laatste update: 08 jul 2024 - 15:04