KNMO Award 2020 voor Twents Jeugd Harmonie Orkest

Het Twents Jeugd Harmonie Orkest heeft met de muziektheatervoorstelling InsecTJHotel de KNMO Award 2020 gewonnen. Op de tweede plaats eindigde de koninklijk erkende Harmonie Kaatsheuvel met het project Here to Stay. Het Limburgs Fanfare Orkest werd met de productie Limburg Vrie derde. De prijzen werden zojuist tijdens de onlineledenvergadering van de KNMO digitaal uitgereikt. Aan de eerste plaats is een geldbedrag van 3000 euro verbonden. De nummers twee en drie ontvangen aanmoedigingsprijzen van respectievelijk 750 en 250 euro.

De muziektheaterproductie insecTJHOtel van het Twents Jeugd Harmonie Orkest (onderdeel van muziekvereniging Armonia Hengelo) is geïnspireerd op het boek Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans die hiervoor veel inspiratie uit de teksten van Leonardo Da Vinci haalde. Tijdens de door 650 personen bezochte voorstelling nam het 70-koppige Twents Jeugd Harmonie Orkest en de verteller het publiek mee in de wereld van Erik. De hoofdpersoon ontmoet verschillende insecten en deze komen tot leven in een aansprekend en verrassend verhaal. De muzikanten en acteurs bewogen op muziek in diverse vormen over het toneel. De surrealistische kunstuitingen van Salvador Dali waren terug te vinden in de decorstukken. Het orkest veranderde in een krioelende mierenhoop of bijenkolonie. Speciaal voor deze voorstelling schreef Tjeerd Nijhof het muziekstuk World of Insects. Ter voorbereiding werd een concertreis naar Zuid-Franrijk gemaakt waar gewerkt werd aan de muzikale invulling, het decor en de kostuums. Tevens werd ter inspiratie een bezoek gebracht aan het Dali Museum in Figueres (Spanje). Voor de basisscholen werd een lesbrief opgesteld. Leerlingen kregen een uitnodiging om de voorstelling bij te wonen. Ook bezochten orkestleden met hun instrument in insectenkostuum de scholen.

Picknickbanken
De koninklijk erkende Harmonie Kaatsheuvel zette het project Here to Stay op poten ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan. Het sociaal/kunstproject was bedoeld om de Kaatsheuvelse gemeenschap een blijvend cadeau na te laten. Diverse kunstcollectieven en individuele kunstenaars werden benaderd om een kunstuiting te creëren waarvan de Kaatsheuvelse bevolking tot in lengte van jaren kan genieten. Dat resulteerde onder andere in een schildering in folie aangebracht op de ruiten van een lokaal dienstencentrum, een fotoproject waarbij de leden van de harmonie op markante locaties in het dorp werden geportretteerd en zeven picknickbanken met plaquettes met spreuken, gemaakt door mensen met een beperking. Vijftig kinderen en muzikanten trokken in optocht door het dorp om de kunstwerken te onthullen. Apotheose was een multidisciplinair slotconcert voor 800 aanwezigen. Aan het project werkten verschillende lokale verenigingen mee.

Gastlessen
In het kader van 75 jaar bevrijding speelde het Limburgs Fanfare Orkest (LFO) vijf concerten door de provincie, waarbij de route van de bevrijding door Limburg werd gevolgd. In het speciaal voor dit project geschreven werk Limburg Vrie (Limburg vrij) van de Belgisch-Limburgse componist Kevin Houben werd de bezoeker een uur lang meegenomen in alle facetten van de oorlog: dreiging, angst, woede, dood, maar ook hoop, onschuldig spelende kinderen en de bevrijding. Tussen de verschillende delen klonken authentieke geluidsfragmenten, onder andere van Koningin Wilhelmina die de capitulatie uitspreekt in mei 1940. Voorafgaand aan het concert verzorgde het LFO gastlessen op lokale basisscholen, waarbij overlevenden van de Tweede Wereldoorlog vertelden hoe zij als kind de oorlog beleefden. De schooljeugd werd uitgenodigd om het concert bij te wonen en konden tijdens de uitvoeringen vragen stellen aan overlevenden. In en rond de diverse theaterzalen stonden militaire voertuigen opgesteld en was een fototentoonstelling ingericht. Als onderdeel van dit project werd ook een ensemble van het LFO ingezet bij enkele gedenkbijeenkomsten rond 75 jaar bevrijding.

De KNMO wil innovatie en creativiteit in de amateurmuzieksector stimuleren door vernieuwende initiatieven te belonen. Niet alleen concerten, maar ook bijzondere projecten, grensverleggende ontwikkelingen of innovatieve concepten komen in aanmerking voor de KNMO Award. Ook in coronatijd waren verenigingen innovatief en creatief. De bijzondere projecten in 2020/2021 kunnen nu worden aangemeld. Kijk voor meer informatie op KNMO.nl/award.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 31 okt 2020 - 11:14
Laatste update: 28 sep 2023 - 09:07