Leesvoer voor de feestdagen: nieuwe editie van KNMO Klankwijzer Magazine
Hoe kunnen dirigenten, instructeurs en muzikaal leiders in de HaFaBra-/SMP-sector meebewegen met maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing en krimp van ledenaantallen? Kortom, zijn dirigenten van amateurorkesten anno nu optimaal toegerust voor hun taak en komen de daarbij behorende competenties voldoende aan bod in de dirigentenopleidingen? Daarover gaat een van de vele artikelen in de nieuwe uitgave van Klankwijzer Magazine.
Tekst: onze redactie – Foto: iStock
Het artikel is een weerslag van het in september gehouden LKCAtelier, gecombineerd met recente ontwikkelingen en algemene opmerkingen over het tot stand komen van LKCA-onderzoek Dirigenten en bestuurders in beweging. Uit het onderzoek blijkt dat voor dirigenten van amateurorkesten een breed profiel wenselijk is. Een dirigent moet niet alleen muzikaal-technisch onderlegd zijn, maar ook didactisch, sociaal en bestuurlijk van wanten weten. Tijdens het LKCAtelier lieten diverse ervaringsdeskundigen daarover hun licht schijnen. Je leest er alles over in een verslag van Jan van den Eijnden (werkveldspecialist LKCA).
Muziektheaterproducties
De papieren uitgave valt deze week bij alle verenigingen, muziekscholen, conservatoria, bibliotheken en culturele beleidsmakers in de bus. Ook deze editie staat weer boordevol onderwerpen voor alle doelgroepen. Zo haakt de redactie in op een veelvoorkomend verschijnsel van de laatste tijd: muziekverenigingen die een centrale rol vervullen in grote muziektheaterproducties, zowel in de openlucht, in het theater of op een bijzondere locatie. Wat is de meerwaarde van een dergelijke voorstelling in vergelijking met een traditioneel concert of een concoursoptreden? Enkele verenigingen delen hun ervaringen.
Educatieve insteek
Ook een trend van de laatste tijd zijn concerten met een educatieve insteek. De redactie was te gast bij de concertavond Mahler en meer van OrkestZUID. Het programma met grootse en aangrijpende werken van Gustav Mahler werd ingeleid door neurowetenschapper en musicus Ben van Cranenburgh. In een mini-college belichtte hij de kracht van muziek. Zijn conclusie: Muziek is het wondermiddel voor ons brein.
Eurofestival
De succesformule van het Eurofestival in Heel is dat de beoordeling volledig is gericht op de ontwikkelingsmogelijkheden van de deelnemers. Elk orkest wordt vanuit een positieve benadering beoordeeld op basis van de eigen mogelijkheden en de manier waarop ze die inzetten en aanspreken. Zaterdag 20 en zondag 21 april 2024 vindt de 25e editie plaats. Wellicht een leerzaam uitdaging voor het jeugdorkest van jouw vereniging.
Zomerweken
Veel jongeren kijken rond deze tijd al uit naar de zomercursussen. Een week lang muziek maken met leeftijdsgenoten, les krijgen van professionele docenten en uiteraard andere muzikanten ontmoeten. In Klankwijzer Magazine van december kondigen twee zomercursussen hun programma aan. Van 6 tot en met 16 augustus is de Zomercursus Woudschoten in Groepsaccommodatie Beukenhof in Biezenmorte en van 21 tot en met 27 juli Nederland Blaast! in Akoesticum in Ede.
Nieuw Talent Orkesten
De Nieuw Talent Orkesten schieten overal in het land als paddenstoelen uit de grond. Volwassenen ontdekken dat ze nooit te oud zijn om een muziekinstrument te leren bespelen. Langzaam begint er een circuit van Nieuw Talent Orkesten te ontstaan. Zo vond dit najaar in Melick het eerste festival voor Nieuw Talent Orkesten plaats. Een sfeerverslag.
Lokale samenwerking
Voor landelijke belangenbehartiging kunnen muziekverenigingen terugvallen op de KNMO. In de provincie nemen de regionale bonden het voor ze op. Maar het is ook goed om op gemeentelijk niveau met vereende krachten aan tafel te schuiven bij lokale beleidsmakers. Stichting Samenwerkende Zaanse Muziekverenigingen oftewel OrkestZ laat het belang van lokale samenwerking zien.
Nieuw publiek
Nieuw publiek binden aan je club, vereniging of concert is een uitdaging. Als musici, producenten, makers en muziekliefhebbers weten Martijn C. Veenstra en Elisabeth Hopman van C Major Creative Productions het publiek te inspireren met creatieve muziekvoorstellingen. In Klankwijzer Magazine leggen ze uit waarmee ze muziekverenigingen kunnen helpen.
3D Audio
Muziek beluisteren alsof je midden in het orkest zit. Aliud Records is al in 2008 begonnen met innoveren op dit gebied en maakt sindsdien al haar opnamen in Immersive Sound oftewel 3D Audio. Inmiddels zijn meerdere opnamen van Aliud Records op bijvoorbeeld Spotify te beluisteren. Ontdek de gehele catalogus op de website www.aliudrecords.com.
Podiumangst
Last van podiumangst? Key-Chord psychologenpraktijk Eindhoven is gespecialiseerd in training, coaching en psychologische behandeling van klachten en problematiek specifiek voor musici, dirigenten en muziekdocenten. Bezoek de website www.key-chord.nl om meer te lezen over de behandelvormen.
Archief
Hanze- , Garnizoens- en Muziekstad Kampen had halverwege de 19e eeuw een gerespecteerd Stedelijk Muzykcorps. In het Stadsarchief Kampen is het omvangrijke muziekrepertoire van zo’n 1500 muziekstukken van dit korps te zien. Meer hierover vind je in Klankwijzer Magazine van december.
Rubrieken
In de vaste rubrieken vertelt jong talent Jinte van der Heijden wat ze wil bereiken in de muziek en verbaast de in België wonende en in Zeeland werkende dirigent Timothy Claeyé zich over de hoge kosten van muziekonderwijs in Nederland. In de rubriek Verenigingsprofiel een portret van Het Reünieorkest Regiment van Heutsz, het enige op militaire leest geschoeide lid van de KNMO. In de rubriek De Componist merkt Arend Gerds op dat jonge componisten steeds meer kansen krijgen. En in haar vaste column verhaalt Tante Jet over haar nieuwe klarinet.
KNMO Klankwijzer Magazine 2023-4 valt (als PostNL het redt) deze week bij alle KNMO-verenigingen op de deurmat. Vraag ernaar bij je secretaris, contactpersoon of pr-functionaris. Informatie: redactie@klankwijzer.nl
Gepubliceerd: 22 dec 2023 - 08:27
Laatste update: 09 jan 2024 - 06:13