Limburgse jeugd zet beladen kinderopera op de planken

De Limburgse amateurmuziekbonden slaan tijdens een tournee langs diverse Limburgse theaters de handen ineen om stil te staan bij 75 jaar vrijheid. Onderdeel van de multidisciplinaire productie Vrijheid maak je samen is een heruitvoering van de jeugdopera Brundibár. De laatste voorstellingen zijn in Roermond (1 maart) en Venlo (8 maart).

Wie niet beter weet zal achter de verhaallijn van Brundibár een onschuldig sprookje waarnemen dat net zo goed van Hans Christian Andersen of de gebroeders Grimm kan zijn. Aninka en Pepíček hebben van de dokter te horen gekregen dat hun zieke moeder melk nodig heeft om beter te worden. Het vaderloze gezin heeft daar echter geen geld voor. Met zingen op de markt hopen broer en zus centjes te verdienen. Maar de boosaardige orgelman Brundibár (vrij vertaald: brompot) jaagt hen telkens weg. Met hulp van verschillende dieren en kinderen uit de stad weten Aninka en Pepíček Brundibár te verjagen. Zo kunnen ze zingen op het marktplein en geld inzamelen voor hun zieke moeder. Een traditioneel sprookje waarbij het goede het van het kwade wint.

Maar achter de kinderopera Brundibár gaat een aangrijpend verhaal schuil. Het stuk werd vlak voor de oorlog gecomponeerd door de Joods-Tsjechische componist Hans Krása. Nog voor de première werden Krása en een groot deel van de Joodse weeskinderen die de opera zouden gaan zingen naar het concentratiekamp Theresienstadt overgebracht. Om de buitenwereld te laten geloven dat de Joden het in dit doorgangskamp goed hadden, lieten de nazi’s Brundibár alsnog door de kinderen uitvoeren. Het was allemaal propaganda. Een dag nadat het Rode Kruis bij een inspectie van het kamp de uitvoering bijwoonde, werden de meeste kinderen afgevoerd naar Auschwitz.

In de voorstelling Vrijheid maak je samen wordt de jeugdopera Brundibár opnieuw uitgevoerd door de Limburgse Koorschool, onder leiding van Marleen Everink. Brundibár is geschreven door de Tsjechische componist Hans Krása en werd in de Tweede Wereldoorlog opgevoerd door Joodse kinderen in concentratiekamp Theresienstadt. Kinderen en jeugd in de leeftijd van 9 tot 19 jaar spelen de opera. De regie is in handen van Dönci Bánki en het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest Amikejo onder leiding van Samuel Agustín Aguirre Guerra zorgt voor de muzikale omlijsting.

In het tweede deel van de voorstelling vormen lokale verenigingen de basis voor een muzikale invulling. Per uitvoering betreden in een steeds wisselende samenstelling een muziekvereniging, een slagwerkgroep en een koor het podium. Naast hun eigen muzikale programma voeren zij gezamenlijk de compositie 75 Jaor Vreej uit. Dit multidisciplinaire muziekwerk, geschreven door Christiaan Janssen, komt voort uit de compositieopdracht die door de Limburgse muziekbonden speciaal voor deze gelegenheid is uitgezet. De dialecttekst van dit werk is geschreven door Frans Pollux.

Zondag 1 maart is de voorstelling om 19.00 uur te zien in TheaterHotel De Oranjerie Roermond. Medewerking verlenen slagwerkensemble harmonie Concordia Obbicht, fanfare Sint Cecilia Herten en de Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging.
Zondag 8 maart om 19.30 uur is in De Maaspoort in Venlo de laatste uitvoering. De lokale inbreng komt van harmonie Sint Caecilia Blerick, percussie-ensemble De Peelklank Ysselsteyn en Venrays Mannenkoor. Kaarten zijn verkrijgbaar via de respectievelijke theaters.

Foto: Facebook Amikejo

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 26 feb 2020 - 10:11
Laatste update: 22 sep 2023 - 10:03