Aanpoten in 2018

Aanpoten in 2018

Rob Goorhuis is al 40 jaar een van de toonaangevende componisten in de wereld van de blaasmuziek. In een eigen idioom schrijft hij werken voor uiteenlopende bezettingen. Zijn vernieuwende impulsen voor de Nederlandse blaasmuziek hebben in hoge mate bijgedragen aan de ontwikkeling van het repertoire. Goorhuis is in binnen- en buitenland een veelgevraagd jurylid bij concoursen van blaasorkesten en koren. Voor zijn verdiensten voor de Nederlandse blaasmuziek ontving hij vele prijzen en onderscheidingen. In 2006 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Speciaal voor KNMO Klankwijzer onderhoudt hij in de rubriek Muziekmarkt een blog waarin hij vertelt over zijn werk als componist.

Aanpoten in 2018

Toen ik afgelopen januari de opdrachtenportefeuille bekeek, zag ik dat het aanpoten zou worden in 2018. Ik had nog net een ‘tussendoortje’ kunnen maken voor Ido Gerard Kempenaar, die vlak voor de kerst nog even met een spoedklus kwam. Een kort stukje maar, voor brassband. “En de melodie heb ik al voor je. Simmer 2000 van De Kast”, zei hij. Ho-ho! Dat gaat zomaar niet. Daarvoor is eerst toestemming nodig van de oorspronkelijke auteur. Geen probleem. Ik ken hem. Zal even vragen.
Anne Oosterhaven was genereus en gaf zijn toestemming nadat hij mijn werkstuk had bekeken. “Goed gelukt hoor. Hierbij verleen ik toestemming om jouw stuk Swietbek uit te voeren/uit te geven zolang mijn rechten als componist van het stuk Simmer 2000 op tekst van Boukje Wytsma maar 'gehandhaafd' blijven”, was het antwoord op mijn verzoek.

Als componist moet je altijd zorgvuldig omgaan met de rechten van collega’s. Je wilt graag dat zij dat ook doen. Swietbek was op tijd klaar waarna ik met het volgende werk kon beginnen. Dat moest in april op de lessenaars liggen. Het betrof een verklanking van de daden van Philips van Horne, de compagnon van Lamoraal van Egmont en Willem van Oranje. Van Horne en Egmont werden in 1568 op de Grote Markt in Brussel door de Spanjaarden onthoofd. Zij stierven voor het vaderland. Deze gebeurtenis wordt in de stad Weert, waar Philips woonachtig was, groots gevierd. Daar hoort natuurlijk ook een muzikale compositie bij. En ik mocht die dus maken. Voor Lamoraal van Egmont en Willem van Oranje zijn al muziekwerken geschreven, waarin zij geëerd worden. Van Egmont heeft de Ouverture Egmont van niemand minder dan Ludwig van Beethoven en Van Oranje heeft ons nationale volkslied Het Wilhelmus, dat zelfs in voetbalstadions veelvuldig klinkt ten overstaan van duizenden mensen. De compositie Van Horne zou een waardige aanvulling moeten zijn en het trio compleet maken.

Rob Goorhuis

Deel 2 is vanaf 11 december op deze plek te lezen.

Gepubliceerd: 16 NOV 2018 - 09:06
Laatste update: 04 JAN 2024 - 16:31