Auw, mijn nek! (1)

Auw, mijn nek! (1)

Kees Hein Woldendorp, revalidatiearts en medisch coördinator van het Revalidatie Expertise Centrum voor Muziek & Dans (REC-MD) van Revalidatie Friesland. Tevens auteur van de informatie website www.embouchure.nl en muzikant (Keltische muziek). Doet momenteel promotieonderzoek over musici. Op dit blog deel ik mijn inzichten op het gebied van gezond musiceren, beter leren musiceren, en mijn ervaringen met geblesseerde musici. k.woldendorp@revalidatie-friesland.nl.

Gezond musiceren = beter musiceren

‘Auw, mijn nek!’ Dat is waar Peter, amateur trombonespeler, alleen nog maar aan kan denken tijdens de wekelijkse woensdagavondrepetitie met zijn orkest. Lekker even een partijtje blazen is er opeens niet meer bij. Peter stopt even met spelen. ‘Ah, gelukkig de pijn zakt weer wat af.’ Als hij de trombone weer aan de lippen wil zetten, schiet de pijn er meteen weer in. ‘Shit’, denkt Peter. ‘Dit wordt het hem niet meer’. Gedesillusioneerd pakt hij zijn instrument in en verlaat de ruimte. Peter hoopt dat hij volgende week wel gewoon weer kan spelen…

Wil je snel weten waarom deze blog interessant voor jou of jouw Peter is? Lees dan de laatste 2 alinea’s.

Wat zou jij doen als je Peter was of als Peter je lessenaar altijd met je deelt? Zou je hem adviseren om harder te gaan oefenen, door de pijn heen te spelen of stilletjes in een hoekje gaan zitten tot ‘het’ over is? Heb je hem wel eens gezegd dat hij scheef voor zijn lessenaar zit? Zou je hem naar de dokter of therapeut sturen? En zo ja, naar wie dan? En zou die dokter dan niet gaan zeggen ‘stop er maar helemaal mee..’??

Herken je dit verhaal bij jezelf of anderen? Die kans is groot, want onder musici wordt wat afgeleden aan pijntjes en andere klachten. Dat geldt voor amateurs, maar helemaal voor professionele musici. Zo’n 70% van deze musici speelt minstens 2 weken per jaar niet vanwege klachten. En als ze wel kunnen spelen, zijn deze klachten vaak een forse rem op de muzikale mogelijkheden. Dat is dus niet mis.

Het is dus eigenlijk meer bijzonder dat je geen hinder ervaart tijdens of na het musiceren. Het blijkt dat met simpele tips, wat kennis over de werking van het lichaam en speeltechnische achtergrond over bijvoorbeeld klankproductie veel ellende kan worden voorkomen. Zelfs is het mogelijk dat je muzikale prestaties op een hoger plan komen. Wie wil dat nou niet? En dat allemaal via een muziek-dokter? Het moet niet gekker worden…

Deze blog is bedoeld om je in hapklare brokjes deze kennis aan te reiken. Ook om je praktisch de weg te wijzen in de gezondheidszorg voor musici als je dat nodig mocht hebben. Het vinden van goede medisch en wetenschappelijk onderbouwde adviezen is namelijk niet eenvoudig. Ik kan je desgewenst via mijn netwerk in binnen- en desnoods buitenland gericht doorsturen voor deskundig advies bij jou in de buurt.

Vragen en opmerkingen van lezers ontvang ik graag via k.woldendorp@revalidatie-friesland.nl als opmaat voor een volgende blog! Anderen kunnen hiermee hopelijk ook hun voordeel doen. Aarzel niet om deze blog te delen!

Kees Hein Woldendorp

Gepubliceerd: 16 NOV 2018 - 09:32
Laatste update: 11 JAN 2021 - 12:48