Deel 2: Gebrek aan stabiliteit door veredelde pudding

Deel 2: Gebrek aan stabiliteit door veredelde pudding

Aan het bespelen van een muziekinstrument liggen soms eeuwenoude gebruiken ten grondslag. Maar kloppen die gebruiken ook wel vanuit de invalshoek van de medische wereld? In de serie Musiceren, een verbetering van uw muzikale prestaties begint meestal in de basis! laat revalidatiearts Kees Hein Woldendorp een aantal mythes de revue passeren. Deel 2: rekken en stabiliteit.

TEKST: KEES HEIN WOLDENDORP, REVALIDATIEARTS BIJ REVALIDATIE FRIESLAND

Rekken van vingers en andere gewrichten is ronduit gevaarlijk. Het vergroot de kans op blessures en slechter musiceren. Waar komt dit veel voorkomende gebruik dan vandaan? Dit is niet geheel duidelijk. Musici zeggen dat ze dan een betere gevoel van controle over hun ledenmaten denken te krijgen en tot ontspanning komen. Dat laatste is inderdaad waar, alhoewel daar effectievere methoden voor zijn (zie Klankwijzer nr. 5: warming up). De controle over uw ledematen neemt echter af, zeker als u behoort tot de musici met overbeweeglijke gewrichten, een verschijnsel dat onder musici vaker voorkomt. U bent dan volledig de stabiliteit kwijt en ook uw snelheid van motorisch handelen neemt significant af. Niet doen dus!

Ook een goede stabiliteit is van belang voor het verbeteren van uw muzikale prestaties. Ik heb het hier dan over lichamelijke stabiliteit. De mens heeft twee groepen spieren: één groep (houdingsspieren) om het lichaam overeind te houden tegen de zwaartekracht en een tweede groep (bewegingsspieren) om de gewrichten in beweging te krijgen. Als de houdingsspieren te zwak zijn, moeten de bewegingsspieren mee gaan helpen om het lichaam in de gewenste houding te houden. Je kunt je voorstellen dat de bewegingsvrijheid om het instrument te bespelen daarmee fors afneemt. Pijn en stijfheid zijn het logische gevolg. De musicus denkt dan dat rekken van de stijf aanvoelende spieren de oplossing is. Echter, de stabiliteit neemt dan nog verder af en het is wachten op toename van de problemen.

De stabiliteit van schoudergordel, rug en benen is dus van essentieel belang. De musicus moet namelijk naast zijn eigen lichaam ook nog het instrument omhoog houden in plaats van het als steunpunt te gebruiken. Zelfs een contrabas is geen wandelstok! Vaak kom ik tegen dat dit gebied bij musici totaal onderontwikkeld is. Hoe kun je vrij ademen als je romp een veredelde pudding is? De weldadige werking van een sterke rug en schoudergordel op uw spel is enorm. De betere embouchure die u hiermee bereikt, geeft naast klankverbetering ook een toename in uw toonbereik zowel in de laagte als in de hoogte. Er zijn vele manieren om dit te bereiken en te onderhouden, fitnesstraining van de rug/schouders en benen is niet musici-specifiek (zie: www.embouchure.nl).

Meer informate: www.revalidatie-friesland.nl

Foto: Freepik.com

Gepubliceerd: 24 AUG 2020 - 19:25
Laatste update: 24 AUG 2020 - 19:28