Monniken en barbaren lopen samen polonaise

Monniken en barbaren lopen samen polonaise

Rob Goorhuis is al 40 jaar een van de toonaangevende componisten in de wereld van de blaasmuziek. In een eigen idioom schrijft hij werken voor uiteenlopende bezettingen. Zijn vernieuwende impulsen voor de Nederlandse blaasmuziek hebben in hoge mate bijgedragen aan de ontwikkeling van het repertoire. Goorhuis is in binnen- en buitenland een veelgevraagd jurylid bij concoursen van blaasorkesten en koren. Voor zijn verdiensten voor de Nederlandse blaasmuziek ontving hij vele prijzen en onderscheidingen. In 2006 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Speciaal voor KNMO Klankwijzer onderhoudt hij in de rubriek Muziekmarkt een blog waarin hij vertelt over zijn werk als componist.

In deze nieuwe serie in een uitvoering in 2004 van zijn opera Fjoer en Wetter, een productie van solisten koren en fanfareorkest, de rode draad.

Een avondje opera (10)

Monniken en barbaren lopen samen polonaise

Na allerlei plichtplegingen over en weer tussen de bisschop en de hoofdman der Friezen, Wildeman, ziet het er naar uit dat het een vreedzame confrontatie zal worden. Bonifatius is voorzichtig en de hoofdman blijft hoffelijk en biedt gastvrijheid. Malkander ziet het met lede ogen aan en zet alle middelen in om een confrontatie te forceren. Dat lukt uiteindelijk en voor je er erg in hebt ligt de hele boel met elkaar overhoop. De ongelukkige medicijnman legt daarbij als eerste het lootje. Met stokken slaan de Friezen dan wild op de monniken in. Zij proberen het vege lijf te redden en links en rechts springen in pijen gehulde mannen vertwijfeld het water in. Ik stoot Wilco zachtjes tegen de arm, we kijken elkaar aan en lezen de voldoening op elkaars gezichten. Wat een spektakel!

Na de voorstelling is er eerst een staande ovatie en dan is het feest. Het door de Friezen verbrande schip ligt nog na te smeulen aan de kade. Bonifatius en Wildeman heffen het glas op de goede afloop en monniken en barbaren lopen samen polonaise. Dat is het mooie van opera. Zo sla je elkaar de hersens in, zo val je elkaar weer in de armen. Het is heel curieus dat mijn collega Henk Alkema en ik ongeveer gelijktijdig het verzoek kregen om een opera over de moord op Bonifatius te schrijven.

Henk Alkema ging in zee met Peter te Nuyl en ik werkte samen met Wilco Berga. Beide opera’s worden in het Fries gezongen. Henk schreef voor het theater, ik voor de open lucht. De librettisten kozen voor een gans verschillende invalshoek. Waar Peter te Nuyl Bonifatius neerzet als een echte martelaar, die zichzelf opoffert voor een hoger kerkelijk doel, schetst Wilco Berga een edele, vredebrengende apostel, die door een in tradities vastgeroeste medicijnman in de val wordt gelokt. Voor mij was het de eerste opera. Henk had er al een op zijn naam staan: ‘Rixt’, die hij ook met te Nuyl maakte.

Rob Goorhuis

De volgende blog verschijnt op 6 september 2019 op deze plek.

Gepubliceerd: 07 AUG 2019 - 13:38
Laatste update: 04 JAN 2024 - 16:34