‘Muzikanten hebben er geen idee van hoe gelukkig ze mij maken’

‘Muzikanten hebben er geen idee van hoe gelukkig ze mij maken’

Rob Goorhuis is al 40 jaar een van de toonaangevende componisten in de wereld van de blaasmuziek. In een eigen idioom schrijft hij werken voor uiteenlopende bezettingen. Zijn vernieuwende impulsen voor de Nederlandse blaasmuziek hebben in hoge mate bijgedragen aan de ontwikkeling van het repertoire. Goorhuis is in binnen- en buitenland een veelgevraagd jurylid bij concoursen van blaasorkesten en koren. Voor zijn verdiensten voor de Nederlandse blaasmuziek ontving hij vele prijzen en onderscheidingen. In 2006 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Speciaal voor KNMO Klankwijzer onderhoudt hij in de rubriek Muziekmarkt een blog waarin hij vertelt over zijn werk als componist.

Rode draad in de blog van Rob Goorhuis is het werk Van Horne dat hij vorig jaar schreef in opdracht van de Kerkelijke Harmonie St.-Joseph 1880 Weert.

Deel 5

Tijdens de repetitie van Van Horne in de Lambertuskerk van Weert kwam er een dame naar mij toe, die voor de plaatselijke krant verslag ging doen. Het blad heet ‘Weert de Gekste’ oftewel ‘de razende reporters van het Weerterland & Cranendonck’. In haar artikel spreekt zij, het is jammer dat ik haar naam niet heb onthouden, over “Afronding Van Horne compositie”. Wat ongelooflijk treffend verwoord! Nadat de componist zijn werk heeft gemaakt, gaat het orkest het voltooien. Ook in het vervolg van haar tekst spreekt zij zich heel raak uit in de zinsnede “… om samen met dirigent Bart Deckers en de muzikanten de puntjes op de “i” te zetten in zijn compositie”. Daarmee wordt het zwaartepunt richting de eerste uitvoering van het werk verlegd van de componist naar de uitvoerenden. Terecht! Zo zie je maar eens dat een plaatselijk ‘suffertje’ niet altijd zo suf is.

Door de harmonie Sint Joseph 1880 Weert wordt op een intense manier toegewerkt naar de première. Het betekent veel voor deze groep. Men gaat geschiedenis schrijven. Dat is de muzikale boodschap. Wat kan een componist zich meer wensen?

De ervaring bij dít orkest staat echter niet op zichzelf. De laatste tijd heb ik veelvuldig meegemaakt dat amateurmuzikanten zoals dat heet ‘er voor gaan’. Dat zij heel veel inzet tonen als het erom gaat een nieuw werk een glanzende eerste uitvoering te bezorgen.

Tijdens het HRFSTWND-evenement waarin ik mijn 40-jarig jubileum als componist mocht vieren, speelde fanfare De Bazuin uit Uithuizen mijn compositie UTHUSON, speciaal voor dit orkest geschreven. Het is een kleine fanfare onder leiding van Luuk Tuinstra, die in de Parkzaal van Musis Sacrum in Arnhem subliem tot zijn recht kwam. Dat was echt genieten.

Zulke muzikanten hebben er, denk ik, geen idee van hoe gelukkig ze mij maken. Voorafgaand aan de presentatie van mijn werken, gaf ik daar een lezing over mijn werk als componist. Ik had er van tevoren wel wat hoofdbrekens over. Zouden de toehoorders mij wel kunnen volgen? Nou, dat viel ontzettend mee. Ik denk dat ik er binnenkort wel wat concurrenten bij zal krijgen.
Zo, en nu op naar de eerste uitvoering van Van Horne.

Rob Goorhuis

Deel 6 verschijnt op 3 april 2019 op deze plek.

Gepubliceerd: 03 MAA 2019 - 09:34
Laatste update: 11 JAN 2021 - 12:56