Van het een komt het ander (2)

Van het een komt het ander (2)

Rob Goorhuis is al ruim 40 jaar een van de toonaangevende componisten in de wereld van de blaasmuziek. In een eigen idioom schrijft hij werken voor uiteenlopende bezettingen. Zijn vernieuwende impulsen voor de Nederlandse blaasmuziek hebben in hoge mate bijgedragen aan de ontwikkeling van het repertoire. Goorhuis is in binnen- en buitenland een veelgevraagd jurylid bij concoursen van blaasorkesten en koren. Voor zijn verdiensten voor de Nederlandse blaasmuziek ontving hij vele prijzen en onderscheidingen. In 2006 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Speciaal voor KNMO Klankwijzer onderhoudt hij in de rubriek Muziekmarkt een blog waarin hij vertelt over zijn werk als componist.

In deze serie vertelt hij in vier afleveringen hoe hij via zijn Ballade ‘Die Brück’ am Tay’ tot zijn werk Sonate kwam, wat vervolgens weer uitmondde in een van zijn grotere werken: de Quatre Chansons.

Van het een komt het ander (2)

In deze periode maakte ik ook kennis met Alex Schillings, toen dirigent van fanfare Sint Joseph uit Meers. Ik werd door hem uitgenodigd om een repetitie te bezoeken. Hij was bezig met de voorbereiding van een grammofoonplaat met werken van Meindert Boekel, Henk Badings, Paul Gilson en van mij: Ballade ‘Die Brück’ am Tay. Het was voor mij een hele eer om als jong broekie tussen deze grote namen te staan. Ik zou voor deze plaat ook nog een openingswerkje schrijven, getiteld Discoverture, een idee van hém. Alex zat en zit altijd vol ideeën. Hij is een intelligente, rusteloze geest, die altijd op zoek is naar iets nieuws en naar confrontaties, waarmee hij grenzen kan verleggen, op zoek naar de kern van allerlei zaken. Ik zou Alex nog zeer veelvuldig tegenkomen in de nationale en internationale blaasmuziekwereld, als dirigent van de Johan Willem Friso Kapel en het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest, als consulent van Unisono, later Kunstfactor, als hoeder van ons cultureel erfgoed en vooral als opleider van dirigenten.

De beknopte vorm van de Ballade beviel mij bij nader inzien toch niet zo. Graag zou ik met hetzelfde materiaal een groter stuk schrijven, waardoor ik de thema’s verder zou kunnen uitwerken. Dan zou ik niet meer kiezen voor het programmatische, maar een zuiver muzikale vorm maken, waardoor ik minder gebonden was aan een verhaal. Ik koos voor de klassieke sonatevorm en ging aan de slag. Maar op een of andere manier had ik niet voldoende drijfveer om het werk te maken. Na een paar dagen al verdwenen de eerste maten in de la.

Toen kreeg ik een telefoontje van Sef Pijpers senior. Hij vroeg of ik misschien een werk had liggen voor de Superieure Afdeling fanfare, want hij was bezig met de voorbereiding van een concoursprogramma voor fanfare St. Caecilia Schimmert en zocht nog een geschikt vrij werk. Ze zouden in 1987 gaan deelnemen aan de landskampioenschappen in Etten-Leur. Toen ik hem vertelde dat ik niets op de plank had liggen, vroeg hij of ik dan een opdracht van deze fanfare wilde aanvaarden, zodat zij een gloednieuw werk konden spelen tijdens hun concoursoptreden. Deze vraag was aan geen dovemansoren gericht. Ik haalde mijn ontluikende Sonate tevoorschijn en ging met hernieuwde energie aan het werk.

De inleiding werd tot een klankrijker en meer polyfoon weefsel uitgewerkt. De aanloop naar de inzet van het ‘heksenthema’ werd uitgerekt en dit thema werd expansiever vormgegeven. Als tweede thema introduceerde ik een statisch gegeven dat een goed contrast vormde met het beweeglijke hoofdthema. Na een doorwerking, waarin een uitgesponnen langzaam deel werd geweven, volgde een Beethoven-achtige reprise. Een spannende coda in een onregelmatige 8/8 maat besloot het geheel.

Fanfare St. Caecilia Schimmert behaalde met dit stuk als keuzewerk het landskampioenschap met vlag en wimpel. De dirigenten Sef Pijpers en Noël Speetjens vierden de triomf uitbundig en zouden nog vaak bij Rob Goorhuis op de koffie komen.

Diverse orkesten profiteerden in het kielzog van de Schimmertse opdracht van het nieuwe werk. Zo gooide onder andere Bart van den Brink met fanfare De Eendracht Winterswijk er eveneens hoge ogen mee op een concours.

Rob Goorhuis

Klik HIER voor deel 1 van deze serie

Gepubliceerd: 07 MAA 2022 - 16:41
Laatste update: 07 MAA 2022 - 17:04